Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα λαχανικά αναζητούν οι επιστήμονες βιοδραστικές ουσίες κατά του καρκίνου

Αναζητώντας πιθανά νέα υποψήφια φάρμακα για τον καρκίνο με λιγότερες παρενέργειες, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στην Πολωνία εξέτασαν τα γλυκοαλκαλοειδή, βιοδραστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά, όπως οι πατάτες και οι ντομάτες, για την πιθανή αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία του καρκίνου.

Μετά από μελέτες in vitro και σε ζώα για να αξιολογηθεί ποια γλυκοαλκαλοειδή ήταν ασφαλή και πολλά υποσχόμενα για να δοκιμαστούν σε ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα ξεχώρισε τη σολανίνη και τη χακονίνη, γλυκοαλκαλοειδή που βρίσκονται στις πατάτες. Ωστόσο, οι ποσότητες τους στις πατάτες ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία, καθώς και τις συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός στις οποίες εκτέθηκαν τα φυτά.
Η σολανίνη αποτρέπει τη μετάσταση και σταματά τη μετατροπή δυνητικά καρκινογόνων ενώσεων σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα. Επιπλέον, η έρευνα σε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων λευχαιμίας έδειξε ότι η σολανίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα όταν χρησιμοποιείται σε θεραπευτικές δόσεις.
Το Chaconine έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σήψης επειδή έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Το Solamargine αναστέλλει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και στοχεύει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στα αντικαρκινικά φάρμακα. Επομένως, θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας σε νέα συμπληρωματικά φάρμακα για τον καρκίνο.
Η σολασονίνη, η οποία υπάρχει σε διάφορα φυτά νυχτολούλουδου, πιστεύεται επίσης ότι επιτίθεται στα καρκινικά βλαστοκύτταρα στοχεύοντας στην ίδια οδό.
Ακόμη και οι ντομάτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική στο μέλλον, καθώς η ντομάτα βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τον κυτταρικό κύκλο, ώστε να μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς αυτή η δυνατότητα in vitro μπορεί να μεταφραστεί καλύτερα σε πραγματική ιατρική.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology.

«Ακόμη και αν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ίσως η συνδυαστική θεραπεία να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, αλλά χωρίς λεπτομερή γνώση των ιδιοτήτων των γλυκοαλκαλοειδών, δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε τις απαντήσεις», είπε ο  επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Winkiel.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More