Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς η πεπτική μικροχλωρίδα επηρεάζει την ψυχική μας υγεία το φθινόπωρο

Γιατί είμαστε πιο  καταθλιπτικοί  το φθινόπωρο; Η νευροεπιστήμονας  Nazareth Castellanos  και ο ειδικός στην πεπτική αγωγή  Gonzalo  Guerra  εξηγούν πώς  η αλλαγή της εποχής επηρεάζει τη διάθεση, αλλά και πολλά περισσότερα μπορούν να επηρεάσουν  τον τρόπο ζωής ,  τον ύπνο  και  τη διατροφή.

Το να πούμε ότι το φθινόπωρο ισοδυναμεί με αίσθημα θλίψης και κατάθλιψης για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι τόσο απλό. Το φθινόπωρο υπάρχει  λιγότερο  ηλιακό φως, λιγότερη  σεροτονίνη, λιγότερη  βιταμίνη D  και επομένως  η διάθεση  πέφτει. “

Επιπλέον, όπως  προσθέτει ο Δρ Gonzalo Guerra,  το μεγαλύτερο μέρος της  σεροτονίνης  συντίθεται στον  βλεννογόνο  του  εντέρου και όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλο.

«Μια πτώση των επιπέδων θα κάνει το έντερο σας να λειτουργεί χειρότερα ή θα προκαλέσει προβλήματα. “Δυσκοιλιότητα, ή αντίθετα, διάρροια, φούσκωμα. Όλα αυτά επηρεάζουν και τη διάθεσή σας. Επομένως, αυτός ο άξονας μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος αλλάζει και το φθινόπωρο.”

Το ίδιο το πεπτικό σύστημα έχει έναν αυτόνομο εγκέφαλο, το  εντερικό νευρικό σύστημα, το οποίο “ρυθμίζει όλα τα πεπτικά μας αντανακλαστικά, την εντερική διέλευση, το αίσθημα πείνας ή κορεσμού και το οποίο επίσης σχετίζεται άμεσα με το πεπτικό  σύστημα.” Επομένως, όταν έχουμε μια κατάσταση μεγαλύτερου  στρες  ή  άγχους  ή φόβου, αυτό θα προκαλέσει  στομαχόπονο  ή  διάρροια.”

Μικροβίωση και φυτικές ίνες: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Όσο καλύτερη είναι η υγεία της μικροχλωρίδας μας, τόσο καλύτερη είναι η υγεία του πεπτικού μας συστήματος και τόσο καλύτερη η διάθεσή μας. Τα μικροβιακά είναι τα βακτήρια που ζουν στο έντερο και ανάλογα με το πώς τα ταΐζουμε, θα υπάρχουν πληθυσμοί βακτηρίων που θα μας κάνουν να έχουμε πιο δύσκολες διαθέσεις από άλλους. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και την άσκηση που κάνουμε, γιατί ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το έντερο και άρα τον εγκέφαλο.

Κάθε άτομο έχει μια  διαφορετική βασική  μικροχλωρίδα, η οποία θα αλλάξει με τις αλλαγές στην εποχή ή τη διατροφή,.

Επομένως, η καλύτερη υγεία της μικροχλωρίδας μας, ισούται με μεγαλύτερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος και δευτερευόντως, καλύτερη ψυχική κατάσταση, προσθέτει ο Δρ Guerra.

Οι άνθρωποι που  δεν κινούνται  έχουν μικρότερη ποικιλία και λιγότερο πλούσια μικροχλωρίδα, κάτι που μεταφράζεται σε  χειρότερη  διάθεση.

« Η άσκηση είναι επίσης ένας τρόπος να φροντίζουμε το στομάχι μας, το έντερο μας», λέει η νευροεπιστήμονας Nazareth Castellanos. Προσθέτοντας τη σωματική άσκηση στη ζωή μας,  η εντερική  κινητικότητα  θα βελτιωθεί και διαταραχές  όπως  η δυσκοιλιότητα  θα γίνουν  λιγότερο συχνές.

“Μου αρέσει πολύ να λέω ότι όποιος κινεί τα πόδια του, κινεί την καρδιά του. Ισχύει επίσης για όποιον κινεί τα πόδια του, κινεί τα έντερά του”, καταλήγει ο Gonzalo Guerra.

Πηγή: RTVE.e

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More