Ρηματική Διακοίνωση προς την Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα: Ενόχληση Άγκυρας – Τρίπολης για τις έρευνες της ExxonMobil
Το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε ρηματική διακοίνωση προς την πρεσβεία της Λιβύης, αναφορικά με τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί παράνομων ερευνών νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
«Το γεγονός ότι η ExxonMobil όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις απειλές και τα διαβήματα του προηγούμενου διαστήματος και μάλιστα επισπεύδει τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, ασκεί πίεση στην Τρίπολη, η οποία τις προηγούμενες ημέρες έστειλαν μαζί με την Άγκυρα κοινή επιστολή στον ΟΗΕ και έχει κάνει και διάβημα προς την Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών, με τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε στην ελληνική πρεσβεία στην Αθήνα, ουσιαστικά απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις της Λιβύης περί δήθεν παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τις έρευνες του ερευνητικού σκάφους της ExxonMobil», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.
Το υπουργείο Εξωτερικών, στη ρηματική διακοίνωση αναφέρει ότι η Λιβύη επικαλείται το Δίκαιο της θάλασσας. «Η αντίφαση που υπάρχει, ότι δηλαδή η Λιβύη επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας, την ίδια ώρα που έχει υπογράψει τα δύο παράνομα τουρκολυβικά μνημόνια, τα οποία παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου της θάλασσας καθώς επίσης και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ», είναι ο απόλυτος παραλογισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, στη ρηματική διακοίνωση, επαναλαμβάνει την πρόσκληση για διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφόσον, όμως, υπάρξει εκλεγμένη και νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη.
Το λιβυκό δικαστήριο «παγώνει» το 20 τουρκολιβυκό μνημόνιο
Με δικαστική απόφαση της Τρίπολης «παγώνει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την προσφυγή τεσσάρων Λίβυων δικηγόρων. Κατ΄ουσίαν, με την απόφαση αυτή «παγώνει» η εφαρμογή του δεύτερου τουρκολιβυκό μνημονίου, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει την αρμοδιότητα να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες.
Ωστόσο, με τη χαοτική κατάσταση που υφίσταται στη Λιβύη, όπου δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός συνταγματικός κανόνας, δεν υπάρχει ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, «νομίζω ότι δύσκολα θα γίνει σεβαστή και δεσμευτική αυτή η απόφαση. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το τουρκολιβυκό αυτό μνημόνιο, που προέβλεπε έρευνες στις δυτικές θάλασσες από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, την DPAO, το οποίο είχε καταγγείλει η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά τώρα υπονομεύεται, πλήττεται και αμφισβητείται εκ των έσω», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Μελέτης.
Ανάλυση: Νίκος Μελέτης | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More