Ρ. Μεϊνάρντους στο Πρώτο: Δραματικές οι εξελίξεις στη Γερμανία – Αρχές Απριλίου μάλλον οι εκλογές – Στο ενδιάμεσο, κυβέρνηση μειοψηφίας audio)
«Είναι όντως δραματικές, ραγδαίες οι εξελίξεις στη Γερμανία. Υπάρχει τώρα στη Γερμανία μία κυβέρνηση μειοψηφίας σε μία πολύ δύσκολη ιστορική συγκυρία, δηλαδή ότι πέφτουν όλα μαζί με την επανεκλογή του κ. Τραμπ. Είναι μία ειρωνεία της ιστορίας. Στα γερμανικά, λέμε «καλύτερα ένα τρομακτικό τέλος παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος» ανέφερε ο Ρόναλντ Μεϊνάρντους, πολιτικός αναλυτής και συντονιστής Ερευνητικών Σχεδίων στις Ελληνογερμανικές Σχέσεις στο ΕΛΙΑΜΕΠ, σχετικά με την κυβερνητική κρίση που διέρχεται η Γερμανία.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο κ. Μεϊνάρντους, σημείωσε «τώρα έχουμε τέλος, ένα τρομακτικό τέλος. Αλλά είναι σύντομο αυτό. Και τώρα μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση, αλλά όχι με αυτόν τον συνασπισμό που έδειξε τα τελευταία τρία χρόνια ότι δεν είναι πολύ λειτουργικός». «Δηλαδή, υπήρχε μέχρι χθες, μια κυβέρνηση που αποτελείται από τρία κόμματα και ιδεολογικά είναι αρκετά διαφορετικά. Δηλαδή υπάρχει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του κ. Σολτς που είναι σοσιαλδημοκρατικό, υπάρχει το Πράσινο Κόμμα που είναι λίγο προοδευτικό και υπάρχει το συντηρητικό και στα οικονομικά πολύ συντηρητικό Κόμμα των Φιλελευθέρων και η διαμάχη μεταξύ του κ. Λίντνερ, που ήταν μέχρι χθες υπουργός Οικονομικών και του κ. Σολτς ήταν η βασική αιτία της διάλυσης. (…) Γίνεται τεράστια συζήτηση στη Γερμανία, πώς φτάσαμε εκεί και υπάρχουν πολλά σενάρια, πολλές φήμες ποιος ήταν ο πρώτος να το κάνει; Όλοι θέλουν να δείξουν, γιατί έχει ήδη αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας, θέλουν να δείξουν στο κοινό ότι είναι υπεύθυνοι και έχουν τους καλούς λόγους τους αλλά η ουσία είναι ότι ο κύριος Λίντνερ, που είναι ένας υπουργός που έχει πίσω του ένα κόμμα του 5%, έχει τραβήξει πολύ το σχοινί. Δηλαδή ήθελε να επιβάλει στην κυβέρνηση των άλλων μεγάλων κομμάτων, κυρίως του Σοσιαλδημοκρατικού, μια εντελώς καινούργια πολιτική οικονομικής σταθερότητας» ανέφερε ο κ. Μεϊνάρντους.
«Ο κ. Σολτς λέει ότι για να αντιμετωπίσει η Γερμανία που είναι σε βαθιά οικονομική κρίση τις προκλήσεις του μέλλοντος, πρέπει να γίνει περισσότερος δανεισμός. Και τώρα ο κύριος Λίντνερ λέει όχι, δεν υπάρχει, απαγορεύεται αυτό. Και σε αυτό το πολύ ουσιαστικό οικονομικό ζήτημα για τα χρήματα, διασπάστηκε και ο Σολτς ως πρωθυπουργός έχει την τελευταία λέξη, αλλά την τελευταία λέξη ο κ. Λίντνερ, ο υπουργός δεν τη δεχόταν πολλές φορές και έκανε τον δύσκολο για μικροκομματικούς λόγους, όπως λέει ο κ. Σολτς και τον έδιωξε» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊνάρντους, περιγράφοντας τι προηγήθηκε μέχρι να ξεσπάσει η κρίση.
«Δεν θα την λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Άρα θα πάμε σε εκλογές» είπε στη συνέχεια ο κ. Μεϊνάρντους, ενώ ως προς το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, είπε «στις 15 Ιανουαρίου, μιλάμε για δύο μήνες, σκοπεύει ο Σολτς να θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, μάλλον καθυστερημένα, που λέει η αντιπολίτευση και δεν χρειάζεται μαντεία για να προβλέψουμε ότι θα το χάσει το ζήτημα. Σύμφωνα με τη συνταγματική διαδικασία εντός τριών εβδομάδων, μπορεί ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να διαλύσει το κοινοβούλιο. Στην συνέχεια οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών. Δηλαδή, έτσι φτάνουμε μέχρι αρχές Απριλίου. Και στο ενδιάμεσο, εδώ έχουμε μια γαλλική περίπτωση, αν θέλει κανείς, η Γερμανία να κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας. Το πόσο σταθερή, το πόσο αποτελεσματική, είναι το μεγάλο ζήτημα».
«Ο κ. Σολτς θα αναζητήσει τη συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση σε μεμονωμένα θέματα. Και η σκέψη, η στρατηγική του Σολτς είναι ότι δεν μπορεί το CDU να κάνει το σοβαρό κόμμα και να απορρίψει τις προτάσεις συγκεκριμένης συνεργασίας με τον Σολτς» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Μεϊνάρντους.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More