Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Γεωργιάδης (Εκπρ. Νέο ΙΝΚΑ) στο Πρώτο: Πιθανή αναθεώρηση του μέτρου ελεύθερης επιλογής παρόχου χωρίς πέναλτι (audio)

«Υπάρχουν σκέψεις αναθεώρησης για το μέτρο ελεύθερης επιλογής παρόχου χωρίς πέναλτι, που ήταν ένα από τα σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και εμείς ως ΙΝΚΑ ήμασταν οι πρώτοι που το χαιρετίσαμε» ανέφερε ο δικηγόρος Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Το σύνολο των οφειλών στους παρόχους έχει εκτιναχθεί στο 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. «Με την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής παρόχου αυξάνονται αυτές οι οφειλές», προσέθεσε, ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιέσεις να γίνει αναθεώρηση του εν λόγω μέτρου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «πέσουν έξω» οι εταιρείες εξαιτίας των αυξανόμενων οφειλών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της επιδοματικής πολιτικής όπως έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση έχει γίνει με τιμές κόστους παραγωγής μεγαβατώρας στα 100 ευρώ και τώρα φλερτάρει με τα 400 ευρώ. «Ουσιαστικά χρηματοδοτούμε τους παρόχους για να προσφέρουν ένα φθηνό προϊόν» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, υποστήριξε, αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία που έχουν βάλει πλαφόν στην τιμή της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. «Υπάρχουν δυνατότητες, αν δούμε ότι ένα μέτρο δεν αποδίδει στην πράξη, καλές οι προθέσεις, θα πρέπει να το αναθεωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι τιμές δεν είναι απλά αυξημένες, είναι υπέρογκες. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση που αγγίζει το 62% σε σχέση με το τιμολόγιο του Αυγούστου που ήταν και αυτό αυξημένο σε σχέση με το τιμολόγιο του Ιουλίου και του Ιουνίου. Έχουμε μπει σε ένα ράλι αυξήσεων, που δεν βλέπουμε πού είναι το όριο. Σαφώς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει, η ξηρασία στην Ευρώπη που έριξε την στάθμη των ποταμών και εμπόδισε την λειτουργία των αντίστοιχων μονάδων συμπαρασύρει και τα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρώπη αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η τιμή στην Ελλάδα του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζεται στο 100% από το χρηματιστήριο ενέργειας και ο κάθε πάροχος στην τιμή που εξαγγέλλει για τον επόμενο μήνα πλέον του κέρδους που υπολογίζει, υπολογίζει και ένα ασφάλιστρο κινδύνου. Γι΄ αυτό και έχουμε μεγάλες αυξήσεις. 62% είναι δυσθεώρητη αύξηση σε έναν μήνα μόνο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Δύσκολα μπορεί να υπάρξει άμυνα στις αυξήσεις, είναι η εκτίμηση του κ. Γεωργιάδη, εξηγώντας πως υπάρχουν 4 μονάδες καθετοποιημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανακοινώσεις των οποίων για τα δικά τους τιμολόγια, είναι πάνω κάτω οι ίδιες. «Αυτοί πουλάνε την  ενέργεια στους υπόλοιπους 21 παρόχους οι οποίοι είναι ουσιαστικά μεταπωλητές, άρα η αγορά κινείται στα ίδια πλαίσια. Για να φτάσει στον τελικό καταναλωτή και να συγκρατηθεί το τιμολόγιο στο επιθυμητό επίπεδο των 15-17 λεπτών σε σχέση με το τιμολόγιο που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, η επιδότηση θα πρέπει να φτάσει τα 0,61-0,63 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το συνολικό κόστος της επιδότησης επίσης αυξάνεται δυσθεώρητα. Ναι μεν προκύπτει από το ταμείο της ενεργειακής μετάβασης όπου και εκεί εισφέρουν πόροι από την διαφορά που υπάρχει στην παραγωγή ενέργειας στο χρηματιστήριο της ενέργειας και με τα συμβόλαια των ρύπων αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εισφέρει η πολιτεία, το ίδιο το κράτος, είναι χρήματα που πληρώνουμε όλοι μας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More