Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεξουαλική Αγωγή με ένα κλικ: Νέα σειρά βίντεο για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση

Αργά ή γρήγορα γονείς και κηδεμόνες βρίσκονται στο ίδιο αδιέξοδο: χρειάζεται να μιλήσουν στα παιδιά τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής, αλλά βρίσκονται σε σύγχυση ως προς το τι να πουν, πότε και πώς. Επιπλέον, η παροχή ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης στη χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός πως η πολιτεία είναι υποχρεωμένη, βάσει διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, να την προσφέρει από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα, με καταστροφικές συνέπειες για τη ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική τους υγεία και ευημερία. Συχνά τα παιδιά καταλήγουν σε προσωπικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο (συνήθως διαστρεβλωμένες μέσα από τον φακό της πορνογραφίας) και εκτίθενται σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές και σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα αυξημένα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού, ανεπιθύμητων εφηβικών εκτρώσεων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών, είναι πλέον καθημερινότητα.

Μια νέα σειρά από ειδικά βίντεο προσαρμόζεται στα ελληνικά για να καλύψει το απόλυτο κενό που υπάρχει σε ελληνόφωνο οπτικοακουστικό υλικό για τη σεξουαλική εκπαίδευση για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς/κηδεμόνες/εκπαιδευτικούς. Η προσαρμογή γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με τον εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, Αμερικανικό οργανισμό AMAZE, από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία Ως Αιδώ.

Η διαδικτυακά προσβάσιμη, επιστημονικά ακριβής και ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση είναι ένα ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο, για να αντιμετωπίσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα γύρω από τη σεξουαλική εκπαίδευση στη χώρα μας και να ενισχύσουμε την υγεία των παιδιών και των νέων.

Τα πρώτα 4 βίντεο σεξουαλικής αγωγής στο κανάλι της «Ως Αιδώ»

Στη διάθεση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών είναι τα πρώτα 4 ελληνόφωνα βίντεο με επιστημονικά ακριβείς, ηλικιακά κατάλληλες, και πλήρως κατανοητές πληροφορίες για την εφηβεία, την αναπαραγωγή, τις σχέσεις, το σεξ και τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική ευημερία.

Στόχος της «Ως Αιδώ» είναι να προσαρμοστούν 90 ακόμη βίντεο, πλαισιώνοντάς τα με κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης σεξουαλική εκπαίδευση, προσβάσιμη διαδικτυακά και δωρεάν. Έτσι, ενισχύουμε και την υγεία των παιδιών μας αλλά και την αυτοπεποίθηση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στο να μιλάνε άνετα, ανοικτά και ειλικρινά για αυτά τα θέματα.

• Πότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας για τη σεξουαλικότητα;

• Πορνογραφία: Τι είναι πραγματικότητα και τι είναι φαντασία

• H εφηβεία στα αγόρια

• Εμμηνόρροια: Τι να περιμένεις

Πώς γεννήθηκε η «Ως Αιδώ»

Όπως μας εξηγεί η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Νιόβη Μιχαλοπούλου, συνιδρύτρια της «Ως Αιδώ»: «Ξεκίνησα τις ομιλίες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παιδιών και γονέων, με μια απλή παρουσίαση πριν από 10 χρόνια. Και τώρα δεν προλαβαίνω, μάλλον γιατί ακόμα η σεξουαλική εκπαίδευση παραμένει ταμπού μέσα στο σπίτι και επιπλέον στα περισσότερα σχολεία η σεξουαλική αγωγή δεν διδάσκεται συστηματικά (ή και καθόλου). Και έφτασε η στιγμή που ειπα “Ε ως εδώ! Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό”».

Έτσι γεννήθηκε το 2022 η ιδέα της «Ως Αιδώ», την οποία δημιούργησαν μαζί με την ψυχολόγο Δήμητρα Πετανίδου, με σκοπό την παροχή διαδικτυακά προσβάσιμης, επιστημονικά ακριβής και ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης.

«Εξασφαλίσαμε μια καταπληκτική πρώτη συνεργασία με έναν Αμερικανικό οργανισμό με τεράστια εμπειρία στη σεξουαλική αγωγή, την AMAZE. Εκτός αυτού, η McCANN Athens, μια διεθνής διαφημιστική έχει αναλάβει pro bono να μας στηρίξει επικοινωνιακά και στο διαδίκτυο», μας λέει η Νιόβη Μιχαλοπούλου. «Τον Ιούλιο πήραμε την πρώτη μας μικρή δωρεά από το Mediterranean Women’s Fund, με την οποία θα προσαρμόσουμε στα ελληνικά ένα βίντεο για τη Συναίνεση και θα δημιουργηθούν τα εκπαιδευτικά σενάρια για κάθε βίντεο, έτσι ώστε εκπαιδευτικοί να έχουν μια καθοδήγηση για τις θεματικές των βίντεο».

Το βίντεο της συναίνεσης και το launch της Amaze στην Ελλάδα θα γίνει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (που φέτος μάλιστα είναι αφιερωμένη στη Συναίνεση) στην Κρήτη.

Όμως για να επιτευχθεί ο στόχος του να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 8-15 ετών, 2 εκατομμύρια γονείς και κηδεμόνες τους και 350.000 άτομα που εργάζονται στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, η «Ως Αιδώ» χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και εθελοντών. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει, μπορεί να συμπληρώσει αυτήν την φόρμα.

Τα ιδρυτικά μέλη της «Ως Αιδώ» μας συστήνονται

Νιόβη Μιχαλοπούλου, PsyD

Είμαι κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, και ασχολούμαι με ψυχοθεραπεία ενηλίκων, τη σεξουαλική αγωγή και τη ΔΕΠΥ ενηλίκων. Ξεκίνησα το 2012 με ομιλίες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παιδιών και γονέων μετά από τις δικές μου προσπάθειες ως μητέρα, πολύ συχνά αστείες και ακόμα πιο συχνά αποτυχημένες στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου. Ελπίζω ότι όσο μεγαλώνω και εξασκούμε θα τα καταφέρνω όλο και καλύτερα! Έχω την επιστημονική επιμέλεια των «Αγόρια, Κορίτσια & Η Επιστήμη του Σώματος», και «Μιλώντας για το σεξ σήμερα», των Σαλίμα Νουν και Μεγκ Χίγκλινγκ, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Gordon Hellas PET. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας. Από το 2012 εργάζομαι εθελοντικά στον ADHD Hellas (Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠY), συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση, στην υποστήριξη και στην εκπαίδευση όλων ως προς τη ΔΕΠΥ. Το 2022 ίδρυσαμε την Ως Αιδώ, με σκοπό την εύκολη, ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στα θέματα σεξουαλικής αγωγής για μικρούς και μεγάλους.

Δήμητρα Πετανίδου, PhD

Είμαι ψυχολόγος με μετεκπαίδευση στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία (Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας, Ψ.Ν.Α.) και στην Ψυχοτραυματολογία (Εye Movement Desensitization & Reprocessing – EMDR στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών). Από το 2006 συνεργάζομαι με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην υλοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών μελετών και προγραμμάτων Προαγωγής Υγείας. Παράλληλα, έχω εργαστεί κλινικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΦΛΟΓΑ, ΜΕΡΙΜΝΑ, MDA HELLAS) με επίκεντρο την ψυχολογική φροντίδα παιδιών/εφήβων και των οικογενειών τους. Είμαι μέλος της επιστημονικής επιτροπής στο ADHD Hellas (Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠY).

*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Ως Αιδώ” στη διεύθυνση www.osaido.org.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: Δωρεάν δράσεις του Genderhood για τη συναίνεση

«Κοχυλάκι εσύ δε φταις!»: Ένα παραμύθι για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More