Σεισμός Τουρκία: Από τη μάχη της επιβίωσης στις μπουλντόζες για τους ομαδικούς τάφους
Το επίθετό της θα πει «αυτή που δεν πεθαίνει». Κόντρα σε κάθε προσδοκία η 17χρονη Αλέινα Ελμέζ έζησε 248 ώρες στα ερείπια του σπιτιού της.
Συγγενείς και διασώστες αγκαλιάζονται κλαίγοντας από χαρά.
«Δεν ξέρω τι να πω. Ήρθα εδώ να δώσω την ψυχή μου… Δεν ξέρω τι να πω. Αυτή τη στιγμή είμαστε ευτυχισμένοι! Κερδίσαμε. Βγήκε, γύρισε πια!», είπε ο ανθρακωρύχος-διασώστης της.
Μέσα στον θρήνο, ιστορίες θάρρους και αντοχής δίνουν κουράγιο.
«Άκουσα τον ήχο που έκανε το κτίριο που κατέρρεε, όροφο, όροφο, με ένα μπουμ, μπουμ… Εκείνη την στιγμή έβαλα την Ελίφ κάτω από το κρεβάτι και μπήκα και εγώ από κάτω», δηλώνει η Ζεϊνέπ Τζιβί.
Οι αδελφές Ζεϊνέπ και η Ελίφ περιγράφουν πώς επέζησαν πάνω από τέσσερις ημέρες εγκλωβισμένες στηρίζοντας η μία την άλλη.
«Ήμασταν πολύ κοντά η μία στην άλλη. Αλλά είχαμε αρκετό χώρο να γυρνάμε δεξιά και αριστερά. Το ύψος του ήταν τόσο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το δριμύ ψύχος και η έλλειψη φαγητού και νερού», αναφέρει η Ζεϊνέπ Τζιβί.
«Την τελευταία ημέρα σκέφτηκα πως αν δεν μας βγάλουν, αυτό ήταν. Δεν μπορούσα να συνεχίσω χωρίς νερό. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί ήμουν διψασμένη. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Δεν μπορούσα να ουρλιάξω», λέει η Ελίφ Τζιβί.
Ο Τζεμ Οκούρ και η οκτάχρονη κόρη του ήταν τραυματισμένοι στα συντρίμμια 101 ώρες. Το παιδί έβλεπε εφιάλτες, ότι έτρωγε αλλά δεν χόρταινε… Ο πατέρας το απασχολούσε παίζοντας «πέτρα, ψαλίδι, χαρτί».
Και ενώ ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την συγκέντρωση τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους πληγέντες, σε διακαναλικό τηλεμαραθώνιο με την συμμετοχή πολιτικών, επιχειρηματιών και διασημοτήτων συγκεντρώθηκαν 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα
Η ΕΡΤ στη σεισμόπληκτη Αλεξανδρέττα
Συγγενείς των αγνοουμένων με δάκρυα στα μάτια, αναζητούν τους δικούς τους, στην Αντιόχεια.
Διασώστες επιχειρούν στα συντρίμμια με τη βοήθεια μπουλντόζας προκειμένου να ανασύρουν τη σορό ακόμη ενός άνδρα η οικογένεια του οποίου περιμένει καρτερικά να παραλάβει τον άνθρωπο της.
Μόνο κάποιες φωτογραφίες και λιγοστά προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, κατάφεραν να διασωθούν.
Ήδη έχουν ξεκινήσει να εργάζονται μπουλντόζες στα σημεία που πλέον δεν υπάρχει ζωή.
Δέος προκαλεί και η εικόνα με το ρήγμα που χώρισε τη γη κυριολεκτικά στα δυο. Το ρήγμα έχει πλάτος περίπου 400 μέτρων και βάθος περίπου 50 μέτρων.
Πάνω από 7.000 εμπειρογνώμονες ανάμεσα στους οποίους και 400 καθηγητές και αναπληρωτές από 20 πανεπιστήμια βρίσκονται επί ποδός για τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν αλλά και για εκείνα που έχουν υποστεί σοβαρός ζημιές .
Αποστολή Αντιόχεια: Κάτια Νιάκαρη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More