Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Τόντσεφ στο Πρώτο για την Κίνα: Δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική της Δύσης απέναντι της- Η χώρα πάει σε νέο μοντέλο ανάπτυξης (audio)

«Δεν υπάρχει ενιαία στρατηγική της Δύσης έναντι της Κίνας» δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πλάμεν Τόντσεφ, μιλώντας εχθές στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Αναφερόμενος  στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ο κ. Τόνστεφ υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα οξύνονται όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν να είναι η μοναδική υπερδύναμη.Οι Αμερικανοί δεν θέλουν με τίποτα να διανοηθούν ότι θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία. Οι δε Κινέζοι θεωρούν ότι είναι ιστορικό τους δικαίωμα να επανέλθουν ως η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη, διότι κάποτε η Κίνα ,πριν από πολλούς αιώνες, ήταν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», εξήγησε ο κ. Τόντσεφ.

«Η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία εδώ και χρόνια συνεχώς γίνεται πιο στενή σε επίπεδο συμμαχίας, αν και δεν είναι αυτός ο επίσημος όρος που χρησιμοποιούν οι δύο πρωτεύουσες Μόσχα και Πεκίνο. Θα έλεγα ότι ο ακριβέστερος όρος είναι ότι παρατηρούμε μια στρατηγική σύμπλευσης της Κίνας και της Ρωσίας στο όνομα του κοινού αντιπάλου, που είναι πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα η Δύση. Ωστόσο, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φάνηκε ότι υπάρχουν κάποια όρια σε αυτό το σινο- ρωσικό δίδυμο. Όλα δείχνουν ότι η Κίνα πράγματι δεν είναι ευτυχής με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Προφανώς δεν συμφωνεί και με την όλη απόφαση της Ρωσίας να εξαπολύσει έναν τέτοιο πόλεμο και προτίμησε να κρατήσει μία σιωπηλή διαφωνία», είπε ο κ. Τόντσεφ για τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ρωσία και την Κίνα.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις  στην Κίνα μετά την ολοκλήρωση του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος ο κ. Τόντσεφ εξήγησε πως το Συνέδριο εισάγει την Κίνα σε μία νέα εποχή ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει πολλές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. «Η κινεζική οικονομία δεν υποφέρει μόνο από την πανδημία και την πολιτική  μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορωνοϊό αλλά έχει να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα το οποία έχουν να κάνουν με το μοντέλο ανάπτυξης. Η  Κίνα είναι μια κατά βάση κρατικά κατευθυνόμενη οικονομία με τεράστιες επιτυχίες τα τελευταία 40 χρόνια, όπου το κόμμα- κράτος έχει βαρύνοντα ρόλο. Φαίνεται όμως πως το μοντέλο αυτό, το οποίο βοήθησε την Κίνα επί τέσσερις δεκαετίες, εκπνέει», υποστήριξε ο κ.Τόντσεφ

«Η Κίνα αναγκαστικά θα πρέπει να πάει σε ένα νέο μοντέλο. Η κινεζική ηγεσία συμβιβάζεται έστω και απρόθυμα, με την ιδέα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλοί. Αναγκάζεται να περάσει σε ένα μοντέλο το οποίο θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση νέων σύγχρονων τεχνολογιών και στην τεχνολογική αναβάθμιση. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό  το νέο μοντέλο θα βασίζεται σε εσωτερική εγχώρια κατανάλωση και δεν θα βασίζεται τόσο στις εξαγωγές προς τον έξω κόσμο»,  είπε ο επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων για την τάση, που διαμορφώνεται στην Κίνα προς τη μετάβαση ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Ο κ. Τόντσεφ  τόνισε ότι  η μοναδική πηγή πολιτικής νομιμοποίησης του κόμματος πολλές δεκαετίες, που ήταν η οικονομική ανάπτυξη και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Κινέζων πολιτών, φαίνεται να αμφισβητείται. Ο καθηγητής  επισήμανε ότι έγνοια της κινεζικής ηγεσίας είναι να διατηρήσει ένα minimum επίπεδο εμπιστοσύνης προς το κόμμα από την πλευρά των πολιτών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More