Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην 44η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων συμμετείχε το 5ο Λύκειο Λάρισας

Στις εργασίες των επιτροπών για την Ελευθερία του Τύπου και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της 44ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ), συμμετείχε το 5ο Λύκειο Λάρισας, με δύο μαθήτριες.

Στη Συνδιάσκεψη, στην οποία εργάστηκαν δέκα επιτροπές-κάθε μία από τις οποίες πραγματεύτηκε ένα επίκαιρο ευρωπαϊκό ζήτημα, συμμετείχαν 120 μαθητές Λυκείων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Η διαδικασία των εργασιών

Οι εργασίες των επιτροπών ήταν τριήμερες, ενώ την τέταρτη ημέρα παρουσιάστηκαν στη Γενική Ολομέλεια-που έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, οι προτάσεις τους προς ψήφιση, ενώ διεξήχθησαν και debate. Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια προτάσεις, καθίστανται ψηφίσματα και κοινοποιούνται σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Από το 5ο Λύκειο η μαθήτρια της Β’ τάξης Μαρία Διανελλάκη πήρε μέρος στην επιτροπή για την Ελευθερία του Τύπου, στις εργασίες της οποίας προτάθηκαν μέτρα που πρέπει να λάβει η ΕΕ για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων, καθώς και την προστασία του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Στην επιτροπή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην οποία συμμετείχε η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Αθανασία Πετσέτα, υποβλήθηκαν προτάσεις που απαντούν στην ερώτηση, πώς πρέπει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να εξασφαλίσουν την οικοδόμηση βιώσιμων υποδομών ενέργειας χωρίς να παραμελούνται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τους προβληματισμούς για την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, καθώς και τι σημαίνει «πράσινη» ανάπτυξη.

Η προσομοίωση του ευρωπαικού κοινοβουλίου

Υπεύθυνη προετοιμασίας και συνοδός από το 5ο Λύκειο ήταν η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, η οποία συμμετείχε στο αντίστοιχο workshop των εκπαιδευτικών.
Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής του ΕΚΝΕ αποτελούν προσομοιώσεις των διαδικασιών του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαρθρώνονται με βάση τους κανόνες του. Γλώσσα εργασίας είναι η Αγγλική.

Πέντε από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κρίνονται ως άρτια παρουσία στη Συνδιάσκεψη, για το Μάρτιο του 2023 θα συμμετάσχουν στην 98η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, η οποία θα λάβει χώρα στο Τρόμσο(Tromsø) της Νορβηγίας, με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων γίνεται από τους Προέδρους των Επιτροπών, καθώς και από Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από καταξιωμένα μέλη του ΕΚΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι θεματικές

Η εν λόγω Συνδιάσκεψη είχε τη θεματική “(O) Άνεμος (της) αλλαγής – Νεανικές Πρωτοβουλίες για την Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης”. Στα θέματα των άλλων επιτροπών ήταν η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ΕΕ για να μειωθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας στεγαστικής κρίσης, για βιώσιμο τουρισμό, για τη μαζική εξαφάνιση ζώων και φυτών, για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την επιστροφή ξένων πολιτιστικών αγαθών και ο ρόλος στη γεφύρωση του χάσματος για τη δυνατότητα των νέων να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More