Πώς να βάζουμε όρια στους γονείς μας
Έρχονται Χριστούγεννα και τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι στο φόρτε τους. Όπως ίσως γνωρίζετε,οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε πεδίο μάχης, όταν συγκρούσεις και προσωπικές διαφωνίες έρχονται στο προσκήνιο. Οι σχέσεις δοκιμάζονται πάνω από τη γαλοπούλα και τα μελομακάρονα. Παιδιά και γονείς μπορεί να βρεθούν εκτός ορίων.
Για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο να θέσουμε όρια στους γονείς μας και σίγουρα τα Χριστούγεννα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος. Ωστόσο, κατανοώντας και διεκδικώντας αυτά τα όρια, τα ενήλικα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν πιο ισορροπημένες και ικανοποιητικές σχέσεις με τους γονείς τους και παράλληλα να ενηλικιωθούν πραγματικά- όχι απαραίτητα τα Χριστούγεννα.
Συναισθηματική ανεξαρτησία
Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε και να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομακρύνετε τους γονείς σας ή να αρνηθείτε τη συναισθηματική τους υποστήριξη. Αντίθετα, έχει να κάνει με το να μάθει κανείς να αντιμετωπίζει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής χωρίς να στηρίζεσαι σ΄εκεινους.
Αυτό το όριο μπορεί να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε στους γονείς σας κάθε φορά που έχετε μια κακή μέρα. Επίσης να μην ζητάτε επιβεβαίωση από τους γονείς σα για κάθε απόφαση που παίρνετε στη ζωή σας.
Οικονομική ανεξαρτησία
Η οικονομική αυτονομία είναι το κλειδί για την ελευθερία ενός ενήλικα. Είναι ένδειξη ανεξαρτησίας και ωριμότητας. Η οικονομική βοήθεια από τους γονείς μας μπορεί να διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την προσωπική μας εξέλιξη και ωριμότητα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίπτετε την υποστήριξή τους σε περιόδους κρίσης. Αλλά το να είστε ανεξάρτητοι σημαίνει ότι πρέπει να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις οικονομικές σας υποχρεώσεις σε καθημερινή βάση.
Επαγγελματική σταδιοδρομία και επιλογές ζωής
Η επιλογή της καριέρας σας ή η λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή σας είναι μια προσωπική απόφαση. Θα πρέπει να καθοδηγείται από τα όνειρα, και τους στόχους σας, ακόμα και εάν οι γονείς σας έχουν διαφορετική άποψη.
Το να θέσετε ένα όριο εδώ σημαίνει ότι διεκδικείτε το δικαίωμά σας να κάνετε τις δικές σας επιλογές σταδιοδρομίας και ζωής.
Αμοιβαίος σεβασμός
Όλοι έχουμε τις δικές μας απόψεις, οι οποίες διαμορφώνονται από τις εμπειρίες, τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας. Και είναι πολύ πιθανό, οι απόψεις μας να αποκλίνουν από τις απόψεις των γονιών μας.
Το να θέσουμε ένα όριο εδώ σημαίνει ότι ενώ τους σεβόμαστε, περιμένουμε από και από εκείνους τον ίδιο σεβασμό για τις απόψεις μας. Αυτό μπορεί να αφορά σε οτιδήποτε, από τις πολιτικές επιλογές και τον τρόπο ζωής, μέχρι τις μεθόδους ανατροφής των δικών μας παιδιών.
Η ύπαρξη ορίων ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό στη σχέση μας με τους γονείς μας.
Φρένο στις οικογενειακές συναντήσεις
Σε όλους έχει συμβεί. Να έχουμε πει ναι σε ένα οικογενειακό τραπέζι και τελικά να βρεθούμε δεσμευμένοι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.
Μπορούμε να λέμε όχι. Η δημιουργία ορίων γύρω από το χρόνο μας είναι απαραίτητη. Σημαίνει ότι διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε πώς περνάμε τον χρόνο μας και με ποιον τον περνάμε. Ο καθορισμός του συγκεκριμένου ορίου θα φέρει περισσότερη ισορροπία και λιγότερο άγχος στη ζωή μας.
Διαχείριση κριτικής
Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά η συνεχής κριτική, ειδικά από τους γονείς, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας.
Αν διαπιστώσετε ότι οι γονείς σας επικρίνουν συχνά τις αποφάσεις σας, τον τρόπο ζωής ή ακόμα και τον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας, βάλτε όρια. Είναι σημαντικό να γνωστοποιήσετε ότι ενώ σέβεστε την οπτική τους, η συνεχής κριτική δεν είναι χρήσιμη ή ευπρόσδεκτη.
Λέγοντας «όχι»
Πάνω από όλα, το να μάθετε να λέτε «όχι» είναι ίσως το πιο σημαντικό όριο που μπορείτε να θέσετε στους γονείς σας. Είναι μια απλή λέξη, αλλά έχει τεράστια δύναμη.
Το να λες «όχι» σημαίνει ότι: δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες σου, υποστηρίζεις τη νέα οικογένεια που έχεις δημιουργήσει εσύ, και παίρνεις τον έλεγχο της ζωής σου. Είτε απορρίπτετε μια πρόσκληση σε μια οικογενειακή εκδήλωση όταν είστε καταβεβλημένοι, είτε λέτε «όχι» στην οικονομική εξάρτηση, αυτή η λέξη με τα δύο γράμματα είναι καθοριστική για τη ζωή σας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More