Πώς η απώλεια μόλις 39 λεπτών ύπνου επηρεάζει την υγεία του παιδιού σας
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network OpenTrusted Source διαπίστωσε ότι ο λιγότερος ύπνος μπορεί να είναι επιζήμιος για τα παιδιά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Όταν τα παιδιά που μελετήθηκαν στην δευτερεύουσα ανάλυση μιας τυχαιοποιημένης μελέτης έχαναν μόλις 39 λεπτά ύπνου, είχαν σημαντικά χαμηλότερη ευεξία, δεν τα κατάφερναν το ίδιο καλά στο σχολείο και είχαν μειωμένη ποιότητα ζωής.
Ο περιορισμός του ύπνου επηρέασε ακόμη και παιδιά που είχαν χάσει μόλις 30 λεπτά ύπνου.
Άρθρο της Nancy Schimelpfening / Απόδοση Δάφνη Σκαλιώνη
Πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τα παιδιά
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς επηρεάζονται τα υγιή παιδιά από τη στέρηση ύπνου, και για αυτό αποφάσισαν να μελετήσουν αυτό το ζήτημα.
Τα παιδιά που συμμετείχαν έπαιρναν μέρος σε μια άλλη έρευνα, με την εύστοχη ονομασία DREAM (Diet, Rest, Eating, and Activity Monitoring – Παρακολούθηση διατροφής, ανάπαυσης, φαγητού και δραστηριότητας).
Σε αυτή τη μελέτη, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε εναλλασσόμενες εβδομάδες περιορισμένου ύπνου και εκτεταμένου ύπνου. Ενδιάμεσα μεσολαβούσε μια περίοδος μιας εβδομάδας.
Συνολικά, 100 υγιή παιδιά χωρίς προβλήματα ύπνου ηλικίας 8 έως 12 ετών έλαβαν μέρος στη μελέτη του 2022.
Οι ώρες ύπνου των παιδιών μεταβλήθηκαν ώστε να είναι είτε μία ώρα αργότερα από το συνηθισμένο (μείωση ύπνου) είτε μία ώρα νωρίτερα (παράταση ύπνου). Τα παιδιά εξακολουθούσαν να ξυπνούν στις συνήθεις ώρες τους.
Στη συνέχεια οι ερευνητές ζήτησαν τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών που σχετίζεται με την υγεία τους χρησιμοποιώντας διάφορα ερωτηματολόγια.
Ο ειδικός ύπνου του Houston Methodist και πνευμονολόγος Φίλιπ Πιρτλ χαρακτήρισε τη μελέτη “καλοδουλεμένη”, εξηγώντας ότι αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι η απώλεια ύπνου, ακόμη και για μόλις μία εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την αντιλαμβανόμενη ποιότητα ζωής ενός παιδιού τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς του.
«Υπήρχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αντιλαμβανόμενη σωματική ευεξία, καθώς και στην ικανότητα αντιμετώπισης του σχολικού περιβάλλοντος», σημείωσε.
Ο Πιρτλ παρατήρησε περαιτέρω ότι δεν είναι γνωστό πώς αυτά τα ευρήματα μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά μακροπρόθεσμα ή σε έναν πιο διαφοροποιημένο πληθυσμό.
Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα ευρήματα
Ο Dr. Azizi Seixas, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Μεταφραστικών Επιστημών Ύπνου και Κιρκαδιανών Επιστημών (Center for Translational Sleep and Circadian Sciences) στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα «κάλεσμα αφύπνισης προς τους γονείς» ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον ύπνο – τόσο για τα παιδιά τους όσο και για τους ίδιους.
(Annie Spratt, Unsplash)
«Από τις διατροφικές επιλογές μέχρι την άσκηση, τις δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων και την κοινωνική εμπλοκή – όλα αυτά τα στοιχεία μιας υγιούς ζωής μπορούν να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από τον ύπνο», εξήγησε.
Ο Πιρτλ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική επειδή οι περισσότερες μελέτες αυτού του είδους αφορούν παιδιά με διαταραχές ύπνου. Αυτή η νέα μελέτη έδειξε άμεση σχέση μεταξύ του περιορισμού του ύπνου και της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής σε υγιή παιδιά.
«Αυτό αποδεικνύει ότι όλα τα παιδιά χρειάζονται επαρκή ποσότητα και ποιότητα ύπνου για να διατηρήσουν την αίσθηση ευεξίας και την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στο σχολικό περιβάλλον», δήλωσε ο Πιρτλ.
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο
Ο Seixas προτείνει να γίνει ο ύπνος προτεραιότητα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.
«Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να εφαρμόζουν καλή υπνική υγιεινή, ειδικά όσον αφορά στην αποσύνδεση από τις συσκευές», συμβουλεύει.
(Clint McKoy on Unsplash)
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, η έκθεση κατά την ώρα του ύπνου σε μπλε φως – όπως αυτό που παράγεται από τα έξυπνα τηλέφωνά μας και άλλες συσκευές – μπορεί να στείλει ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να είστε ξύπνιοι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.
Ο Seixas συμβουλεύει περαιτέρω ότι οι γονείς θα πρέπει να δημιουργούν και να διατηρούν τακτικές ώρες ύπνου που θα παρέχουν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το σώμα των παιδιών αρκετή ξεκούραση.
«Η υιοθέτηση και η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας της ώρας για ύπνο – ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου ή την περίσταση – μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση του ύπνου», δήλωσε.
Ο Seixas καταλήγει σημειώνοντας ότι ο ύπνος είναι «μια εξίσωση μηδενικού αθροίσματος» και ότι ένας κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το άτομο την επόμενη ημέρα.
«Το χρέος του ύπνου (sleep debt) είναι μια λανθασμένη ονομασία. Ένας πιο ακριβής όρος θα ήταν η χρεωκοπία. Γιατί μόλις χαθεί, δεν μπορεί να αναπληρωθεί», τονίζει ο Seixas.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More