Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Θεοδωρακίδης: Η συμμετοχή και δεύτερου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ είναι δηλωτικό του φόβου για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Για τον γενικευμένο κίνδυνο ανάφλεξης τηςΜέσης Ανατολής όσοτο Ισραήλ βομβαρδίζει την αποκλεισμένη Λώρίδα της Γάζας ως απάντηση στις φρικαλεότητες της Χαμάς μίλησαν στην ΕΡΤ οι Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, στρατιωτικός αναλυτής και ο ανταποκριτής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Κωνσταντινούπολη,Γιάννης Μανδαλίδης.

Μιλώντας για την στάση του Τούρκου προέδρου ο κ. Μανδαλίδης ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έστρεψε τα βέλη του κατά του Ισραήλ ενώ την προηγούμενη μέρα είχε επιτεθεί κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το Ισραήλ διαπράττει σφαγές και οι ενέργειες του δεν δικαιολογούνται, στερούνται ηθικής βάσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος καυτηριάζοντας την σκληρή στάση του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων στην Γάζα.

Θέλοντας να ερμηνεύσει την στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Θεοδωρακίδης τόνισε ότι «ανέκαθεν ο κ. Ερντογάν προσπαθούσε να εμφιλοχωρήσει στον αραβικό κόσμο, να υποκαταστήσει τον αρχηγό του Χαλιφάτου, που είναι η Σαουδική Αραβία, και να τεθεί ως προστάτης των Αδελφών Μουσουλμάνων».

O Eρντογάν θέλει να έχει διαπραγματευτικό ρόλο με τη Χαμάς

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, αυτό φαίνεται τόσο από την εισβολή που έχει κάνει στη Συρία και από την προσπάθεια που έχει κάνει να στηρίξει τη Χαμάς.

Σχολιάζοντας την στάση του Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτό είναι μια επαμφοτερίζουσα στάση μέσα στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία και δημιουργεί κάποια θέματα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «θέλει να δείξει ότι μπορεί να είναι δίαυλος για να έχει ένα διαπραγματευτικό ρόλο με τη Χαμάς». Κάτι που όπως εκτίμησε δεν πρόκειται να συμβεί.

«Η πίσω αυλή και η γραμμή άμυνας του Ισραήλ είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, που είναι μη μουσουλμανικές χώρες. Το Ισραήλ περιβάλλεται από μουσουλμανικές χώρες, αρα και με την αμυντική συμφωνία που έχει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, αντιλαμβάνεστε ποιες είναι οι διπλωματικές ισορροπίες».

Κατεστραμμένα Ισραηλινών είναι ότι έμεινε από την αιφνιδιαστική επιδρομή της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου σε χωριά και κιμπούτς κοντά στη Γάζα. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Ελπίζω το αεροπλανοφόρο να μην κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, όπως εκτίμησε, και η η συμμετοχή της Ελλάδας με τη φρεγάτα Ψαρά σε μια κυκλική εναλλαγή πλοίων στη συνοδεία ενός αεροπλανοφόρου. «Αυτό που είναι όμως δηλωτικό του φόβου για κλιμάκωση είναι η επιβεβαίωση συμμετοχής και δεύτερου αεροπλανοφόρου, οι πορείες των οποίων είναι άγνωστες. Ελπίζω να μην κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο».

Σχολιάζοντας τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες που έχουν γίνει εστίασε στην πρωτοβουλία του Μπιν Σαλμάν, ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, με το Ιράν. «Εκεί ίσως διαφαίνεται ένα παράθυρο αν συμφωνήσει και το Κατάρ να παίξει έναν ρόλο ακύρωσης της Τουρκίας».

Με δεδομένο ότι είναι θέμα χρόνου η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα επισήμανε στους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για την Ευρώπη από μια ενδεχόμενη εξαγωγή της τρομοκρατίας μια και «η Χαμάς κάλεσε τον απόδημο παλαιστινιακό κόσμο σε συμμαχία μαζί της». Αναφορικά με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε ότι δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη. Κάτι που περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον.

Οι ένοπλοι της Χαμάς εκτός από ισραηλινούς απήγαγαν και πολίτες άλλων κρατών θέλοντας να εμπλέξουν πολλές χώρες στην διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.

Οι Ισραηλινοί ολιγώρησαν ως προς την Λωρίδα της Γάζας

Απαντώντας στο πώς φτάσαμε στο αιματοκύλισμα της Χαμάς ο στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί ολιγώρησαν ως προς την Λωρίδα της Γάζας καθώς νόμιζαν ότι με την οικονομική βοήθεια θα μπορούσαν να κατευνάσουν τον πληθυσμό που ζούσε σε ανέχεια. «Ο πληθυσμός δεν ακολουθεί τις ηγετικές προσπάθειες της Χαμάς. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε ότι άλλο Παλαιστίνιοι και άλλο Χαμάς που είναι εξτρεμιστική οργάνωση».

Και όπως υποστήριξε πλέον «ανενόχλητο το Ισραήλ, με μια γενική επιστράτευση, θα κοιτάξει να εξουδετερώσει τη Χαμάς, είτε με τη σιωπηρή ανοχή των κρατών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Αβραάμ, είτε με τη διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας πρέπει να μας προβληματίσει για τις σχέσεις Ελλάδος. «Να μην επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, διότι η θέση της Ελλάδος είναι σαφής υπέρ του Ισραήλ και κατά της τρομοκρατίας. Να δούμε πώς και τι προσπάθειες διπλωματικές κάνει στο εσωτερικό για να καλύψει την παρουσία του στη Συρία και τις επιδιώξεις του στο Κυπριακό», πρόσθεσε.

Aνεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την αεροπορική επίθεση στη Λωρίδα της Γαζας. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)

Η Χαμάς θέλει να εμπλέξει και άλλα κράτη

Όσον αφορά τι θα γίνει αν ο στρατός του Ισραήλ μπει μέσα στη Γάζα δήλωσε ότι δεν είναι τόσο απλό. «Πρέπει να γίνει πρώτα μία εκκένωση αμάχων. Σε αυτό η Αίγυπτος δείχνει να εισφέρει». Ο ίδιος εστίασε ότι οι όμηροι είναι από πολλές εθνικότητες και ότι από το γεγονός αυτό φαίνεται ότι η Χαμάς θέλει να εμπλέξει και άλλα κράτη». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, πρόκειται για μια «πολύ λεπτή επιχείρηση που πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη για να μη δημιουργήσει την οργή του ισλαμικού κόσμου με μεγάλο αριθμό θυμάτων».

Εκτίμηση του είναι «ότι διαφαίνεται μία κλιμάκωση, διότι το Ισραήλ είναι σε πόλεμο και επιδιώκει να καταστρέψει τη Χαμάς. Η Χαμάς είναι μπλεγμένη μέσα με άμαχους και Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας. Το διακύβευμα είναι αν θα μείνουν κλειστά τα μέτωπα της Δυτικής Όχθης. Αν ο Μαχμούτ Αμπάς καλέσει τους Παλαιστινίους σε μία ηπιότερη στάση και καταδίκη της τρομοκρατίας και πόσο θα υπάρξει έλεγχος των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών στοιχείων στις αραβικές χώρες», συμπλήρωσε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More