Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της

Το Ιράν είναι ένας από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες της Χαμάς, παρέχοντας στην μαχητική οργάνωση κρίσιμους πόρους που χρειάζεται για να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις της. Ωστόσο, ερευνητές στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εντοπίσει μια άλλη πηγή εσόδων που εκμεταλλεύεται η Χαμάς: τα κρυπτονομίσματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Χαμάς. Οι δικηγόροι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν δώσει στη δημοσιότητα ελάχιστες λεπτομέρειες για την υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – με τις περισσότερες από τις δικαστικές υποθέσεις να παραμένουν «σφραγισμένες». Ωστόσο, όσες είναι δημόσιες αποκαλύπτεται ότι προέρχονται από λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη Χαμάς και τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάσχεσε πριν από τρία χρόνια. Οι λογαριασμοι κρυπτονομισμάτων που έχει κατασχέσει το Ισραήλ και οι οποίοι πιθανώς συνδεόνται με τη Χαμάς και μια άλλη παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, ελιχαν συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNN.

Η χρήση κρυπτονομισμάτων αποτελεί έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Χαμάς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια αποφεύγοντας τις κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει μία μόνο μέθοδος χρηματοδότησης για τη Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι καιροσκοπικές και προσαρμοστικές», δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Γιάγια Φανούζι, νυν αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

«Οι προσπάθειες να τους σταματήσουμε είναι ένα συνεχές παιχνίδι γάτας με το ποντίκι», πρόσθεσε.

Ωστόσο η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συχνά δημοσιεύουν τις διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών τους στο Facebook και το X (πρώην Twitter) ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι χρήστες να κάνουν δωρεές, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε φέτος από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το 2019, ένας άνδρας από το Νιου Τζέρσεϋ δημοσίευσε στο Instagram ότι μόλις δώρισε 100 δολάρια στη Χαμάς. Ο άνδρας, ο οποίος κατηγορείται επίσης ότι έστειλε περίπου 20 δολάρια σε bitcoin στη Χαμάς, δήλωσε αργότερα ένοχος για την απόκρυψη των προσπαθειών του να παράσχει υλική υποστήριξη στη Χαμάς.

Καθώς οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να αστυνομεύσουν τέτοιες συναλλαγές, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς – οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ – ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα σταματήσει τη συγκέντρωση χρημάτων σε bitcoin για να προστατεύσει τους δωρητές της, όπως ανέφερε το Reuters. Ωστόσο η Χαμάς δεν έχει σταματήσει εντελώς τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα. Την Τρίτη (10/10), οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δέσμευσαν και άλλους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει η Χαμάς για τη συγκέντρωση κεφαλαίων αυτή την εβδομάδα.

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα έχει λάβει η Χαμάς σε κρυπτονομίσματα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει συγκεντρώσει σημαντικά ποσά. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μάτσικιν, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ανάλυσης κρυπτογράφησης και λογισμικού BitOK, οι λογαριαμοί κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη Χαμάς και κατασχέθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, έλαβαν σχεδόν 41 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2023, όπως ανέφερε πρώτη η Wall Street Journal. Άλλα 94 εκατομμύρια δολάρια φέρεται να έχει λάβει η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μαχητικός εταίρος της Χαμάς, σύμφωνα με την Elliptic, μια εταιρεία ανάλυσης. Η εταιρεία σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές ποιο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων ανήκε άμεσα στην ομάδα.

Η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ της, είναι μεταξύ των «πιο επιτυχημένων εμπνευστών της συγκέντρωσης κεφαλαίων με βάση τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέχρι σήμερα», δήλωσε στο CNN ο Άρντα Ακαρτούνα, ερευνητής της Elliptic.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα κρυπτονομίσματα που συνδέονται με τις Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ επειδή η ομάδα χρησιμοποιεί κρυπτο-διευθύνσεις «μιας χρήσης» που δημιουργεί για κάθε μεμονωμένο δωρητή και επειδή χρησιμοποιεί παράνομα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που μετατρέπουν ανώνυμα κρυπτονομίσματα σε μετρητά, χωρίς αρχεία.

«Οι εγκληματίες θα αναζητούν πάντα την επόμενη καλύτερη εναλλακτική λύση για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Ακαρτούνα.

Ένας σημαντικός χρηματοδότης της Χαμάς είναι το Ιράν, το οποίο δίνει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ της Παλαιστίνης, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2021. Η εν λόγω έκθεση σημείωνε ότι η Χαμάς έχει συγκεντρώσει κεφάλαια σε άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου και από τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε εννέα στόχους το 2018 για τη συμμετοχή σε ένα δίκτυο μέσω του οποίου το Ιράν χρησιμοποιούσε ρωσικές εταιρείες για να παρέχει πετρέλαιο στη Συρία. Ως αντάλλαγμα, η Συρία έστελνε χρήματα στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονταν στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει διάφορες τακτικές για να χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές ομάδες, όπως δίκτυα εταιρειών-κελυφών και τη χρήση πολύτιμων μετάλλων, για την αποφυγή κυρώσεων, ανέφερε συμβουλευτική του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2018.

Η Τεχεράνη έχει επαινέσει αλλά και αρνηθεί την ανάμειξή της στην πρόσφατη εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν «είναι συνένοχο υπό ευρεία έννοια, διότι έχει δώσει τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης στην στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς». Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι καμία πληροφορία δεν υποδηλώνει επί του παρόντος ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό ή στην καθοδήγηση της επίθεσης. Η Χαμάς συγκεντρώνει επιπλέον κεφάλαια μέσω άτυπων φόρων και λαθρεμπορίου, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου του Μαΐου, όπως αναφέρει το CNN.

Οι κυβερνητικοί ερευνητές δεν είναι οι μόνοι που παρακολουθούν τα οικονομικά της Χαμάς. Ο δικηγόρος Άσερ Πέρλιν, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του Γιτζάκ Γουάινστοκ, ενός 19χρονου Αμερικανού που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς έξω από την Ιερουσαλήμ το 1993, επίσης παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του 2019, η οικογένεια Γουάινστοκ θα πρέπει να λάβει αποζημίωση ύψους σχεδόν 80 εκατομμυρίων δολαρίων ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να εισπράξει το ποσό αυτό.

Αυτό όμως άλλαξε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2020 ότι εντόπισε τρείς ομάδες που βασίζονταν σε κρυπτονομίσματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ της Χαμάς. Οι ερευνητές κατάφεραν να κατασχέσουν 150 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που ξέπλεναν κεφάλαια προς και από λογαριασμούς της Χαμάς, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πήραν κρυφά τον έλεγχο των ιστότοπων της Χαμάς και οι δωρητές που νόμιζαν ότι συνεισέφεραν στην τρομοκρατική οργάνωση, στην πραγματικότητα έκαναν καταθέσεις σε ψηφιακά πορτοφόλια bitcoin που ελέγχονταν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, οι εισαγγελείς ζήτησαν από έναν δικαστή να εκδώσει απόφαση κατάσχεσης ώστε να έχουν τη νόμιμη κυριότητα όσων είχαν κατασχέσει.

Ο Πέρλιν είδε την εκκρεμούσα υπόθεση κατάσχεσης ως μια ευκαιρία να εισπράξει τα χρήματα που δικαιούταν η οικογένεια Γουάινστοκ. Ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης έχει καθυστερήσει. Τον Μάιο, ο δικαστής δήλωσε πως η ποινική έρευνα αφορούσε «φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» της Χαμάς και εξέδωσε εξάμηνη αναστολή της διαδικασίας στην υπόθεση κατάσχεσης. Η αναστολή αυτή λήγει τον επόμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More