Πρώτη η Ελλάδα στη κατανομή χρηματοδότησης από την ΕΕ για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών
Κατόπιν της έγκρισης των δύο νέων προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού & Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην νέα κατανομή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε βάσει των με αρ. πρωτ. Ref. Ares (2023) 7524163-06/11/23 και Ref. Ares (2023)7583890-06/11/23 εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ε.Ε. περί οικονομικής στήριξης άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ε.Ε., εκδόθηκαν δύο προσκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτη προκειμένου τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων: 1) η πρόσκληση με τίτλο « Ειδική Δράση Κράτη Μέλη υπό πίεση- ασυνόδευτοι ανήλικοι» στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης 2021-2027 με κωδικό αναφοράς – Reference AMIF/2023/SA/1.2.1, και 2) η πρόσκληση με τίτλο «Ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης στα εξωτερικά σύνορα (e-surveillance)» στο Πρόγραμμα του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027 με κωδικό αναφοράς BMVI/2023/SA/1.1.4.
Οι δράσεις της ΕΥΣΥΔ ΜΕΥ που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι:
Η πρόταση με τίτλο «ΠΥΞΙΔΑ-Συμπληρωματικός Μηχανισμός Υποστήριξης της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα», με κωδικό αναφοράς – Reference AMIF/2023/SA/1.2.1/12-Lot 1 στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και προϋπολογισμό συνολικής κοινοτικής συνδρομής συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας, 12.266.542,34 Ευρώ. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών και των διαρθρωτικών ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των ΑΜΜ στην Ελλάδα.
Η πρόταση με τίτλο «Μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της ηλεκτρονικής επιτήρησης μέσω της ενίσχυσης των επικοινωνιακών συνδέσεων» – Ενίσχυση της ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτήρηση των χερσαίων συνόρων», με κωδικό αναφοράς – -Ref. no. BMVI/2023/SA/1.1.4/009, στο πλαίσιο του του Μέσου Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων και προϋπολογισμό συνολικής κοινοτικής συνδρομής συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας, 29.993.760,00 Ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η αγορά είκοσι επτά (27) Κινητών Κέντρων Διαχείρισης Συμβάντων (MIMC) για την κάλυψη εξειδικευμένων απαιτήσεων επιτήρησης στα χερσαία σύνορα, καθώς και για σκοπούς κάλυψης σε περιοχές που δεν μπορούν να παρακολουθηθούν με τα υπάρχοντα μέσα (κινητό σύστημα καμερών παρακολούθησης και κέντρο ελέγχου λήψης-μετάδοσης ήχου και εικόνας με ενσωματωμένο σύστημα drone).
Συνολικά μέχρι σήμερα, με ενέργειες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ειδικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα έχει πετύχει την αύξηση της Χρηματοδότησης των Προγραμμάτων των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2021-2027 κατά 66.971.007,52 €, επιπλέον του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μεταναστευτικό δεδομένων των αυξανόμενων μεταναστευτικών προκλήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα προστασίας των συνόρων, υποδοχής και ασύλου της χώρας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More