Ρετροσπεκτίβα στον Σταύρο Τσιώλη στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Μια τόσο κοντινή παρουσία»
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά για την κινηματογραφική σεζόν 2023-2024, με συναρπαστικά αφιερώματα σε κορυφαίους δημιουργούς, αξέχαστους ηθοποιούς και δημοφιλή κινηματογραφικά είδη, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της Θεσσαλονίκης να απολαύσει εξαιρετικές και σπάνιες ταινίες στη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας.
Η φετινή σεζόν για την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά με την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του πολυαγαπημένου Σταύρου Τσιώλη, με τίτλο «Μια τόσο κοντινή παρουσία», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023, στο Ολύμπιον, φιλοξενώντας το σύνολο των ταινιών που σκηνοθέτησε ο Έλληνας δημιουργός, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι και ομιλητές από το στενό οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του Σταύρου Τσιώλη. Η Κατερίνα Τσιώλη, κόρη του σκηνοθέτη και βασική του συνεργάτιδα ως σκριπτ, βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής και ηθοποιός σε πολλές ταινίες του, αλλά και συνθέτρια, στιχουργός και ερμηνεύτρια σε ορισμένα από τα υπέροχα τραγούδια που κόσμησαν το κινηματογραφικό του έργο, θα παρευρεθεί σε όλες τις ταινίες του αφιερώματος και θα μιλήσει για την πλούσια κινηματογραφική κληρονομιά του πατέρα της. Επιπλέον, ο Κώστας Ιορδανίδης, μοντέρ στις σημαντικότερες ταινίες του Σταύρου Τσιώλη, θα αναλύσει στο κοινό τόσο τον κινηματογραφικό κόσμο που είχε πλάσει ο έλληνας δημιουργός όσο και τη διαδικασία της ψηφιοποίησης του έργου του, στις προβολές των ταινιών Ακατανίκητοι εραστές και Μια τόσο μακρινή απουσία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου (19:15 Παύλος Ζάννας και 21:30 Ολύμπιον, αντίστοιχα). Τέλος, η τσελίστρια Εύη Καζαντζή, η οποία συμμετείχε στην ταινία Ας περιμένουν οι γυναίκες (ερμηνεύοντας τη νοσοκόμα-φίλη της Κλυταιμνήστρας), θα μας μεταφέρει άγνωστα σκηνικά και απολαυστικές στιγμές από τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας του Σταύρου Τσιώλη, η οποία θα κλείσει το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου (Ολύμπιον, 21:30).
H συνολική πορεία του Σταύρου Τσιώλη στο ελληνικό σινεμά υπήρξε μακρά, σύνθετη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Έχοντας αρχικά εργαστεί σε 56 ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη, ο Τσιώλης πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Ο Μικρός δραπέτης (1968), διαπρέποντας αρχικά στα είδη του φιλμ νουάρ και στο κοινωνικό δράμα, με κορωνίδα της πρώτης περιόδου την αξέχαστη ταινία Κατάχρησις εξουσίας (1971), με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Στη συνέχεια, κι αφότου εξαφανίστηκε πλήρως από τα κινηματογραφικά δρώμενα για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Σταύρος Τσιώλης επέστρεψε το 1985 με την ταινία (με τον σχεδόν αυτοβιογραφικό τίτλο) Μια τόσο μακρινή απουσία (βραβεία γυναικείων ερμηνειών για την Πέμη Ζούνη και τη Δήμητρα Χατούπη, βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Μηνά Χατζησάββα, βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για τον Γιώργο Αρβανίτη, καθώς και μνεία κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), ενώ την επόμενη χρονιά τη σκυτάλη πήρε το Σχετικά με τον Βασίλη: στη δεύτερη περίοδο του έργου του, ο Σταύρος Τσιώλης στρέφεται σε ένα σινεμά ενδοσκοπικό και ιδιοσυγκρασιακό, με μελαγχολική διάθεση και απολογιστικό τόνο, χτίζοντας μια άτυπη γέφυρα με την καταληκτική περίοδο της φιλμογραφίας του, η οποία ολοκληρώνεται με την ταινία Ακατανίκητοι Εραστές το 1987 και την αποφασιστική έξοδο στην αγαπημένη του Αρκαδία.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αφετηρία την απολαυστική ταινία Έρωτας στη χουρμαδιά, η οποία εγκαινιάζει και τη συνεργασία του με τον Αργύρη Μπακιρτζή, το προσωπικό βλέμμα του Σταύρου Τσιώλη αποκρυσταλλώνεται στη μορφή και στο περιεχόμενο που αγαπήθηκε με πάθος από το κοινό: τη σπαρταριστή ηθογραφική κωμωδία που ταξιδεύει με τρυφερότητα στην ελληνική επαρχία, συνδυάζοντας το λαογραφικό στοιχείο, το δηκτικό κοινωνικό σχόλιο και το περιπαικτικό χιούμορ. Σημείο αναφοράς στην όψιμη περίοδο του Σταύρου Τσιώλη, πέρα από την τεράστια επιτυχία του Ας περιμένουν οι γυναίκες, είναι η ταινία Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε, όπου ο Σταύρος Τσιώλης ένωσε δυνάμεις στο σενάριο με τον αξέχαστο Χρήστο Βακαλόπουλο. Οι δυο τους αναζήτησαν με πάθος όλα εκείνα τα υφολογικά και δραματουργικά στοιχεία που αποτυπώνουν σε μια κινηματογραφική ταινία την αίσθηση του ανήκειν, τον καταγωγικό δεσμό και τη βαθύτερη σύνδεση με την άγραφη παράδοση ενός τόπου.
Συναυλία των Qarabağ– Υ (Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα), Δευτέρα 11/12, 22:00
Στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, το μουσικό σχήμα των Qarabağ (Καραμπάχ) μάς προσκαλεί σε μια ταξιδιάρικη μουσική βραδιά πλημμυρισμένη από τις μουσικές και τραγούδια που έχουμε απολαύσει όλες και όλοι στις ταινίες του Σταύρου Τσιώλη, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 22:00, στο μπαρ Υ.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν σε ταινίες του Σταύρου Τσιώλη, αλλά δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ. Μαζί τους θα τραγουδήσει η Κατερίνα Τσιώλη το τραγούδι «Φοβάμαι» από την ταινία Ο Χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά σε πρώτη live ολοκληρωμένη εκτέλεση, καθώς και το τραγούδι «Αν θα φύγω» (από την ίδια ταινία) που κυκλοφόρησε το 1996 από την BMG, σε ερμηνεία της Πίτσας Παπαδοπούλου, στον δίσκο Απαγορευμένο Όνειρο.
Το σχήμα των Qarabağ αποτελούν οι:
Κίρκη Ηλιάδη-Χαρμάνα: φωνή
Ηλίας Καραμπατζάκης: ούτι, φωνή
Θανάσης Ξιούφης: κιθάρα, φωνή
Πάνος Αχτσιόγλου: πιάνο
Θοδωρής Σιταράς: τρομπέτα, ακορντεόν
Γιώργος Δημητριάδης: μπάσο, φωνή
Αποστόλης Βελισκάκης: κρουστά.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More