Ρεύμα: Πληροφορίες ότι «έκλεισε» στο 15% η εξοικονόμηση για πρόσθετη έκπτωση στους λογαριασμούς
Οι τεχνικές παράμετροι για την οριστικοποίηση του «πακέτου» των μέτρων των ενεργειακών επιδοτήσεων που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο οριστικοποιούνται αυτές τις ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο να ανακοινωθούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Όπως ανέφεραν την Πέμπτη (15/9) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει «κλείσει» το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας (15%) που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, όπως επίσης ότι θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία). Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.
Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (είναι το ελληνικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.
Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.
Σταϊκούρας από Γλασκώβη: Χέρι χέρι παροχές και δημοσιονομική πειθαρχία – Στα 43 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης
Η οικονομική στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, θα πηγαίνει χέρι – χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και σε καμιά περίπτωση δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Πέμπτη (15/9) στην Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με θέμα: «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας οικονομική πολιτική σε εποχές προκλήσεων: Ελλάδα, 2019-2022».
Όπως εξήγησε, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο, με στόχο την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησε άμεσα κομβικές μεταρρυθμίσεις και έλαβε φιλο-αναπτυξιακές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό οικονομικό και επενδυτικό κλίμα.
Ωστόσο, στις αρχές του 2020, η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες, ένα ισχυρό σοκ, που επέβαλε τη λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και τη διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και αξιοποιώντας τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ελήφθη ένα ευρύ πλέγμα άμεσων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων στήριξης, συνολικού ύψους 43 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίστηκε το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης. Έτσι, όπως τόνισε, η χώρα μας κατάφερε να καταγράψει ανάπτυξη τύπου “V” το 2021, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύθηκαν, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στηρίχθηκε, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν δραστικά και η ανεργία συρρικνώθηκε. «Όλα αυτά τα επιτεύγματα οφείλονται και βασίζονται στην εφαρμογή μιας συνετής, συνεκτικής, φιλο-μεταρρυθμιστικής, φιλο-αναπτυξιακής και διορατικής οικονομικής πολιτικής», υπογράμμισε.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, «η “μεγάλη εικόνα” της ελληνικής οικονομίας το 2021 ήταν θετική και οι προοπτικές της ακόμα πιο θετικές», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Ωστόσο, προέκυψε μια νέα εξωγενής πρόκληση: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις της στο ενεργειακό πεδίο και στον πληθωρισμό.
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία στην εντατική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, στη διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής και στην εφαρμογή μιας πολύ αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους.
«Πιστεύουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτές τις προκλήσεις μόνη της… Χρειάζεται να συντονιστούμε όσο περισσότερο είναι εφικτό, όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην ενεργειακή πολιτική», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More