Πόλεμος στο Ισραήλ – Πρεβελάκης: Η Χαμάς δηλώνει παρούσα και θέλει ηγετικό ρόλο – Το Ιράν δεν επιθυμεί την εξομάλυνση της Μέσης Ανατολής
«Το Ιράν δεν θέλει με κανένα τρόπο αυτή την εξομάλυνση, η οποία θα γινόταν υπό αμερικανική ηγεμονία (…) Αυτή η κρίση έχει στρέψει την προσοχή μακριά από την Ουκρανία (…) Η Χαμάς κινδύνευε να περιθωριοποιηθεί μέσα στη διαδικασία εξομάλυνσης της Μέσης Ανατολής και επομένως έπρεπε να δείξει ότι υπάρχει, και να διεκδικήσει ένα ηγετικό ρόλο μέσα στο μουσουλμανικό σύνολο», επισήμανε ο καθηγητής γεωπολιτικής του πανεπιστημίου της Σορβόννης Γιώργος Πρεβελάκης, αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει για εξάπλωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, εν μέσωτου πολέμου στο Ισραήλ και σχετικά με τις επιδιώξεις της Χαμάς.
Για το πώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μπορούν να οδηγήσουν σε μία νέα έξαρση ακροδεξιών κομμάτων και ακροδεξιάς ρητορικής, υπογράμμισε:
«Είναι άμεση η σχέση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Στο βαθμό που οι Γάλλοι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια, αισθάνονται να απειλούνται, πηγαίνουν κι αυτοί προς τις απλοϊκές λύσεις της καταστολής ή του αποκλεισμού. Επομένως, έχουμε διάφορα ρεύματα στο παγκόσμιο σύστημα και ειδικότερα στην Ευρώπη. Στον κόσμο που ζούμε όλα είναι συνδεδεμένα. Τίποτα δεν είναι απομονωμένο. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει συνέπειες στην Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία έχει συνέπειες στη Μέση Ανατολή και επομένως κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι έξω από αυτές τις εντάσεις και από αυτές τις κρίσεις»,
Αναφορικά με το τι επιδιώκει η Χαμάς, τόνισε:
«Το πιο προφανές είναι ότι η Χαμάς κινδύνευε να περιθωριοποιηθεί μέσα στη διαδικασία εξομάλυνσης της Μέσης Ανατολής και επομένως έπρεπε να δείξει ότι υπάρχει, και να διεκδικήσει ένα ηγετικό ρόλο μέσα στο μουσουλμανικό σύνολο. Αλλά πίσω από τη Χαμάς κρύβονται άλλες δυνάμεις.
Το Ιράν δεν θέλει με κανένα τρόπο αυτή την εξομάλυνση, η οποία θα γινόταν υπό αμερικανική ηγεμονία (…) Αυτή η κρίση έχει στρέψει την προσοχή μακριά από την Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ στη Γαλλία, ενώ πριν οι τηλεοράσεις κάθε βράδυ είχαν αναλύσεις για την Ουκρανία, τώρα το ουκρανικό έχει φύγει και έχουμε αναλύσεις για τη Μέση Ανατολή. Υποθέτω το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα έρχονται και συνδέονται μεταξύ τους.
Και βέβαια πίσω από όλα τα επιμέρους κρύβεται ένα μεγάλο ζήτημα που είναι ίσως το κεντρικότερο ζήτημα της εποχής μας και που είναι ένα κίνημα έχθρας απέναντι στη Δύση και τις δυτικές αξίες, το οποίο το βλέπουμε και στη Ρωσία, το βλέπουμε και στο Ιράν, το βλέπουμε και στην Παλαιστίνη και επίσης έχει δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη στις εφημερίδες αυτός ο χάρτης που δείχνει ποιες είναι οι χώρες που στάθηκαν. Αυτές που καταδίκασαν τη Ρωσία, Ποιες είναι οι χώρες οι οποίες καταδίκασαν την επίθεση του Χαμάς. Βλέπουμε πολύ καλά μια ανθρωπότητα “κομμένη στα δύο” και αυτό νομίζω ότι είναι μεγάλος κίνδυνος»,
Ερωτηθείς για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας υπερ αντίδρασης του Ισραήλ στην περιοχή της Γάζας και μιας αντιδυτικής «υστερίας» σημείωσε:
«Το νομίζω. Η τακτική της Χαμάς ήταν ακριβώς να προκαλέσει μια υπεραντίδραση. Αυτό που βρίσκω φοβερό με τη Χαμάς είναι ότι χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ομηρίας. Πιάνει τους ομήρους τους Ισραηλινούς, αλλά έχει πιάσει ως ομήρους και τους Παλαιστίνιους. (…)
Αυτό βέβαια οι Ισραηλινοί το ξέρουν, το έχουν καταλάβει. Και βλέπουμε ότι μετά από τη συναισθηματική αντίδραση των πρώτων ημερών που ήταν ότι “θα τους ξεριζώσουμε, θα τους εξοντώσουμε”, βλέπουμε ότι τώρα είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Αυτή η χερσαία επίθεση δεν έχει ξεκινήσει. Θα δούμε αν θα γίνει. Μπορεί και να μη γίνει. Νομίζω ότι προσπαθούν ακριβώς να μην εμπλακούν, να μην πέσουν στην παγίδα. Βέβαια, από την άλλη μεριά, εάν δεν αντιδράσουν, αυτό θα είναι ένα δείγμα αδυναμίας το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει και σε καινούργιες επιθέσεις. Είναι “δίκοπο μαχαίρι”».
Αναφερόμενους στους φόβους που εκφράζεται για επίθεση στο Γαλλικό έδαφος, ο κ. Πρεβελάκης είπε:
«Η Γαλλία έχει δυστυχώς μεγάλη εμπειρία από τρομοκρατικά χτυπήματα. Υπάρχει ένα πρόβλημα της γαλλικής κοινωνίας ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα και μια πολύ μεγάλη εβραϊκή κοινότητα. Και είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά κάθε όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έχει τις συνέπειές της.
Στη Γαλλία είχαμε και πάλι ένα φοβερό έγκλημα: τη δολοφονία ενός καθηγητή. Και δεν είναι τυχαίο. Είναι η δεύτερη. Πριν από τρία χρόνια είχε γίνει άλλη μία. Δεν είναι τυχαίο ότι στρέφονται εναντίον καθηγητών και το μίσος είναι εναντίον των καθηγητών ιστορίας. Γιατί η διδασκαλία της ιστορίας αποσκοπεί στο να ενσωματώσει όλους τους πληθυσμούς γύρω από ένα κεντρικό εθνικό αφήγημα.
Γι’ αυτό, όσοι θεωρούν ότι πρέπει κάποια μουσουλμανική κοινότητα να μείνει στην άκρη της γαλλικής κοινωνίας, θέλουν να το αποτρέψουν. Οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή οξύνουν προβλήματα και εντάσεις, τα οποία είναι εγγενή στη γαλλική κοινωνία και με τα οποία η ίδια παλεύει (…) Είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο εγρήγορσης ενόψει τρομοκρατικού χτυπήματος».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More