Στα Σκόπια την Τρίτη ο Σαρλ Μισέλ
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίτη τα Σκόπια, όπου θα έχει συνομιλίες με πολιτικούς παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την γαλλική πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, “ΜΙΑ”.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπός της επίσκεψης του Μισέλ στα Σκόπια είναι να εκφράσει την υποστήριξη της ΕΕ στη γαλλική πρόταση, που αποτελεί και πρόταση της ΕΕ, όπως και να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
Η μέχρι προ ημερών γαλλική προεδρία της ΕΕ υπέβαλε μία πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τη Βουλή και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενώ η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας την εξετάζει ακόμη.
Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο εδώ και τρεις ημέρες διοργανώνει μαζικές διαμαρτυρίες μπροστά από τη κτήριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, ισχυριζόμενο ότι η πρόταση «ικανοποιεί τα βουλγαρικά αιτήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά» της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ότι πιστεύει πως επιτεύχθηκε «μια συμβιβαστική λύση» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η πρόταση αυτή της Γαλλίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άρση του βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού όμως πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.
Ανταπόκριση από τα Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More