Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Οι παράπλευρες συνέπειες σε ΗΠΑ, Γαλλία, Η.Β και Γερμανία

Λίγες διεθνείς συγκρούσεις πολώνουν τις εθνικές πολιτικές όσο η  αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη λόγω  της μακράς ιστορίας του αντισημιτισμού  και των ολοένα και πιο διαφορετικών κοινωνιών με έναν αυξανόμενο αριθμό μουσουλμανικών πληθυσμών.

Στις χώρες όπου παρακολουθείται το φαινόμενο, έχουν αυξηθεί  οι αντισημιτικές  και αντιμουσουλμανικές πράξεις. Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει μια δήλωση καταδίκης: «Η αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει φτάσει σε εξαιρετικά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες που θυμίζουν μερικές από τις πιο σκοτεινές εποχές στην ιστορία. Οι Ευρωπαίοι Εβραίοι φοβούνται ξανά σήμερα». Σε μερικές παραγράφους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει επίσης πράξεις μίσους κατά των μουσουλμάνων και δηλώνει ότι η ΕΚ έχει ήδη αυξήσει τα κονδύλια για την προστασία των χώρων λατρείας.

Οι παράπλευρες επιπτώσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Γερμανία η πολιτική δείχνει να παραμένει  παγιδευμένη στο ναζιστικό παρελθόν της.  Η Γερμανία συνεχίζει να κατηγορείται ως  υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα, ότι οργάνωσε τη συστηματική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά τη στρατιωτική ήττα αυτής της Γερμανίας, η επίσημη πολιτική συνεχίζει να εξαλείφει τις ευθύνες.

Για το λόγο αυτό, η αντίδραση όλων των πολιτικών κομμάτων μετά  τη  σφαγή που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και την ανησυχητική αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα, ήταν η ίδια, για να καταδικάσουν την επίθεση της Χαμάς και να στηρίξουν την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι γερμανικές αρχές έφτασαν στο σημείο να  απαγορεύσουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις  και να θέσουν εκτός νόμου και να διαλύσουν την οργάνωση Samidoun, αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, επειδή η ημέρα της σφαγής της Χαμάς γιορτάστηκε μοιράζοντας τούρτες και στο Βερολίνο απαγόρευσαν τα παλαιστινιακά κασκόλ σε δημόσιους χώρους και σχολεία.

Η θέση της πολιτικής τάξης  προκαλεί κριτική σε ορισμένους τομείς της κοινωνίας,  αλλά το ναζιστικό φορτίο που βαραίνει τη Γερμανία είναι τέτοιο που οποιαδήποτε απόχρωση υποστήριξης προς το Ισραήλ, οποιαδήποτε κριτική της κυβέρνησής του από τους πολιτικούς του, εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η Γαλλία, η χώρα με τους περισσότερους Εβραίους και Μουσουλμάνους

Είναι η χώρα στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο εβραϊκό και μουσουλμανικό πληθυσμό. Υπολογίζουν ότι πέντε εκατομμύρια Γάλλοι είναι Μουσουλμάνοι και περίπου 600.000 Εβραίοι. Στη Γαλλία, οι πράξεις μίσους εναντίον και των δύο κοινοτήτων έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών στις 5 Νοεμβρίου, από τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στη Γαλλία 1.040 αντισημιτικές πράξεις. Η γαλλική κυβέρνηση  έχει επίσης  απαγορεύσει όλες τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και η παρακίνηση σε αυτές μπορεί να αποτελέσει λόγο σύλληψης.

Πολιτικά, οι συμμαχίες έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Η αρχηγός της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δίπλα στο Ισραήλ. Με αυτό επιδιώκει  να καθαρίσει τον αντισημιτισμό του κόμματος που ενέπνευσε ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, και που την οδήγησε να τον διώξει από το κόμμα ακριβώς για κάποιες δηλώσεις στις οποίες ελαχιστοποίησε για άλλη μια φορά το Ολοκαύτωμα. Αυτή η νέα θέση συμπίπτει με την αυξανόμενη συγχώνευση που κάνει η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη για την αφομοίωση του μουσουλμανικού με την ανασφάλεια των πολιτών και την τρομοκρατία.

Στο αντίθετο άκρο, ο Jean-Luc Mélenchon αρνείται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση (όπως τη θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση) και με αυτό έχει προκαλέσει αγανάκτηση στη γαλλική πολιτική τάξη και στον αριστερό συνασπισμό που ηγείται. Μεταξύ των 1.400 που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς,  οι 35 ήταν Γάλλοι,  ενώ υπάρχουν και Γάλλοι μεταξύ εκείνων που απήχθησαν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η χώρα με  τη δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (Scotland Yard), από τις 7 Οκτωβρίου, ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αυτό αποδεικνύεται από συγκριτικά στατιστικά στοιχεία: μεταξύ 1ης και 18ης Οκτωβρίου καταγράφηκαν 218 αντισημιτικές πράξεις, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 15. Στα κρούσματα ισλαμοφοβίας η αύξηση ήταν από 42 πέρυσι σε 101 φέτος.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση του  Rishi Sunak  υιοθέτησε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών  να απορρίπτουν την κατάπαυση του πυρός και να περιορίζονται στην έκκληση για ανθρωπιστική παύση, μια σημασιολογική διαφορά που συνεπάγεται διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις. Εννοείται ότι η ανθρωπιστική παύση είναι μικρότερη και πιο αβέβαιη, ενώ η κατάπαυση του πυρός συνήθως συνεπάγεται την αναγνώριση δύο μερών που διαπραγματεύονται και συμφωνούν για αυτήν την προσωρινή διακοπή του πολέμου.

Την ίδια θέση έχει υιοθετήσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, και αυτό προκαλεί  έντονη κριτική στο κόμμα του και στους ψηφοφόρους του, ιδιαίτερα στους μουσουλμάνους. Αρκετά στελέχη του κόμματος παραιτήθηκαν και μεταξύ των σημαντικών πολιτικών που επέκριναν τον ηγέτη τους είναι οι δήμαρχοι του Λονδίνου και του Μάντσεστερ και ο επικεφαλής υπουργός (αντίστοιχος με τον περιφερειακό πρόεδρο) της Σκωτίας, του οποίου τα πεθερικά ήταν παγιδευμένα στη Γάζα μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Είναι πιθανό ότι ο Keir Starmer φοβάται ότι, εάν υιοθετήσει άλλη θέση, θα κατηγορηθεί ότι είναι χλιαρός στην υποστήριξή του προς το Ισραήλ και γνωρίζει πολύ καλά την εκλογική αποτυχία του προκατόχου του, Jeremy Corbyn, ο οποίος κινήθηκε πιο αριστερά και βρέθηκε κατηγορούμενος ως αντισημίτης. Ένα πρόβλημα που δεν υπολόγιζαν οι Στάρμερ και οι Εργατικοί, οι οποίοι μέχρι τώρα προετοιμάζονταν για μια συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Η Αμερική είναι ο μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, στον διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Από την ίδρυσή του, το Ισραήλ είναι η χώρα που λαμβάνει τακτικά τα περισσότερα χρήματα από τις ΗΠΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, βοήθεια που διατίθεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε στρατιωτικές δαπάνες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη  η υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο  δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται  μετά την επίθεση της Χαμάς, αλλά κάτι αλλάζει.

Οι κοινωνίες μεταμορφώνονται και σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται περισσότερο το Δημοκρατικό Κόμμα παρά το Ρεπουμπλικανικό, γιατί ο  Μπάιντεν κινδυνεύει περισσότερο να χάσει ψήφους  και σύμφωνα με έρευνες, τις χάνει ήδη.

Καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται και  ο αριθμός των θανάτων αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών, αυξάνεται, η κριτική αυξάνεται μέσα στο ίδιο το κόμμα και στους πιθανούς ψηφοφόρους του. Λόγω της υποστήριξης προς το Ισραήλ και επειδή τα αντίποινα στη Γάζα γίνονται με αμερικανικά όπλα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι νέοι, που είναι λιγότερο φιλο-ισραηλινοί από τους μεγαλύτερους τους, απομακρύνονται από τον Μπάιντεν και τους Μουσουλμάνους ψηφοφόρους. Και ορισμένοι Εβραίοι ψηφοφόροι, επίσης, αλλά αντίθετα, θεωρούν ότι η επίθεση της Χαμάς, η χειρότερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, δεν  εξοργίζει επαρκώς την προοδευτική πτέρυγα του κόμματος.

Οποιαδήποτε απώλεια ψήφων είναι ανησυχητική ένα χρόνο πριν από τις εκλογές. Η κατάσταση για τον Αμερικανό πρόεδρο σίγουρα δεν είναι ευχάριστη αν ληφθεί ως δεδομένο πως ο  πρώην πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ  προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρά τις πολλές νομικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει και αν ληφθεί υπόψη το αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Το Μίσιγκαν είναι η πολιτεία με τους περισσότερους ψηφοφόρους αραβικής καταγωγής και σημαντικό αριθμό Εβραίων ψηφοφόρων, και είναι μία από εκείνες τις περίφημες πολιτείες, χωρίς σαφή πλειοψηφία, των οποίων το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να καθορίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών του, Άντονι Μπλίνκεν, περπατούν σαν σχοινοβάτες που  αναζητούν μια δύσκολη ισορροπία:  να μην εγκαταλείπουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και ταυτόχρονα να δείχνουν τη δυσφορία τους για τα θύματα αμάχων στη Γάζα. Και αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα: παρά την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική τους υποστήριξη,  οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την επιρροή που είχαν στην ισραηλινή κυβέρνηση,  τουλάχιστον όχι σε αυτήν του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More