Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βαληνάκη για τα ελληνοτουρκικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Τις δικές τους προσεγγίσεις για τη στρατηγική της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Άγκυρας ανέπτυξαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, οι οποίοι μίλησαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βαληνάκη με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Πως θα ακυρώσουμε τη “γαλάζια πατρίδα”» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης), στην οποία παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τον φόβο ότι δεν είναι εύκολο να συγκροτηθεί μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στη σημερινές συνθήκες και αναρωτήθηκε:
«Μπορεί να συγκροτηθεί τώρα μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στα νέα διεθνή συμφραζόμενα, με μία Ευρώπη που αναζητά το ρόλο της, μια Δύση που αναζητά τις στρατηγική της υπόσταση, με μία Αμερική η οποία εκπλήσσει τους άλλους και τον εαυτό της; Φοβούμαι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Δεν ξέρω αν είναι εύκολο υπό της παρούσες συνθήκες με την παρούσα δηλαδή κατανομή δυνάμεων, είτε πριν είτε μετά από εκλογές, δεν βλέπω να είναι εφικτή μία συναίνεση εις βάθος η οποία θα μας επέτρεπε να προφυλάξουμε την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας από τη σειρήνες της δημαγωγίας, της προχειρότητας, του λαϊκισμού, της συγκυριακής προσέγγισης.
Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν σοβαρά αντισώματα απέναντι στο λαϊκιστικό ψευτοπατριωτισμό, να επιμείνουμε στην ανάγκη ενημέρωσης της ειδικής κοινής γνώμης πρωτίστως αλλά και της γενικής κοινής γνώμης».
Χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη και σημείωσε: «Βέβαια να επιμείνουμε σε κάτι που δεν είναι καθόλου μα καθόλου αυτονόητο όπως αποδίδεται η φράση στον Διονύσιο Σολωμό, ότι “εθνικό είναι το αληθές”, άρα πρέπει να λέμε την αλήθεια. Ξέρετε να λες την αλήθεια μπορεί να βλάψει το εθνικό συμφέρον κάποια στιγμή, αλλά πρέπει να βρεις έναν τρόπο να λες την αλήθεια στον εαυτό σου. Και εν προκειμένω στον συλλογικό εθνικό εαυτό σου. Άρα χρειαζόμαστε διαδικασίες και θεσμούς και έναν πολιτικό πολιτισμό που θα μας επιτρέψει να το πετύχουμε αυτό.
Είναι δυνατό να συζητάμε για Θαλάσσια Ζώνες, εν προκειμένω για Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και για άσκηση των συναφών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς οριοθέτηση όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας στα άρθρα 74 και 83 και χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ; Γιατί στην Υφαλοκρηπίδα, εντάξει, έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, στην πραγματικότητα εξ αρχής και αφ εαυτών γεννιούνται τα δικαιώματα αυτά. Και μπορούμε να πετύχουμε οριοθέτηση χωρίς να εφαρμόσουμε τη διαδικασία που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή χωρίς διαβούλευση με τις παρακείμενες και αντικείμενες χώρες, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς συμφωνία, όπως πετύχαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο ή έστω χωρίς προσφυγή σε διεθνή δικαιοσύνη;
Ας το πούμε καθαρά: πόση σημασία έχει ο νόμος που κάναμε το 2011, εγώ ήμουν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο λεγόμενος νόμος Μανιάτη, για τα απώτερα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αφής κηρυχθεί, με βάση τη μέση γραμμή και την πλήρη επήρεια των νησιών. Αυτό υιοθετεί τώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τον νόμο του 2011 συν αυτά που έχουν γίνει με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αυτό από μόνο του σημαίνει κάτι για τα κυριαρχικά δικαιώματα; Οχι. Δεν γεννάται κυριαρχικό δικαίωμα, μάλλον στην Υφαλοκρηπίδα υπάρχει αλλά δεν μπορεί να ασκηθεί χωρίς οριοθέτηση. Στην ΑΟΖ δεν υπάρχει καν, πρέπει να ανακηρυχθεί.
άρα μήπως πριν από την οριοθέτηση και την άσκηση των συναφών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αξιοποίηση των Θαλασσίων ζωνών, της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ πρέπει να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που θέτει μονομερώς η Τουρκία ή να έχουν αρθεί οι μονομερείς ισχυρισμοί; Δηλαδή πρέπει να έχει πάψει να θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών της σύνδεσης της με την κυριαρχία, τον γκρίζων ζωνών, της έκτασης των χωρικών υδάτων, το casus belli, ο εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μηλίων, με χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, τα ζητήματα του FIR Αθηνών, τα ζητήματα έρευνας και διάσωσης, από τα οποία προέκυψε η κρίση των Ιμίων, τα ζητήματα τοποθέτησης καλωδίων από τα οποία προέκυψε η κρίση στην Κάσο πριν λιγους μήνες ή μήπως πρέπει να προταχθεί πράγματι αυτό που είναι νομικά αναγνωρισμένη διάφορα και πρέπει να πάει στη διεθνή δικαιοσύνη πού είναι η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και μόνον αυτή;»
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι “πρέπει να δώσουμε μία φορά απάντηση στο αν αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει κάποια θέση στο Αιγαίο και κάποια θέση στη Μεσόγειο” και υπογράμμισε: «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε ότι τη στρατηγική μας τη διαμορφώνουμε στην Ελλάδα, τη διαμορφώνουμε στην Αθήνα, τη διαμορφώνουμε στη Λευκωσία.
Η μεγάλη συνεισφορά του Γιάννη Βαληνάκη και του βιβλίου του είναι ότι μας βάζει να σκεφτόμαστε όλα αυτά. Προκαλεί έναν συνολικό και εις βάθος αναστοχασμό και μας καλεί να τοποθετηθούμε με ευθύτητα, ειλικρίνεια και, βεβαίως , με γνώση και εγκυρότητα γιατί η εύκολοι ερασιτεχνισμοί όπως και η εύκολες ρητορείες δεν είναι πατριωτικές, αλλά είναι υπονομευτικές της εθνικής ασφάλειας και προοπτικής».
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά στον Πέτρο Μολυβιάτη και στην προσφορά του.
Γ. Βαληνάκης: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η διεκδίκηση ελληνικού εδάφους».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αποτρέψουμε είναι η διεκδίκηση ελληνικού εδάφους”, επισήμανε ο συγγραφέας του βιβλίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος ανέφερε: “Δεν γίνεται αντιληπτός ή αποσιωπάται ο συγκριτικά μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα: Δηλαδή, η διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων, πέρα από την θαλάσσια «Γαλάζια Πατρίδα», σε ελληνικό έδαφος: Η γείτων διεκδικεί ουσιαστικά όλα τα ανατολικά νησιά μας μέχρι και γύρω από την Κρήτη! Ξεκίνησε με τη διεκδίκηση των «γκρίζων ζωνών», δηλαδή 160 μικρότερων νησιών (ορισμένων κατοικημένων), και πρόσφατα την επεξέτεινε σε όλα τα ανατολικά μας νησιά —ακόμη και στα μεγάλα (Λέσβο, Χίο, Ρόδο κλπ) μέσω του εκβιαστικού διλήμματος «ή τα αποστρατιωτικοποιείτε, ή τα διεκδικώ και θάρθω μια νύχτα ξαφνικά»…
Εξάλλου έχει μεσο/μακροπρόθεσμα σχέδια για τη Θράκη, ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, για τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου —που προχθές μάθαμε ότι θεωρεί ιδιοκτησία της — και της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο κ. Βαληνάκης είπε ότι «πίσω από τα «ήρεμα νερά» κρύβεται η γιγάντωση της τουρκικής απειλής» και αφού παρατήρησε πως «η αποτρεπτική στρατηγική της Αθήνας δεν αποτρέπει την τουρκική προκλητικότητα και οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα”, σημείωσε: «Η Τουρκία καραδοκεί για τις ευκαιρίες που θα επακολουθήσουν μετά τα «ήρεμα νερά», με τελεσίγραφα του τύπου: “Η θα μου δώσετε όσα ζητάω «με το στυλό» ή θα τα πάρω δια της βίας επί του πεδίου».
«Όλες οι άλλες διεκδικήσεις της Τουρκίας ωχριούν, ως πρόβλημα, σε σύγκριση με τη διογκούμενη απειλή κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας και, συνεπώς, αυτήν πρέπει να ακυρώσουμε, ως πρώτη μας επιδίωξη, γιατί αποτελεί τον πυρήνα κάθε ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης”, τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι “σε αυτήν την επιδίωξη προσκρούουν:
-Τα αιολικά πάρκα που αποσύρθηκαν από την ανοιχτή θάλασσα περιοριζόμενα εντός των χωρικών υδάτων μας.
-Το θαλάσσιο πάρκο στο Ανατολικό Αιγαίο που συρρικνώνεται και αναβάλλεται συνεχώς.
-Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (GSI).
-Η νέα αντιπαράθεση για τη θαλάσσια χωροταξία.
Και στις 4 περιπτώσεις δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την έλλειψη στοιχειώδους γεωπολιτικού σχεδιασμού σε σχέση με τον αγωγό EastMed που ναυάγησε. Ο μόνος «σχεδιασμός» μας περιορίζεται σταθερά στο ότι η έρευνα είναι νόμιμη κατά το διεθνές δίκαιο. Δεν προβλέπονται, δηλαδή, οι τουρκικές αντιδράσεις, ούτε καταστρώνονται σχέδια αντιμετώπισής τους – με συνέπεια τον αιφνιδιασμό, «παζάρια» υπό πίεση, και τελικά -προσώρας τουλάχιστον- αρνητικές συνέπειες».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Πέτρου Μολυβιάτη.
Το “παρών” έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές της Ν.Δ Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου κ.α.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More