Σε δεινή θέση η Γερμανία λόγω του ρωσικού φυσικού αερίου – Δέχεται τα «φίλια πυρά» του Ευρωπαϊκού Νότου
Αναστροφή του σκηνικού στην Ευρωζώνη με την μέχρι πρότινος ηγέτιδα δύναμη Γερμανία να βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» και να δέχεται τα πυρά της κριτικής και τη δυσφορία του Ευρωπαϊκού νότου, με φόντο το φυσικό αέριο.
Πέρασε ήδη μια δεκαετία από τότε που Γερμανική κυβέρνηση «νουθετούσε» τα κράτη της Νότιας Ευρώπης να σφίξουν τα ζωνάρια της λιτότητας και να κάνουν θυσίες με επώδυνες δημοσιονομικές αλλαγές, για να τερματιστεί η κρίση του δημόσιου χρέους.
Όμως, ο αμείλικτος τροχός της ιστορίας που κύλησε σε αυτό το σύντομο διάστημα αντέστρεψε την κατάσταση και σήμερα βρίσκει τη Γερμανία να προσαρμόζεται σιγά-σιγά στη νέα πραγματικότητα που την ταπεινώνει, στη χειρότερη για αυτή κατάσταση όσον αφορά την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με τις χώρες μέλη της ΕΕ να προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να συμφωνήσουν σε προτάσεις έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου ως αντίδραση στη ρωσική Gazprom που περιόριζε τις προμήθειες στην Ευρώπη, τα κράτη του νότου που είναι λιγότερο ευάλωτα στις ενεργειακές παρενέργειες του ρωσικού αερίου κατέστησαν σαφές ότι δεν ήταν πρόθυμα να υπογράψουν μια ομοιογενή μείωση 15%. Παρόλα αυτ,ά κατέληξαν σε συμφωνία που επικυρώθηκε την Τρίτη (2/8).
«Δεν μπορούν να απαιτήσουν από εμάς μια θυσία για την οποία δεν μας ζητήθηκε η γνώμη», δήλωσε η υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα, προσθέτοντας: «Δεν ζήσαμε πέρα από τις δυνατότητές μας όσον αφορά την ενέργεια».
Ενώ η Γερμανία από τα τέλη Ιουνίου παραμένει εξαρτημένη από τις ρωσικές εισαγωγές για περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο και προσπαθεί να επεκτείνει τις υποδομές για να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η Ισπανία έχει επεκτείνει μαζικά τις υποδομές της για LNG και τώρα σχεδόν δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.
Ανακυκλώνοντας μια φράση που ήταν δημοφιλής στους Γερμανούς υπουργούς στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ριμπέρα είπε: «Εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας».
Άλλα νότια κράτη, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους, επικέγοντας να μην συμμετέχουν στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα τους επέτρεπαν να ακολουθήσουν διαφορετικές λύσεις για να προετοιμαστούν για τις περικοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, η Γερμανία αναμένεται να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες από τους εταίρους της, προκειμένου να βοηθήσει το μπλοκ να επιτύχει τον στόχο του 15%.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, του κόμματος των «Πρασίνων», επέκρινε έντονα τα «στρατηγικά λάθη» των προηγούμενων γερμανικών κυβερνήσεων και είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επιτύχει εξοικονόμηση «16 ή 20%» , ανάλογα με το πόσο δριμύς θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας.
Η ανατροπή των δεδομένων στο μπλοκ των ευρωπαϊκών κρατών δεν πέρασε απαρατήρητη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Ορισμένα κράτη υπέφεραν βαριά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και έπρεπε να αντέξουν τις διαλέξεις των Γερμανών», έγραψε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Και τώρα προορίζονται να εξοικονομήσουν μαζικά φυσικό αέριο για να σώσουν τους ίδιους τους Γερμανούς, έστρεψαν αυτή την κατάσταση πάνω τους με μια λανθασμένη ενεργειακή πολιτική».
Τη Δευτέρα, η ρωσική κρατική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει ακόμη περισσότερο – στο μισό – τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 από την Τετάρτη, στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού.
Η εταιρεία ανέφερε ως λόγο, επισκευές εξοπλισμού σε μια τουρμπίνα που δεν είχε κατονομαστεί στο παρελθόν, κάτι που ο Χάμπεκ χαρακτήρισε επινοημένο πρόσχημα και μια «ιστορία φάρσας».
«Ο Πούτιν παίζει ένα δόλιο παιχνίδι», είπε ο Χάμπεκ στο πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Προσπαθεί να αποδυναμώσει τη μεγάλη υποστήριξη για την Ουκρανία και να σπείρει τη διχόνοια στην κοινωνία μας. Για να το κάνει αυτό, ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας και ανεβάζει τις τιμές. Ολο αυτό το αντιμετωπίζουμε με ενότητα και συγκεντρωμένη δράση».
Πηγή: theguardian.com
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More