Σαλμάν Ρούσντι: Παραμένει διασωληνωμένος και κινδυνέυει να χάσει την όραση από τις μαχαιριές που δέχτηκε
«Ο Σαλμάν πιθανότατα θα χάσει το ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το συκώτι του μαχαιρώθηκε και καταστράφηκε», είπε ο ατζέντης του. Σύμφωνα με το BBC αδυνατεί επίσης να επικοινωνήσει με το περιβάλλον.
«Χρειάστηκαν περίπου πέντε άνδρες», σύμφωνα με μαρτυρίες για να τραβήξουν μακριά τον 24χρονο δράστη, Hadi Matar, κάτοικο του New Jersey ο οποίος περιγράφεται ως μασκοφορεμένος, αδυσώπητος και πολύ γρήγορος.
Ο δράστης συνέχιζε να προσπαθεί να επιτεθεί στον Σαλμάν Ρούσντι αφού τον ακινητοποίησαν, ενώ ήδη τον είχε μαχαιρώσει στο λαιμό και στην κοιλιά, τρέχοντας πάνω στο συγγραφέα που έδινε διάλεξη στο Ίδρυμα Chautauqua στη Νέα Υόρκη.
Κανένα κίνητρο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από την αμερικανική αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι ένας γιατρός στο ακροατήριο έδωσε στον Ρούσντι τις πρώτες βοήθειες.
Ο γεννημένος στην Ινδία μυθιστοριογράφος έγινε γνωστός με το Midnight’s Children το 1981, το οποίο πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά το τέταρτο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1988 – Οι «Σατανικοί Στίχοι», τον ανάγκασαν να δέχεται απειλές για τη ζωή του επί τρεις δεκαετίες.
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Ανώτατος Ηγέτης του ΙράνΑγιατολάχ Χομεϊνί ζήτησε την εκτέλεση του Σαλμάν Ρούσντι. Πρόσφερε αμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,5 εκατομμυρίων λιρών) σε μια φετβά ( διάταγμα στο Ισλάμ) και η επικήρυξη παραμένει ενεργή, ενώ ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολάρια το 2012.
Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ιρανική κυβέρνηση ενώ ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραφαν τον Ρούσντι ως αποστάτη.
Ως Βρετανοαμερικανός πολίτης ο Σαλμάν Ρούσντι δήλωνε άθεος και ένθερμος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, υπερασπιζόμενος το έργο του σε πολλές περιπτώσεις. Για τους Σατανικούς Στίχους έλεγε ότι κύριος στόχος του μυθιστορήματος ήταν το δράμα των μεταναστών.
Έκπληκτος από τον εκτεταμένο χαρακτήρα των διαδηλώσεων, ο Σαλμάν Ρούνστι ζήτησε συγγνώμη από τους μουσουλμάνους που ζητούσαν εκδίκηση «για την προσβολή στον Προφήτη Μωάμεθ».
Όταν ο Ρούσντι ανακηρύχθηκε ιππότης το 2007 από τη βασίλισσα Ελισάβετ, επαναλήφθηκαν οι βίαιες διαδηλώσεις στο Ιράν και το Πακιστάν, όπου ένας υπουργός είπε ότι«δικαιολογούνται επιθέσεις αυτοκτονίας».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε στο Twitter ότι «ο σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ ασκούσε ένα δικαίωμα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε ότι ο κ. Ρούσντι «ενσάρκωσε την ελευθερία και τον αγώνα κατά του σκοταδισμού» και ήταν θύμα «μιας δειλής επίθεσης από τις δυνάμεις του μίσους και της βαρβαρότητας».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «φρικιαστική επίθεση».
Πηγή: BBC
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More