Πόλεμος στο Ισραήλ: Πέντε ειδικοί αναλύουν το πώς η Χαμάς ξεκίνησε μια αναμέτρηση που απειλεί να αιματοκυλήσει τη Μέση Ανατολή
Με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο» όσο κλιμακώνεται η πολεμική απάντηση του Ισραήλ προς την Χαμάς το ΕΡΤnews.gr, μέσα από τις αναλύσεις πέντε ειδικών, παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια μετά την προδιαγεγραμμένη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που απειλεί με ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Mε τα ερωτήματα για το πώς η σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση Χαμάς κατάφερε να αιφνιδιάσει το Ισραήλ, να νικήσει το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iron Dome, να ξεγελάσει τους πράκτορες της Μοσάντ και να βρει τα κεφάλαια για να οργανώσει μια τόσο μεγάλη αντεπίθεση να μένουν -ακόμη- αναπάντητα, ανησυχία προκαλεί τυχόν εμπλοκή και άλλων χωρών, όπως το Ιράν και η Τουρκία.
Πώς η επιχείρηση «Αλ Ακσά» αιματοκύλησε το Ισραήλ
«Η Χαμάς δηλώνει παρούσα σε Ουάσινγκτον, Ριάντ και στην κυβέρνηση στη Ραμάλα, υπενθυμίζοντας ότι εάν η Σαουδική πλευρά εξαρτά τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων ως προϋπόθεση για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τον Ισραήλ, δεν θα πρέπει να συνομιλεί μόνο με την κυβέρνηση των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, αλλά θα πρέπει να συνομιλεί και με το κέντρο αποφάσεων που είναι στη Γάζα» ήταν η πρώτη εκτίμηση από τον Γαβριήλ Χαρίτο, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο ίδιος περιγράφοντας τις συνεχείς εκρήξεις που ακούγονταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβίου και την αιματηρή εισβολή των Παλαιστινίων στις μεθοριακές πόλεις είχε αναφερθεί και στο διάγγελμά του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μωχάμαντ Ντεφ, μίαμιση ώρα από την αρχή των επιθέσεων για τα αίτια που οδήγησαν στην επιχείρηση «θύελλα του Αλ – Άκσα».
O βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι αδιάκοπος με θύματα εκτός από στρατιώτες της Χαμάς και δεκάδες αμάχους. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Η οργή του κόσμου θα εκτονωθεί μετά στον Νετανιάχου
Ο Μπένη Νατάν, Καθηγητής Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ισραήλ,Technion και κάτοικος Χάιφα μίλησε στην ΕΡΤ και στον Θ. Σιαφάκα για την επίθεση στο Ισραήλ από την Χαμάς και την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή δύο ημέρες μετά την φονική επίθεση ξημερώματα του Σαββάτου.
«Μπήκαν μέσα οι Παλαιστίνιοι σε SUV, με οπλοπολυβόλα και θέριζαν όποιον βρισκόταν στο δρόμο τους», είπε κάνοντας λόγο για εγκληματα πολέμου.
Μιλώντας για το εάν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή, με μια πιθανή εμπλοκή του Ιράν, ο κ. Νατάν εξέφρασε την άποψη ότι όλα είναι στο τραπέζι. «Δεν είμαι σίγουρος. O Μπάιντεν μίλησε ξεκάθαρα για όποιον μπει σε αυτό το παιχνίδι. Δηλαδή και απείλησε και τη Χεζμπολάχ και άλλους. Υπάρχει πιθανότητα, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Τώρα η γνώμη μου είναι ότι οι όλα αυτά δεν θα μπουν μέσα στο παιχνίδι. Αυτό θα παραμείνει απ’ έξω. Αλλά παρόλα αυτά, όπως είχα πει και προηγουμένως, ότι η δύναμη της προφητείας δόθηκε στους ανόητους. Δεν νομίζω να είμαι ανόητος», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανήκει στη στη δεύτερη γενιά του Ολοκαυτώματος. Ο πατέρας του έχασε την οικογένειά του, μεταξύ αυτών και τις δύο κόρες του, στο Άουσβιτς. Απαντώντας στο αν υπάρχει παραλληλισμός του τότε με αυτό που συνέβη σήμερα στο Ισραήλ, είπε: «Όχι, εγώ δεν βλέπω τον παραλληλισμό. Δηλαδή το Ολοκαύτωμα είναι κάτι το μοναδικό στην ανθρώπινη ιστορία. Ήταν μια συστηματική εξόντωση. Πήραν τους ανθρώπους από τα μέρη τους, τους μετέφεραν στα διάφορα στρατόπεδα εξόντωσης, στο Άουσβιτς και και σε άλλα. Και εκεί πέρα τους δολοφόνησαν συστηματικά με θαλάμους αερίων. Δεν βλέπω το ίδιο. Εδώ μιλάμε για ένα πογκρόμ το οποίο παραλληλίζεται με τα πογκρόμ που ήταν τον 19ο αιώνα. Αυτό που συνέβη τώρα ήταν μια τεράστια αγριότητα», σημείωσε.
Ο ίδιος εστίασε και στον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας ότι όταν θα αρχίσει η χερσαία επιχείρηση, θα υπάρχουν και θύματα μέσα από το Ισραήλ, μέσα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, το οποίο δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσει ο λαός». Πρόσθεσε πως η οργή αυτή θα εκτονωθεί κάποια στιγμή, όταν τελειώσουν όλα αυτά εναντίον της ηγεσίας του στρατού και κυρίως προς τον ίδιο τον Νετανιάχου, καθώς «αρνήθηκε να ακούσει τους ειδήμονες για να λάβει τα μέτρα του και έστρεψε την κατάσταση στο Ισραήλ εναντίον της νομικής ηγεσίας θέλοντας να αποφύγει την δίκη του».
(Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Η «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ ο Kώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου σχολίασε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολλά πράγματα θα αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, στον πλανήτη ολόκληρο, στο πώς βλέπουμε τη μετανάστευση, ακόμα και στο πώς βλέπουμε την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αιματηρή επίθεση είναι στην πράξη «μια μορφή παγίδας εκ μέρους της Χαμάς και ενδεχομένως του Ιράν προς τη Σαουδική Αραβία» με ζητούμενο πλέον να δούμε εαν η Σαουδική Αραβία θα μπεί σε νέο κύκλο αντιπαλότητας με το Ισραήλ.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο ρόλο της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν που στηρίζει εμμέσως τη Χαμάς υποστηρίζοντας ότι «έχει μπει σε μια εντελώς ιστορικά λανθασμένη πορεία. Μία πρόκληση η οποία θα εκθέσει την Τουρκία πάρα πολύ έντονα». Εκτίμηση που όσο περνούν οι μέρες επιβεβαιώνεται.
Πλήγμα από χτύπημα ρουκέτας της Χαμάς στην ισραηλινή πόλη Ακσελόν. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
«Θα αλλάξει η Μέση Ανατολή»
Ο ειδικός σε θέματα Ισλάμ, Ευάγγελος Βενέτης, μιλώντας εξελίξεις μετά την επίθεση με τους εκατοντάδες νεκρούς και τον ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας εστίασε στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι θα «αλλάξει το χάρτη της Μέσης Ανατολής».
Οι συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις, με θύματα γυναικόπαιδα, δείχνει όπως είπε ότι θέλει να αναγκάσει μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας να πάει στη γειτονική Αίγυπτο, ούτως ώστε τα 2,5 εκατ. της Λωρίδας της Γάζας να μειωθούν κατά το ήμισυ. Γεγονός που θα κάνει έπειτα πιο εύκολη την ισοπέδωση της πόλης από αέρος και την χερσαία εισβολή με στόχο την εξολόθρευση της Χαμάς».
Σχεδιάγραμμα που δείχνει τη Λωρίδα της Γάζας: Με πορτοκαλί χρώμα παρουσιάζεται ο υπερπληθυσμός των Παλαιστινίων. Με μωβ είναι τα κάμπ των προσφύγων και με πράσινο χρώμα τα περάσματα προς Αίγυπτο και Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη «από το 1948 επίσημα μέχρι σήμερα, συγκρούονται δύο είδη Δικαίου στο Παλαιστινιακό. Το δίκαιο του ισχυρού, το οποίο εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή το Ισραήλ και το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο υποστηρίζουν οι παλαιστινιακές θέσεις. Και όπως τόνισε «όλο αυτό που βλέπουμε, ο φαύλος κύκλος της βίας που δεν σταματάει, που βασίζεται στην εκδίκηση και ουσιαστικά μπορεί να σπάσει, έστω και προσωρινά, μόνο με έναν τρόπο: την υλοποίηση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι όσοι λένε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν απρόκλητη, γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας πόλεμος που μαίνεται διαρκώς και υπάρχουν χτυπήματα εκατέρωθεν. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του και οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αποκτήσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Sousi Mosque, Gaza (AP Photo/Hatem Moussa)
Ποιος ο ρόλος του Ιράν και της Τουρκίας
Στη συνδρομή του Ιράν και της Τουρκίας που υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Οργάνωση της Χαμάς μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλου. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι «όλη η Δύση είναι υπέρ του Ισραήλ ενώ παλαιότερα είχαν καταδικάσει το Ισραήλ για τη συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστινίους με τους ακροδεξιούς που είχε μέσα στην κυβέρνηση του (σ.σ. ο Μπεναμίν Νετανιάχου)» ο στρατιωτικός αναλυής εστίασε τα αίτια που οφήγησαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.
Και ο ίδιος, όπως πια πολλοί αναλυτές εκτιμούν αλλά και η Αμερική μέσω του υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δηλώνουν, το αιματοκύλισμα έγινε για να σταματήσει τις συζητήσεις ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το Ισραήλ θα αναγνώριζε το παλαιστινιακό κράτος, θα γινόταν μία υπέργεια οδός που θα ένωνε τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη, η οποία ανήκει στους Παλαιστινίους για να μην είναι αποκλεισμένη περιοχή. Σε αντάλλαγμα η Αμερική θα εξασφάλιζε την πλήρη άμυνά της Σαουδικής Αραβίας και θα της έδινε μάλιστα και πυρηνικά όπλα.
Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της Χαμάς εξήγησε ότι «θέλει να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο και να επιχειρεί όπως ο ISIS. Αν γινόταν αυτό (σ.σ. συμφωνία Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας) η Χαμάς θα έχανε την ισχύ της. Δεν θα ήταν μια οργάνωση αντιστασιακή».
Όσον αφορά την επόμενη μέρα δήλωσε ότι η συγκέντρωση 500.000 στρατιωτών από την πλευρά του Ισραήλ δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι πρόκειται να γίνει: εισβολή και ισοπέδωση της Γάζας.
Πολύ παλιά τα συστήματα και τα όπλα της Χαμάς
«Τα όπλα που χρησιμοποιεί σήμερα η Χαμάς είναι τα όπλα που χρησιμοποιεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρωτόγονες ρουκέτες, όλμοι και βλήματα πυροβολικού, κυρίως ρουκέτες, λόγω του μεγάλου βεληνεκούς. Είναι πολύ παλιά συστήματα. Το Ισραήλ τα ξέρει καλά» τόνισε ο Θόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» αναφορικά με την αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ, το iron dome πως «είναι ένα σύστημα που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, αναχαιτίζει βλήματα μικρής ισχύος, μικρές ρουκέτες, όλμους με λίγα κιλά εκρηκτικά σε αντίθεση με τα Patriot, τα S-300 που ακούτε, που αναχαιτίζουν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους που κουβαλούν εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών».
«Άρα λοιπόν το σύστημα iron dome σύμφωνα και με την κατασκευάστρια εταιρία έχει περίπου 90% ευστοχία. Αυτό σημαίνει ότι η μία στις δέκα ρουκέτες γλυτώνει εάν έχουν φύγει χιλιάδες ρουκέτες. Όπως λένε, έχουμε εκατοντάδες ρουκέτες πολλών κιλών εκρηκτικών να έχουν ήδη προσκρούσει μέσα στο Ισραήλ» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην Χαμάς έχουν διεισδύσει τζιχαντιστικές ομάδες της ISIS προκειμένου να μην υπάρξει καμία ειρηνευτική διαδικασία στο μέλλον. «Δεν εκφράζει, κατά την άποψή μου τον παλαιστινιακό λαό αυτό που συμβαίνει», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος δήλωσε ότι «πενθούμε για τον λαό του Ισραήλ, αλλά και για τους Παλαιστίνιους που αρκετοί από αυτούς δεν ήθελαν να γίνει αυτή η επίθεση» ενώ υπογράμμισε την πεποίθησή του λέγοντας: «δεν το πιστεύω ότι η παλαιστινιακή νεολαία που «μάχεται» για τα δικαιώματά της, ήθελε να εκτελεστούν οι νέοι του Ισραήλ σε ένα φεστιβάλ διασκέδασης. Δεν το πιστεύω αυτό».
Διαβάστε επίσης:
Λωρίδα της Γάζας: Πώς έγινε η «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου»
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More