Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 8.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία και επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 8.000, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προσθέτοντας ότι υπήρξαν και 13.287 τραυματίες μεταξύ των αμάχων.
“Τα στοιχεία μας είναι μόνο η κορυφή του “παγόβουνου” σε έναν πόλεμο του οποίου το κόστος για τους αμάχους είναι αβάσταχτο”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, η οποία παρακολουθεί τις απώλειες μεταξύ των αμάχων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από σχεδόν έναν χρόνο, δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεσή της στην οποία υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 487 από τους αμάχους που σκοτώθηκαν και 954 από τους τραυματίες ήταν παιδιά.
Μεταξύ των θυμάτων (τραυματίες και νεκροί) των οποίων είναι γνωστό το φύλο, το 40% ήταν γυναίκες, αναφέρει η έκθεση, αναγνωρίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις επιπτώσεις του πολέμου στις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη σύγκρουση, όπως η Μαριούπολη, το Λουκχανσκ,Λισικάνσκ, η Ποπάσνα ή το Σεβεροντόνεσκ.
Το Ντονέτσκ είναι μακράν η περιοχή όπου ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει τον υψηλότερο αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν (3.800) και τραυματίστηκαν (6.600), ακολουθούμενη από το Χάρκοβο (924 νεκροί και 2.000 τραυματίες) και το Κίεβο και τη γύρω περιοχή (955 νεκροί και 312 τραυματίες).
Η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε επίσης δύο θανάτους στην Πολωνία στην περιοχή των ουκρανικών συνόρων (θύματα ουκρανικού πυραύλου που έπληξε την περιοχή τον Νοέμβριο) και 30 θανάτους και περισσότερους από 100 τραυματίες σε ρωσικές συνοριακές περιοχές με ουκρανικό έδαφος, όπως το Μπέλγκοροντ, το Κουρσκ και το Μπριάνσκ.
Ο μήνας Μάρτιος του περασμένου έτους προκάλεσε τις περισσότερες απώλειες αμάχων, με περισσότερους από 3.900 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 2.900 τραυματίες, και έκτοτε ο αριθμός αυτός μειώνεται σταδιακά σε περίπου 200 ανά μήνα μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι το 90% των θανάτων και των τραυματισμών αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα υψηλής ισχύος (όπως πύραυλοι), κυρίως σε επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, με τουλάχιστον 6.585 νεκρούς και 12.635 τραυματίες.
Επιπλέον, το 84% αυτών των επιθέσεων έλαβε χώρα σε περιοχές που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση και το 15% σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρεται στη μελέτη του ΟΗΕ.
Η ανάλυση υπογραμμίζει επίσης μια απότομη αύξηση των 2022 απωλειών αμάχων (202 νεκροί και 369 τραυματίες) λόγω ναρκών κατά προσωπικού, υπολειμμάτων όπλων και εκρήξεων αποθηκών πυρομαχικών, οι οποίες έχουν προκαλέσει αρκετούς θανάτους από την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
“Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου συνεχίζουν να συμβαίνουν καθημερινά και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί μια διέξοδος από την αυξανόμενη δυστυχία και καταστροφή, μια διέξοδος που να οδηγεί στην ειρήνη”, δήλωσε ο Volker Türk, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.
Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχουν ήδη 18 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της σύγκρουσης και ότι περίπου 14 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, είτε για να καταφύγουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ως εσωτερικά εκτοπισμένοι είτε για να εγκαταλείψουν τη χώρα ως πρόσφυγες.
“Ο πόλεμος επηρέασε επίσης τους νεότερους ανθρώπους, των οποίων η εκπαίδευση επηρεάστηκε ή διακόπηκε από τις επιθέσεις στα σχολεία, αλλά και τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους”, υπενθύμισε ο Türk.
Ο Ύπατος Αρμοστής, αυστριακός υπήκοος, τόνισε ότι πολλοί από αυτούς που έχουν παραμείνει σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο είναι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρότι γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές.
Πηγή: RTP Noticias
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More