Σεούλ, Τόκιο και Πεκίνο δείχνουν την προθυμία τους να επαναλάβουν τις τριμερείς συνόδους κορυφής «σε τακτική βάση»
Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα εξέφρασαν σήμερα Δευτέρα την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις τριμερείς συνόδους κορυφής “τακτικά και χωρίς διακοπή” σε κοινή δήλωση στο τέλος της τριμερούς συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ και των πρωθυπουργών της Ιαπωνίας και της Κίνας, Fumio Kishida και Li Qiang, αντίστοιχα.
«Επαναλαμβάνουμε ότι η προώθηση της θεσμοθέτησης της τριμερούς συνεργασίας ενισχύει τις αντίστοιχες διμερείς σχέσεις και προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας και βοηθά στην προώθηση ενός κόσμου στον οποίο οι χώρες, μεγάλες και μικρές, μπορούν να ωφεληθούν παγκοσμίως».
Οι τρεις χώρες διεξήγαγαν τις πρώτες συνόδους κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων ετησίως μεταξύ 2008 και 2012, αλλά οι διαφορές μεταξύ της Σεούλ και του Τόκιο σχετικά με τις συνέπειες της ιαπωνικής αποικιακής κυριαρχίας στην κορεατική χερσόνησο (1910-1945) προκάλεσαν την έναρξη των συναντήσεων κατά διαστήματα.
Από τότε που ο Yoon ανέλαβε την εξουσία το 2022, αυτός και ο Kishida προσπάθησαν να εξαλείψουν αυτές τις διαφορές ενισχύοντας παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία και των δύο χωρών με τον παραδοσιακό τους εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τη σειρά της, η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας σχετικά με την πανδημία και την προέλευσή της, που προστίθεται στην αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των τριών γειτόνων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δεν είχαν πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής όπως αυτή από το 2019.
Σήμερα, οι τρεις χώρες τόνισαν ότι αυτή η ένατη τριμερής σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ «έχει σημαντική σημασία για την αναζωογόνηση της τριμερούς συνεργασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ότι «θα διεξαχθούν συνομιλίες για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη τριμερούς ελεύθερου εμπορίου (FTA). Ο Kishida το ανακοίνωσε ήδη σε συνέντευξη Τύπου.
Οι τρεις γείτονες αποφάσισαν σήμερα να δημιουργήσουν έργα συνεργασίας σε έξι βασικούς τομείς: ανθρώπινες ανταλλαγές, βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική και εμπορική συνεργασία, δημόσια υγεία και γήρανση τις κοινωνίας, επιστήμη και τεχνολογία και βοήθεια για την ασφάλεια και τις καταστροφές.
«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπινων ανταλλαγών μεταξύ των τριών χωρών σε 40 εκατομμύρια έως το 2030, προωθώντας τις ανταλλαγές σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η εκπαίδευση», εξηγεί το έγγραφο.
Οι δύο τομείς που προφανώς απέδωσαν τα πιο απτά αποτελέσματα σε επίπεδο συνεργασίας μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ήταν η πνευματική ιδιοκτησία και οι «μελλοντικές πανδημίες», καθώς υπογράφηκαν δύο ξεχωριστά μνημόνια σχετικά.
Δεν έγινε λόγος για το ακανθώδες ζήτημα της Ταϊβάν και την αυξανόμενη κινεζική πίεση στο νησί και μόνο ένα τμήμα ήταν αφιερωμένο στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, το οποίο ανησυχεί όλο και περισσότερο τη Σεούλ και το Τόκιο, αλλά το οποίο πρόσφατα προκάλεσε χλιαρές δηλώσεις από το Πεκίνο, το οποίο για ορισμένους εδώ και χρόνια δεν υποστηρίζει την ενεργοποίηση νέων κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Ούτε καν η ανακοίνωση αυτή τη Δευτέρα ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει από τώρα έως τις 3 Ιουνίου έναν νέο κατασκοπευτικό δορυφόρο χρησιμοποιώντας τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων -κάτι που απαγορεύει ο ΟΗΕ- έκανε τον Λι να μιλήσει γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.
Η δήλωση περιορίστηκε στο να υπενθυμίσει τη σημασία της «επιβεβαίωσης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Βορειοανατολική Ασία» και την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Πηγή: EFE
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More