Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ράλι ανόδου στις αγορές μετά το «πάγωμα» των δασμών – Οι δασμοί έπληξαν και τα αμερικανικά ομόλογα

xrimatistirio-Iaponia-768x512-1

Η ανακοίνωση του Ντόναλτ Τραμπ να φρενάρει τους υψηλούς δασμούς για να δώσει χώρο στις διαπραγματεύσεις έδωσε το σύνθημα για την ανάκαμψη των αγορών. Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια καταγράφουν το ισχυρότερο ημερήσιο ράλι των τελευταίων ετών.

Πέμπτη 9 Απριλίου, λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει ότι αναστέλλει για 90 ημέρες τους αμοιβαίους δασμούς για όλους πλην της Κίνας. Είναι η στιγμή που ο δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου Dow Jones ξεκινά ένα ράλι 3.300 μονάδων, από τις 7.300 στις 40.600 μονάδες, σε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους της ιστορίας του.

«Η αστάθεια και η αβεβαιότητα αμέσως αποτυπώνονται στις τιμές των μετοχών. Αντίστοιχα, όταν δούμε κάποιο ευχάριστο νέο ή ακούσουμε κάτι το οποίο βοηθάει για να φύγουμε από την κατάσταση αυτή, αποτυπώνεται με έντονα ανοδικές κινήσεις», δήλωσε ο Τάκης Ζαμάνης, χρηματιστής της Beta ΑΧΕΠΕ, στο ΕΡΤNews.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να παρουσιάζουν άνοδο πάνω από 4%, ενώ το διεθνές ράλι ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, φλερτάροντας και πάλι με τις 1.600 μονάδες.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων από εκεί που υποχωρούσαν άρχισαν να αυξάνονται απότομα, η διαφορά απόδοσης (spread) άρχισε να αυξάνεται απότομα και το δολάριο να υποχωρεί με άτακτο τρόπο. Η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση όχι μόνο της αγοράς, αλλά της οικονομίας», ανέφερε ο Νούριελ Ρουμπίνι, οικονομολόγος στο ΕΡΤNews.

Η απόφαση Τραμπ φρέναρε και τις πωλήσεις ομολόγων μετά το ρεκόρ 25ετίας που καταγράφηκε χθες στο αμερικανικό 10ετές, με την απόδοσή του να εκτοξεύεται στο 4,8%. Πλέον το κόστος δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών στη 10ετία υποχωρεί στο 4,3%, το 10ετές γερμανικό διαμορφώνεται στο 2,63%, το ιταλικό διαπραγματεύεται στο 3,82%, υψηλότερα από το Ελληνικό που είναι πλέον στο 3,51%.

«Αυτό το οποίο μας ανησυχεί και θα σας έλεγα ότι είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις. Το πρώτο αφορά τη διεθνή αβεβαιότητα. Πριν καν πάμε στους δασμούς, η αβεβαιότητα στην διεθνή οικονομία επιδρά στις επενδύσεις. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταθμίσει το σκηνικό έντονης αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για το αν θα προχωρήσει ή όχι στην έβδομη διαδοχική μείωση των επιτοκίων.

Απειλείται η αξιοπιστία του καλύτερου επενδυτικού προϊόντος των ΗΠΑ

Το πλήγμα που επέφεραν οι δασμοί στα κρατικά αμερικανικά ομόλογα, φαίνεται πως ήταν η θρυαλλίδα για να αναθεωρήσει ο Τραμπ τη μέχρι πρότινος άκαμπτη στάση του.

«Συνήθως, όταν πέφτουν τα χρηματιστήρια, τα ομόλογα ανεβαίνουν, οι αποδόσεις τους υποχωρούν, οι τιμές τους ανεβαίνουν. Όταν πέφτουν όλα μαζί εκεί ανησυχείς ότι συμβαίνει πραγματικά κάτι πάρα πολύ σοβαρό στην παγκόσμια οικονομία. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό ήταν το κλειδί, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα δηλαδή πριν από τις ανακοινώσεις Τραμπ, ήταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 3,9%, το 24ωρο των αποφάσεων, χθες δηλαδή, είχε φθάσει η απόδοση του 10ετούς στο 4,5%, σήμερα είμαστε στο 4,3%», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Θάνος Τσίρος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Σημείωσε δε, ότι είναι πολύ υψηλό ποσοστό για να δανείζεται η αμερικανική οικονομία, αφού το 0,5 ή 0,6%, μπορεί να μην προκαλεί μεγάλη εντύπωση, αλλά όταν το αμερικανικό χρέος είναι 36 τρισεκατομμύρια δολάρια και μόνο για τόκους η Αμερική πληρώνει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, τότε ακόμη και το δεκαδικό παίζει την ξεχωριστή του σημασία.

Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, Θάνος Τσίρος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More