Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαμ Άλτμαν: «Η OpenAI ξέρει πώς να αναπτύξει γενική τεχνητή νοημοσύνη»

53155491091_6f93026ac4_k (1)

Οι πρώτοι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό φέτος και να μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ο Άλτμαν έγραψε πως η εταιρεία «ξέρει πώς να αναπτύξει τεχνητή γενική νοημοσύνη».

«Αγαπάμε τα τρέχοντα προϊόντα μας, αλλά είμαστε εδώ για το ένδοξο μέλλον. Τα υπερέξυπνα εργαλεία θα μπορούσαν να επιταχύνουν μαζικά την επιστημονική ανακάλυψη και την καινοτομία πολύ πέρα ​​από αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε μόνοι μας και με τη σειρά τους να αυξήσουν μαζικά την αφθονία και την ευημερία» έγραψε ο Άλτμαν στην ανάρτησή του.

Ο Άλτμαν είχε πει προηγουμένως ότι η υπερνοημοσύνη θα μπορούσε να απέχει «λίγες χιλιάδες ημέρες» και ότι η άφιξή της θα είναι «πιο έντονη από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».

Η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) είναι ένας ασαφής όρος, αλλά η OpenAI έχει τον δικό της ορισμό: «υψηλά αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στην πιο οικονομική εργασία». Η OpenAI και η Microsoft– ο στενός συνεργάτης και επενδυτής της- ορίζουν την AGI ως «συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να αποφέρουν κέρδη τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Όταν η OpenAI το επιτύχει αυτό, η Microsoft θα χάσει την πρόσβαση στην τεχνολογία της, όπως ορίζει μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Σε ποιον ορισμό μπορεί να αναφέρεται λοιπόν ο Άλτμαν; Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Techcrunch, ο Άλτμαν φαίνεται να αναφέρεται στον πρώτο ορισμό. Ο Άλτμαν υποστηρίζει πως οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης – συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες αυτόνομα – μπορεί να «ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό», κατά κάποιο τρόπο, και «να αλλάξουν ουσιαστικά την διαδικασία παραγωγής» φέτος.

Αν και αυτό είναι δυνατό, η σημερινή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικά περιορισμένη. Για παράδειγμα, έχει παραισθήσεις, κάνει προφανή λάθη και είναι πολύ ακριβή. Ο Άλτμαν φαίνεται σίγουρος ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα γρήγορα.

«Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια, όλοι θα δουν αυτό που βλέπουμε σήμερα και ότι η ανάγκη να ενεργούμε με μεγάλη προσοχή, ενώ παράλληλα μεγιστοποιούμε το ευρύ όφελος και την ενδυνάμωση, είναι τόσο σημαντική. Δεδομένων των δυνατοτήτων της δουλειάς μας, η OpenAI δεν μπορεί να είναι μια κανονική εταιρεία» έγραψε ο Άλτμαν.

Η OpenAI έχει αναφέρει αρκετές φορές ότι η επιτυχής μετάβαση στην υπερνοημοσύνη δεν είναι καθόλου εγγυημένη και ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις.

«Δεν έχουμε μια λύση για την καθοδήγηση ή τον έλεγχο μιας δυνητικά υπερ-ευφυούς τεχνητής νοημοσύνης», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτησή της στο blog της τον Ιούλιο του 2023. «Οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να εποπτεύουν αξιόπιστα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που είναι πολύ πιο έξυπνα από εμάς, και έτσι οι τρέχουσες τεχνικές ευθυγράμμισης δεν θα κλιμακωθούν στην υπερ-νοημοσύνη»

Έκτοτε, ωστόσο, η OpenAI διέλυσε ομάδες που εργάζονταν πάνω στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας υπερευφυών συστημάτων, ενώ αρκετοί κορυφαίοι ερευνητές αποχώρησαν. Αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους ανέφεραν τις ολοένα και πιο εμπορικές φιλοδοξίες της OpenAI ως τον λόγο της αποχώρησής τους. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναδιάρθρωση για να γίνει πιο ελκυστική σε εξωτερικούς επενδυτές.

ΠΗΓΗ: TechCrunch

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More