Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Οικονόμου (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Πρώτο: Τα γεγονότα με το Ιράν οδηγούν την Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά μεταξύ τους(audio)

«Αυτός ο πόλεμος (στην Ουκρανία) έχει επικαιροποιήσει παλιότερα άσχημα δεδομένα, χρησιμοποιώντας την πυρηνική απειλή, σαν στρατηγικό όπλο για την διεξαγωγή του. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην απειλή αυτή, επειδή είναι καταστρεπτική, δεν επιτρέπουν σε λογικούς και υπεύθυνους ηγέτες να θεωρήσουν μια τέτοια απειλή σαν ρητορική, ακόμη και αν είναι μπλόφα. Επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν πραγματικός κίνδυνος και έτσι έχει γίνει» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής, Επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην επιθεωρητής στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Παντελής Οικονόμου.

Τα γεγονότα σήμερα και της προηγούμενης εβδομάδας με το Ιράν οξύνουν περισσότερο την κρίση, επισήμανε ο ίδιος. «Αυτή την στιγμή το Ιράν έχει αποχωρήσει από τις συζητήσεις, όπως είχε φύγει και η Αμερική από το 2018 για την συμφωνία μη πυρηνικοποίησης του Ιράν. Η κρίση αυτή θα λήξει άσχημα φυσικά, δηλαδή δεν θα ηρεμήσει, μέσα σε 3-4 εβδομάδες. Αν το Ιράν δεν επιτρέψει στους επιθεωρητές να εγκαταστήσουν τις κάμερες πάλι και τα άλλα συστήματα παρακολούθησης, τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα για την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), να καταλήξουν ότι σε όλο αυτό το διάστημα, το Ιράν δεν έχει προχωρήσει σε χώρους που είναι πολύ κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι πρόκειται περί πολιτικής απόφασης.

«Οι λόγοι που υπάρχουν στην Δύση σήμερα, οι οποίοι αναγκάζουν το Ιράν να φερθεί τόσο άκαμπτα, αν αυτοί αρθούν και πουν ότι πράγματι θέλουν ειρήνη, θα αποκαλυφθεί αν και το Ιράν θέλει ειρήνη και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής του ενέργειας ή όχι. Και αν πράγματι θέλει, θα υπάρξει συμφωνία. Θα γίνει μια καταμέτρηση των υλικών που έχει κατασκευάσει σε όλη αυτή την τυφλή περίοδο από πέρσι τον Ιούνιο» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί την Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά μεταξύ τους και τις δύο χώρες πιο κοντά στο Ιράν. «Όταν συμβαίνει αυτό και αυτές οι χώρες έρχονται πιο κοντά στο Ιράν, τότε μια πολυπολική πυρηνική ισορροπία που υπάρχει στον κόσμο αυτή την στιγμή μεταβάλλεται προς το παρόν επικίνδυνα και μακροχρόνια θα οδηγήσει σε ένα δίπολο που θα είναι πιο σταθερό, άλλωστε η φύση προτιμά τα δίπολα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More