Πώς η διατροφή γίνεται «ασπίδα» στους ιούς – Τι λένε ειδικοί στην ΕΡΤ
Με χαμόγελα επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία, χωρίς υποχρεωτική μάσκα προστασίας και διαγνωστικά τεστ. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έγινε σε συνθήκες κανονικότητας, προ κορονοϊού. Ωστόσο, η Covid-19 είναι ακόμη εδώ, όπως και πολλοί άλλοι -εποχικοί και μη- παθογόνοι εισβολείς, τους οποίους μπορεί «κλειδώσει» εκτός οργανισμού μόνο ένα στιβαρό ανοσοποιητικό. Όσο για το «κλειδί»: η σωστή διατροφή.
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή
Μιλώντας στο ertnews.gr ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Δημήτρης Γρηγοράκης και η παιδίατρος, παιδοαιματολόγος και συντονίστρια – διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Σταυρούλα Κωσταρίδου, μας εξηγούν το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και πώς μέσω αυτής θωρακίζουμε τον οργανισμό και τον προ φυλάσσουμε από διάφορες ιώσεις.
Η διατροφή, μας επηρεάζει τόσο την εξωτερική μας εμφάνιση όσο και την υγεία μας. Με την σωστή και υγιεινή διατροφή μπορούμε να «ενισχύσουμε αποτελεσματικά τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκης προσθέτοντας μερικά είδη τροφών που προτρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά όπως «οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και η μαστίχα Χίου».
Φωτογραφία από Maria Verkhoturtseva: https://www.pexels.com/el-gr/photo/9005933/
Ο ίδιος έδωσε περισσότερη έμφαση στο ελαιόλαδο και ιδιαίτερα στο αγουρέλαιο καθώς «είναι μια σημαντική τροφή για την ανοσολογική υγεία» και στη μαστίχα Χίου ως «μια εξαιρετικά προικισμένη φυσική ελληνική υπερτροφή με ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες» η οποία περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό «80 διαφορετικών διατροφικών συστατικών υψηλής βιολογικής αξίας».
Ακόμη, από την καθημερινότητα μας καλό είναι να μην λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς σύμφωνα με την παιδίατρο κα Κωσταρίδου θα «πρέπει η διατροφή μας να είναι μεσογειακή, με πολλά φρούτα και λαχανικά».
Φωτογραφία από André Beltrame: https://www.pexels.com/el-gr/photo/1680585/
Μαστίχα Χίου: Ο υπερ – σύμμαχος του πεπτικού
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, τα οφέλη της μαστίχας Χίου είναι πολλά και τα σημαντικότερα από αυτά είναι πως έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αλλά και αντιβακτηριακά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ ωφέλιμο τρόφιμο, το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και πολλοί το αποκαλούν και ως «φυσικό φάρμακο», το οποίο ενδείκνυται και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσπεψίας γαστρίτιδας, στομαχικού άλγους, ελκών και της οισοφαγίτιδας.
Μαστίχα Χίου, φωτογραφία από Yan Krukov: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8617553/
«Η κατανάλωση της μαστίχας Χίου και η ένταξη της στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί μόνο καλό να μας επιφέρει καθώς προσφέρει την ιδανική φροντίδα για ολόκληρο το πεπτικό σύστημα» τόνισε ο κ. Γρηγοράκης και πρόσθεσε πως «μέσα από τις έρευνες που κάνουμε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο βρίσκουμε ότι βοηθάει στο σύνολο των γαστρεντερικών διαταραχών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού».
Ακόμη, η μαστίχα Χίου έχει αποδειχθεί ότι περιποιείται αποτελεσματικά την υγιεινή του στόματος συμβάλλοντας στην υγεία των δοντιών και των ούλων, καταπολεμά καούρες, ανακουφίζει από την δυσπεψία και τους πόνους του στόματος, μειώνοντας τα συμπτώματα των εντερικών διαταραχών.
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) όπως το στόμα αποτελεί την πύλη εισόδου της πεπτικής και αναπνευστικής οδού και αποτελεί την είσοδο των τροφίμων αλλά και μικροβίων στον οργανισμό, έτσι και το γαστρεντερικό από την άλλη συντονίζει την ανοσολογική απάντηση» είπε χαρακτηριστικά ο διατροφολόγος και πρόσθεσε πως «προστατεύοντας το γαστρεντερικό μπορούμε να φροντίσουμε παράλληλα και την καλή υγεία του ανοσοποιητικού».
Την μαστίχα Χίου μπορούμε να την λάβουμε είτε ως φυσικό συμπλήρωμα σε μορφή μασώμενων δισκίων και σε μορφή σκόνης, είτε και σε προϊόντα στοματικής υγιεινής από φαρμακεία ή από φυτικά καταστήματα.
Επίσης, οι χυμοί φρούτων «δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας» σύμφωνα με τον διατροφολόγο καθώς τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολύ βιταμίνη C και πολυφαινόλες που είναι ιδιαίτερης αξίας και είναι χρήσιμες για τον περιορισμό του οξειδωτικού στρες, την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού. «Γιατί ένα θωρακισμένο ανοσοποιητικό είναι πιο ισχυρό επομένως ανταπεξέρχεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στους διάφορους μολυσματικούς παράγοντες».
Φωτογραφία από cottonbro: https://www.pexels.com/el-gr/photo/6969211/
Ακόμη, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να ξεπεράσει επίσης μια δύσκολη κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα «θα πρέπει να διατηρούμε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα την βιταμίνη D».
Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά – Πώς η λανθασμένη διατροφή βλάπτει την ανάπτυξη τους
Η λανθασμένη διατροφή μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα παιδιά, με το πιο σύνηθες, αυτό της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με την παιδίατρο κα Κωσταρίδου «έχουμε υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας που φτάνουν μέχρι και το 40%» γεγονός το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τους περισσότερους γονείς καθώς πλέον «η παχυσαρκία θεωρείται νόσος». Με αφορμή λοιπόν, αυτό το γεγονός θα πρέπει τα παιδιά να τρώνε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους εκπαιδευτικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Τα τρόφιμα, που συνιστούν οι ειδικοί, να περιλαμβάνουν τα παιδιά στην καθημερινή τους διατροφή προκειμένου να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους, και να το προφυλάξουν από ενδεχόμενους εισβολείς είναι οι πρωτεΐνες, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη εξασφαλίζονται «από τα γαλακτοκομικά προϊόντα» τα οποία βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των οστών.
Φωτογραφία από MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8108051/
Επίσης, οι τροφές που καλούνται να τρώνε τα παιδιά τόσο πριν πάνε στο σχολείο όσο και κατά τη διάρκεια της μέρας είναι τα «δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, αυγό, γάλα, παραδοσιακό τυρί τύπου κασέρι, γραβιέρα ή φέτα, ελιές, ντομάτα, πιπεριά» και «φυσικοί χυμοί φρούτων» ανέφερε ο διατροφολόγος, τονίζοντας πως αυτά τα είδη τροφών θα χαρίσουν στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται στο σχολείο.
Ο κ. Γρηγοράκης καλεί όλους τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, άσκησης και διατροφής. «Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτή τη φυσική συνήθεια στα παιδιά» είπε ο κ. Γρηγοράκης αναφερόμενος στην πρωινή ρουτίνα υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν, ξεκινώντας με βούρτσισμα των δοντιών με μαστίχα Χίου, με στοματικό διάλυμα και τέλος με το μάσημα τσίχλας με μαστίχα Χίου.
Τέλος θα πρέπει οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά με κάθε τρόπο να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία πολλές φορές δεν είναι αρεστά όπως τα όσπρια «οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα ψάρια».
Η συνεισφορά των θαλασσινών, σε ωμέγα 3 λιπαρά, «θα βοηθήσει τα παιδιά να αναχαιτίσουν φλεγμονές, μικροβιακούς παράγοντες, να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική τους άμυνα και γενικότερα να είναι υγιή σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπως είναι του φθινοπώρου και του χειμώνα».
Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε την ημέρα
Όσοι γνωρίζουμε την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», θα πρέπει να αναθεωρήσουμε καθώς σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη θα πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στην μέρα μικροί και μεγάλοι «τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών» για να μπορέσουμε να δώσουμε στον οργανισμό «τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες που χρειάζεται» προκειμένου «να αποτρέψουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον γαστρεντερικό σωλήνα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μετέπειτα δυσφορία και να επιδεινώσουν την ανοσολογική μας κατάσταση» πρόσθεσε.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται
Τα τρόφιμα τα οποία υποβαθμίσουν το ανοσοποιητικό μας είναι τα ζωικά λιπαρά, τα τυποποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, τα καμένα λίπη, τα καβουρδισμένα, τα ξεροψημένα, το λευκό αλεύρι (λευκό ψωμί, μακαρόνια), σφολιατοειδή και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες.
Φωτογραφία από min che: https://www.pexels.com/el-gr/photo/7491912/
«Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκης και πρόσθεσε πως τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να τα αποφεύγουμε γιατί «οτιδήποτε έρχεται μέσα από την βιομηχανική επεξεργασία πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα καθώς μπορεί να υποβαθμίσει την διατροφική μας ισορροπία».
Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής τα παιδιά;
«Σε μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν χρειάζεται να χορηγούμε έξτρα συμπληρώματα διατροφής στα παιδιά» είπε η παιδίατρος κα Κωσταρίδου.
Ωστόσο σε περίπτωση «που δούμε ότι η διατροφή ενός ατόμου ή ενός παιδιού είναι ανεπαρκής τότε συνιστούμε μια πολυβιταμίνη για καλύψουμε τυχόν ανεπάρκειες σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά» πρόσθεσε ο διατροφολόγος κ. Γρηγοράκης.
Εκτός από πολυβιταμίνη και την μαστίχα Χίου, προτείνει ως έξτρα συμπληρώματα διατροφής τη βιταμίνη C, η οποία είναι πολύ σημαντική ιδίως την χειμερινή περίοδο όπου υπάρχει έξαρση των ιώσεων. Η βιταμίνη D και το μουρουνέλαιο είναι δύο ακόμη πολύ σημαντικά συμπληρώματα και «μάλιστα το μουρουνέλαιο περιλαμβάνει εκτός από ωμέγα 3 λιπαρά και βιταμίνη D». Ωστόσο, «επειδή η γεύση του μουρουνέλαιου στην φυσική του μορφή δεν είναι τόσο επιθυμητή μπορούμε να το βρούμε και σε άλλη μορφή, έτσι ώστε να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε αποτελεσματικά την άμυνα των παιδιών».
Πότε χρειαζόμαστε ειδική διατροφή
Σύμφωνα με την παιδίατρο κα Κωσταρίδου «πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνεται η καθιερωμένη επίσκεψη των παιδιών στο παιδίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο» ώστε να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη φυσική εξέταση (μέτρηση του βάρους, του ύψους) και να γίνονται και οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για τις μικρές ηλικίες «καθώς οι εμβολιασμοί των παιδιών έχουν μείνει πολύ πίσω τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας». Από την συγκεκριμένη εξέταση ο κάθε παιδίατρος βλέπει «κατά πόσο η καμπύλη αλλάζει, δηλαδή πέφτει σε εκατοστιαίες θέσεις» τότε σε αυτή την περίπτωση «παραπέμπει το παιδί στον αρμόδιο γιατρό π.χ ενδοκρινολόγο».
Ωστόσο, αν θέλουμε μια πιο εξειδικευμένη διατροφή, π.χ αθλητική τότε μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον διατροφολόγο. Όπως ανέφερε και ο κ. Γρηγοράκης «ο διατροφολόγος είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να καθοδηγήσει ένα παιδί και να του δώσει τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά (μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά στοιχεία) που χρειάζεται στην διατροφή του προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά». Επίσης, επειδή τα περισσότερα παιδιά κάνουν τουλάχιστον μια αθλητική δραστηριότητα, χρειάζονται «αθλητική διατροφή» όπου μέσω αυτής ο διατροφολόγος βοηθά το κάθε παιδί να πετύχει την μέγιστη αθλητική απόδοση.
Σε περιπτώσεις, όμως, διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας τότε η συμβολή του διατροφολόγου είναι πλέον καθοριστική καθώς είναι εκείνος που μπορεί να δώσει σαφείς οδηγίες και να ρυθμίσει το βάρος ή τη διαταραχή του παιδιού «με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες».
Φωτογραφία από Los Muertos Crew: https://www.pexels.com/el-gr/photo/8460030/
Ποια εξέταση πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε αν έχουμε κορονοϊό ή εποχική γρίπη
Σύμφωνα με την παιδίατρο κα Κωσταρίδου, τα κρούσματα κορονοϊού είναι ελάχιστα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο αυτό που παρατήρησε η ίδια είναι η αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης.
«Βλέπουμε μια μικρή αύξηση της εποχικής γρίπης, δηλαδή έχουμε πολλα κρούσματα γρίπης που δεν βλέπαμε αυτή την εποχή» είπε.
Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι είναι «το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των χώρων και ιδίως για τους μαθητές να κάνουν μάθημα με ανοιχτά τα παράθυρα όσο ο καιρός είναι καλός, να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι με συνωστισμό, να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις».
Ωστόσο, αυτά τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους μαθητές όχι μόνο για την πρόληψη του κορονοϊού αλλά για άλλες ιώσεις «που για δύο χρόνια δεν είχαμε λόγω της απομόνωσης»
Τέτοιες ιώσεις είναι «οι αδενοϊοί, οι ρηνοιοί, ιώσεις του κρυολογήματος» ανέφερε η παιδίατρος.
Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν συχνά τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού καθώς σύμφωνα με την κα Κωσταρίδου «μοιάζουν πολύ μεταξύ τους» Ωστόσο τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο θορυβώδη καθώς «κάνουν υψηλό πυρετό, κρατάει πιο πολλές μέρες, προκαλεί αίσθημα μεγάλης κόπωσης» ενώ ο κορονοϊός από «τις τελευταίες του εκδηλώσεις έχει γίνει πιο ήπιος για τα παιδιά».
Να σημειωθεί πως για τα ευπαθή άτομα τα συμπτώματα της γρίπης και του κορονοϊού είναι πιο έντονα συνεπώς χρειάζεται και μεγαλύτερη προστασία.
Προκειμένου να καταλάβουμε αν έχουμε κορονοϊό ή κάποιου άλλου είδους ασθένεια προτείνεται από την παιδίατρο «η εξέταση που λέγεται πάνελ ιών, μέσω της οποίας διαπιστώνεται τι είδους ασθένεια έχει το παιδί».
Οξεία Ηπατίτιδα – Συμπτώματα
Η γιατρός μίλησε και για την οξεία ηπατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας συνήθως είναι «κίτρινα μάτια, ναυτία, μειωμένη όρεξη, κοιλιακό άλγος». Οι εξετάσεις που γίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί η συγκεκριμένη νόσος είναι ο βιοχημικός έλεγχος όπου μέσω αυτού τεκμηριώνεται πλέον η ηπατίτιδα καθώς «ανεβαίνουν οι τρασαμινάσες ή η χολερυθρίνη».
Για την συγκεκριμένη νόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται οι γονείς, καθώς με την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μόλυνσης. Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρηθούν από τα παιδιά ή από τους γονείς τα παραπάνω συμπτώματα τότε καλό είναι να απευθυνθούν αμέσως στον παιδίατρο τους».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More