Σπ. Λιβανός στο Πρώτο: Δεν υπήρχε εθνική στρατηγική για την αγροτική παραγωγή – Τυποποιούμε μόνο το 20% του ελαιολάδου (audio)
«Πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική συνολικά για την αγροτική μας παραγωγή, κάτι που δεν είχαμε και προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με δημοσιεύματα για τις «χρυσές δουλειές» που κάνουν οι Ιταλοί με το ελληνικό λάδι που εξάγεται «χύμα» και το τυποποιούν στη γειτονική χώρα.
«Εμείς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε μια εθνική στρατηγική που δεν υπήρχε πριν, για την αγροτική μας πολιτική συνολικά, αλλά και ειδικά για την παραγωγή ελαιολάδου και άλλων προϊόντων όπως το βαμβάκι. Δουλέψαμε παράλληλα για τη συνδιαμόρφωση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρώπης. Οπότε το πλαίσιο στο οποίο δουλεύαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε ως κυβέρνηση, είναι να δημιουργήσουμε την εθνική στρατηγική και να την παντρέψουμε με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», πρόσθεσε.
«Το λάθος μας είναι ότι δεν έχουμε εμπεδώσει συνολικά όλοι οι φορείς και οι παραγωγοί, τη σημασία της τυποποίησης. Είμαστε απολύτως ελλειμματικοί στην τυποποίηση και για αυτό έχουμε τα προβλήματα που έχουμε. Τυποποιούμε κάθε χρόνο περίπου το 20% με 25% του ελαιολάδου. Το υπόλοιπο το εμπορευόμαστε χύμα. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται μια συγκροτημένη, συνολική και πολυεπίπεδη πολιτική», επισήμανε, λέγοντας ότι πρώτον χρειάζεται εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών και των καταναλωτών, ώστε «να καταλάβουμε την αξία του ελαιολάδου και την αξία της τυποποίησης». «Τυποποίηση ίσον ασφάλεια και υψηλή ποιότητα. Το καλό είναι το τυποποιημένο λάδι που έχει ταυτότητα και έχει ελεγχθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, οι μονάδες τυποποίησης στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μικρές. «Νομίζω ήταν πάνω από 500 οι άδειες, αλλά γύρω στις 200 ήταν οι ενεργές. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή μιλάμε για μια διεθνή ανταγωνιστική αγορά, πρέπει να έχει όγκο παραγωγής και σταθερή ποιότητα. Όταν έχουμε πολύ μικρές παραγωγικές και τυποποιητικές μονάδες, αυτές δεν μπορούν να σταθούν στη διεθνή αγορά. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα μετά την εκπαίδευση κατάρτιση, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Νας οδηγηθούμε σε συλλογικά σχήματα και εκεί η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ δουλειά σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More