Πόλεμος στο Ιράν: Τι μεταδίδουν από την εμπόλεμη ζώνη οι ανταποκριτές του ΕΡΤnews
Διπλό το μέτωπο για τις ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες πλήττουν στόχους στο Ιράν και απο χτες το βράδυ και στον Λίβανο. Οι απεσταλεμένοι του ΕΡΤnews μάς μεταφέρουν τις τελευταίες εξελίξεις από το επιχειρησιακό πεδίο.
Όπως μεταδίδει από το Τελ Αβίβ ο Γιώργος Σιδέρης, από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η αεροπορική υπεροχή και δεν υπάρχει η απειλή των αντιαεροπορικών συστημάτων του Ιράν, τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ με τα προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτουν, πλήττουν όλο και πιο βαθιά στόχους μέσα στο Ιράν, ακόμη και στο Ισφαχάν.
Κύριος στόχος των Ισραηλινών, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και όλες οι κρυψώνες οι οποίες μπορούν να έχουν χρησιμοποιήσει, είτε οι Φρουροί της Επανάστασης είτε το καθεστώς του Ιράν. Είναι μία κίνηση που θα τους επιτρέψει να καταστρέψουν ό,τι περισσότερο μπορούν στο θέμα των βαλλιστικών πυραύλων και βεβαίως να φτάσουν μέχρι τα πυρηνικά.
Την ίδια στιγμή, πριν από πολύ λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε μία διευρυμένη αεροπορική επιχείρηση σε όλο το μήκος και πλάτος του Λιβάνου κατά της Χεζμπολάχ.
Περισσότεροι από 70 στόχοι, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, καταστράφηκαν από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ έχει εξαπολύσει απειλές κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Αλί Χαμενεΐ μπορεί να το κάνει και σε αυτό θα τον βοηθήσουμε, εφόσον μας απειλεί».
Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του στρατού προετοιμάζει τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων για πολλές εβδομάδες επιχειρήσεων, ενώ έχει τονίσει και αυτός από την πλευρά του ότι σε κάποιες περιπτώσεις κάνουμε την άμυνα, αλλά ήρθε η στιγμή για επιθετικές ενέργειες.
Τέλος πηγές από το Ισραήλ, διαψεύδουν την είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου σύμφωνα με την οποία σήμερα το πρωί οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν τα γραφεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο στην Ιερουσαλήμ ή στο Τελ Αβίβ δεν έχει γίνει.
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Ενωμένοι οι Ισραηλινοί μπροστά στις εξελίξεις
Όπως μεταδίδει ο έτερος απεσταλμένος του ΕΡΤnews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου, για πρώτη φορά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κόσμος στο Ισραήλ εμφανίζεται με ενιαία στάση μπροστά στις εξελίξεις.
Στις προηγούμενες περιπτώσεις υπήρχε το θέμα της διαφωνίας για τις πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές του Μπενιαμίν Νετανιάχου και όλα αυτά γινόντουσαν μέσα σε ένα κλίμα διχασμού, το οποίο κρατάει εδώ και τρία χρόνια.
Αυτήν τη φορά υπάρχει μια απόλυτη ταύτιση των ανθρώπων και ο λόγος γι αυτό, πέρα από το ότι είναι υπαρξιακός πια ο κίνδυνος για το Ισραήλ, είναι πως η συγκεκριμένη ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία να τελειώνει αυτή η ιστορία. Και ακριβώς αυτό οδηγεί τους Ισραηλινούς στην υποστήριξη απόλυτα της κυβέρνησης,
Ο Γιαΐρ Λαπίντ πήγε και είδε σήμερα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Ισαάκ Χέρτζογκ έκανε ανάλογες δηλώσεις.
Υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση ότι αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώνει.
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Ανησυχία της Άγκυρας για κλιμάκωση της έντασης
Αποστάσεις κρατάει η Άγκυρα απέναντι σε ΗΠΑ και Ιράν, καθώς παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, μεταδίδει από τα σύνορα Ιράν-Τουρκίας, η απεσταλμένη του ΕΡΤnews, Ελβίρα Κρίθαρη.
Στην πιο πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ είπε πως η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ εναντίον του γειτονικού μας Ιράν είναι παράνομη, άδικη, στερείται νομιμότητας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε πως το καθεστώς ενός κράτους δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα επίθεσης σε αυτό.
Παρατηρούμε πιο αιχμηρή γλώσσα εδώ από ό, τι μας έχει συνηθίσει η Άγκυρα. Ωστόσο, προτάσσει τη διπλωματία και βέβαια ανησυχεί για τις συνέπειες αυτού του πολέμου, όπως για παράδειγμα για τις μεταναστευτικές ροές και γι αυτό παίρνει μέτρα για τη διαχείρισή τους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ελβίρα Κρίθαρη, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν παρατηρούνται περιπολίες του στρατού στους γειτονικούς λόφους με φακούς, καθώς προσπαθούν να παρακολουθήσουν ή να αναχαιτίσουν κινήσεις ανθρώπων από το Ιράν προς την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι στο σημείο επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας (-15 βαθμοί Κελσίου).
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More