Στα Χανιά το συνέδριο της EBU-ΕΡΤ: Δυνατότητες και προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στα Μ.Μ.Ε. (ηχητικό)
Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στις εργασιακές σχέσεις στα μέσα ενημέρωσης, τα ζητήματα της «ρομποτικής» δημοσιογραφίας, το πώς επηρεάζεται η αλυσίδα παραγωγής ειδήσεων ως προς τη συλλογή πληροφοριών, η αυθεντικότητα της πληροφορίας, αλλά και πολλά ηθικά και νομικά διλήμματα, συνιστούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρο και αδήριτα δημιουργούν ένα ευρύτατο πεδίο προβληματισμών, δράσεων και πρωτοβουλιών.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union), είναι μια συμμαχία οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας των οποίων οι χώρες βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Περιοχής ή που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το 2013, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, του Έλληνα ιδρυτικού μέλους της EBU το 1950. Δέκα χρόνια αργότερα, η ΕΕ εξέδωσε τον νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος στοχεύει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία και τη σημασία των δημοσίων μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ .
Για να σηματοδοτήσει συγκεκριμένα αυτά τα γεγονότα, η EBU Legal & Policy Assembly θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στο Giannoulis Cavo Spada Resort που βρίσκεται στο Κολυμβάρι Χανίων.
Η Συνέλευση Νομικών και Πολιτικών είναι μια ευκαιρία να γίνουν γνωστές οι πιο πρόσφατες νομικές εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και οι εθνικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης με τον καθηγητή David Kaye, πρώην εισηγητή του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και μια εις βάθος συζήτηση για το ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο με δυνατότητες να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται, διανέμεται και καταναλώνεται το περιεχόμενο. Ως δημόσιο ΜΜΕ, έχουμε την ευθύνη να αξιοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο, έχοντας πάντα στο επίκεντρο το κοινό συμφέρον και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Mike Nugent, Αν. Γεν. Δντής Τεχνολογίας ΕΡΤ και Προέδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU
Ο χώρος των ΜΜΕ θα δεχθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην πορεία ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αρκετά θετικά πρόσημα.
Αναφερόμενος στη νέα «μηχανική» πραγματικότητα, ο κ. Nugent υπογράμμισε ότι «οι ευεργετικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει περιλαμβάνουν την απελευθέρωση χρόνου για δημιουργικότητα, αυτοματοποιώντας εργασίες ρουτίνας, τη βελτίωση της προσβασιμότητας του περιεχομένου σε ένα ευρύτερο κοινό με διαφορετικά γλωσσικά υπόβαθρα και την εξατομίκευση της εμπειρίας θέασης του κάθε χρήστη σύμφωνα με ατομικές του προτιμήσεις.
Πώς ωστόσο απαντάμε ή και προνοούμε απέναντι στον εύλογο σκεπτικισμό για τις αλληλεπιδράσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοσιογραφική πραγματικότητα; Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται σε μια εποχή όπου η δημοσιογραφία βιώνει μια πραγματική κρίση αξιοπιστίας τα 20 τουλάχιστον χρόνια. Διάσημοι εξάλλου αναλυτές και φιλόσοφοι όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, αναρωτιούνται εάν προχωράμε στη «δημοσιογραφία της συναίνεσης», που εξυπηρετεί ηγεσίες και επιχειρήσεις.
«Η υιοθέτηση της ΤΝ στα ΜΜΕ εγείρει και σοβαρές προκλήσεις, όπως η δημιουργία μεροληπτικού περιεχομένου βασιζόμενο σε δεδομένα που αντικατοπτρίζουν κοινωνικές προκαταλήψεις, ο κίνδυνος διάδοσης παραπληροφόρησης καθώς είναι πλέον πολύ εύκολη η παραγωγή ρεαλιστικού περιεχομένου, και η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογικών κολοσσών που αναπτύσσουν την τεχνολογία, παραδέχεται ο κ. Nugent, για να προσθέσει:
«Για να διασφαλιστεί ένα υγιές και αξιόπιστο περιβάλλον, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη σαφών ηθικών κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και χρήση της ΤΝ στα ΜΜΕ, η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας για την αποφυγή κακής χρήσης της ΤΝ και η εκπαίδευση των δημοσιογράφων και του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους της ΤΝ.»
Παράλληλα, ο κ. Nugentαναφέρθηκε στην ΕΡΤ, που επιχειρεί δυναμικά να διευρύνει τις πολύπτυχες δραστηριότητες και ραδιο- τηλεοπτικά προγράμματά της, αλλά και στον ρόλο του στην EBU.
«Στην EBU διατηρώ την θέση του Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής, έργο της οποίας είναι η επίβλεψη των τεχνικών δραστηριοτήτων της EBU, η ανάπτυξη του προγράμματος εργασιών στο τομέα της τεχνολογίας και έρευνας, η δημιουργία και η επίβλεψη των στρατηγικών προγραμμάτων και επικύρωση των συστάσεων, των θέσεων και των πολιτικών της EBU σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας»
Ακούστε τη συνέντευξη:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More