Ρύζι – Δεν είναι για «πέταμα»
Φροντίδα, υπομονή και καλές συνθήκες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για μια καλή παραγωγή στους μεγάλους ορυζώνες της Μακεδονίας.
Όταν οι κόκκοι του ρυζιού δεν πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές εμφάνισης τότε αποσύρονται από την αγορά, όπως δείχνει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκο Πιτσιακίδη.
Χαμένο εισόδημα και φυσικοί πόροι που έχουν σπαταληθεί χωρίς αντίκρισμα. Στο πρόβλημα βρέθηκε μια έξυπνη λύση.
Ο Γιάννης Γώγος, Διευθυντής Πωλήσεων στον Συνεταιρισμό Χαλάστρας αναφέρει ότι 50.000 γάμοι συνάπτονται ετησίως, και το ρύζι που πέφτει “βροχή”, ως σύμβολο γονιμότητας, για να αποκτήσουν οι νιόπαντροι πολλούς απογόνους και όχι για να “ριζώσουν” (άλλο ρίζα, άλλο ρύζι), τελικά πετιέται. Υπολογίστηκε ότι 200 τόνοι ρυζιού κάθε χρόνο πηγαίνουν στον βωμό του εθίμου, αντί να καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών.

Προκειμένου να κερδίσουν μέρος από το εισόδημα που χάνεται λόγω των σπασμένων κόκκων ρυζιού που μέχρι πρότινος πήγαιναν για ζωοτροφές, οι καλλιεργητές βρήκαν μια νέα χρήση. Διαθέτουν το προϊόν για το γαμήλιο τελετουργικό. Το “Wedding Rice”.

Το νέο προϊόν μέσω του συνεταιρισμού έχει βγεί στην αγορά προ δεκαημέρου και κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 25, των 10 και ενδεχομένως λιγότερων κιλών. Εκτιμάται ότι σε κάθε γάμο πετιούνται 3-5 κιλά ρυζιού. Με διαφορά στην τιμή όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Όπως αναφέρει ο κ. Γώγος, ο πρώτος τόνος που προμηθεύει επιχειρήσεις διοργάνωσης γάμων έχει φορτωθεί και παραδοθεί.
Δεν πρόκειται μόνον για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και για την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, την επάρκεια τροφίμων. Οι καιροί αλλάζουν και αν όλοι παραμένουν δέσμιοι των συνηθειών, αυτές μπορούν να τροποποιούνται.

Στους γάμους του μέλλοντος η τεχνική νοημοσύνη θα αναλαμβάνει να στήσει το σκηνικό της γαμήλιας τελετής με φόντο τις δημιουργίες της πλούσιας φαντασίας των πρωταγωνιστών και πιθανότατα με ελάχιστο κόστος. Αλλά έως τότε υπάρχει χρόνος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More