Στην Ελλάδα το 2ο reunion των υιοθετημένων στην Αμερική Ελληνόπουλων
Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο συναντήθηκαν για πρώτη φορά διά ζώσης στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών, στο μυαλό όλων στριφογύριζε μια ιδέα: πώς θα οργανώσουν τη δεύτερη συνάντησή τους, αυτήν τη φορά στη χώρα όπου γεννήθηκαν αλλά την οποία στερήθηκαν πριν καλά καλά γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.
Παιδιά γεννημένα στην Ελλάδα, που υιοθετήθηκαν δεκαετίες πριν στην Αμερική, επιστρέφουν ως ενήλικες πλέον στην πατρίδα την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν χωρίς τα ίδια να έχουν συνείδηση τού τι συνέβαινε, θέλοντας να βρουν την άκρη του νήματος που θα τους οδηγήσει στις βιολογικές τους οικογένειες.
Από τις 14 έως τις 19 Οκτωβρίου θα βρεθούν στην Ελλάδα για το δεύτερο reunion τους ορισμένα απ’ αυτά τα παιδιά, αναζητώντας τις ρίζες τους σε ένα event που διοργανώνει το «The Eftychia Project», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει βοήθεια και στήριξη σε όλους όσοι, όπως η ιδρύτριά του Λίντα Κάρολ Τρότερ (ή Ευτυχία Νούλα), θέλουν να βρουν τους βιολογικούς τους συγγενείς. Η ίδια τα κατάφερε μερικά χρόνια πριν και τώρα, όπως λέει, θέλει να νιώσουν τη χαρά και τη συγκίνηση της επανένωσης και άλλοι.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το event» τονίζει κι εξηγεί: «το πρώτο μας reunion, πέρυσι, ήταν απόλυτα επιτυχημένο και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερη συνέχεια από το να βρεθούμε για το δεύτερο reunion, στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω πόσο σημαντικό είναι αυτό για όλους εμάς, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα από τότε που υιοθετήθηκαν, πριν από δεκαετίες. Και θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με ελληνικές οικογένειες που μπορεί ν’ αναζητούν κάποιον από εμάς. Αλλά πάνω από όλα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε μαζί την πατρίδα μας και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον».
Εκατοντάδες παιδιά εστάλησαν για υιοθεσία στην Αμερική την περίοδο 1948-1962 και παρόλο που πολλά απ’ αυτά έζησαν μια ευτυχισμένη ζωή δίπλα στους θετούς γονείς τους, ήρθε μια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους που άρχισαν ν’ αναζητούν τις ρίζες τους αλλά και το δικαίωμά τους, όπως τονίζουν, στην ανάκτηση της ελληνικής τους ταυτότητας, αυτής που έχασαν χωρίς τη βούλησή τους.
Μία αντίστοιχη περίπτωση είναι της Robyn Joanna Zalewa (γεννηθείσα Γιαννούλα Γιαννοπούλου), την οποία και εξιστόρησε στην εκπομπή Η Παγκόσμια Φωνή μας με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Η κ. Zalewa, η οποία υιοθετήθηκε στην ηλικία των 14 μηνών το 1958 από μια οικογένεια στο Τέξας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να αναπληρωθεί αλλά θέλει να ζήσει με τα δυο από τα εναπομείναντα βιολογικά αδέλφια της και να γνωρίσει την Ελλάδα και να μάθει την ελληνική γλώσσα. Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στον πολυετή αγώνα που έδωσε και δίνει με την γραφειοκρατία για να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο παρότι έχει ληξιαρχική πράξη γέννησης, τα χαρτιά της υιοθεσίας με την υπογραφή της μητέρας της ενώ είναι γνωστά τα στοιχεία της οικογένειάς της. Τελευταίο εμπόδιο η εγγραφή στο δημοτολόγιο του Δήμου Μεσσήνης.
Το ταξίδι της αναζήτησης και της επανασύνδεσης με τις ελληνικές τους ρίζες θα το ξεκινήσουν από την Αθήνα και από το Πνευματικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, που θα φιλοξενήσει στις 14 Οκτωβρίου την εναρκτήρια τελετή. Θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε ορφανοτροφεία που φιλοξένησαν κάποια από τα παιδιά αυτά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους και από τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι για την Αμερική αλλά και σε εμβληματικά σημεία – τοποθεσίες της ελληνικής γης, όπως η Ακρόπολη και το Μουσείο της, η Πλάκα, η Διώρυγα της Κορίνθου, οι Δελφοί κ.ά.
«Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους ελληνικής καταγωγής υιοθετημένους (στην Αμερική) και τις ελληνικές οικογένειες που ψάχνουν για τα παιδιά τους που “χάθηκαν”, μέσω των υιοθεσιών, στην Αμερική, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, να βρεθούν όλοι μαζί εδώ, μ’ εμάς, στην Ελλάδα, απ’ όπου έχουν ξεκινήσει όλα» σημειώνει η Τούλα Βρυσιώτη, αντιπρόεδρος του «The Eftychia Project».
Όλοι οι Έλληνες υιοθετημένοι και οι βιολογικές τους οικογένειες που θέλουν να συμμετάσχουν στο reunion μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του «The Eftychia Project» (www.theeftychiaproject.org) ή τη σελίδα του στο Facebook www.facebook.com/TheEftychiaProject, για περισσότερες πληροφορίες. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να στείλει email στο eftychiaproject@gmail.com.
Πηγές: AΠΕ/ΜΠΕ – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More