Πρώην διοικητής της Βάγκνερ που ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία συνελήφθη όταν προσπάθησε να περάσει τα σύνορα για να επιστρέψει στη Ρωσία
Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν πρώην διοικητή της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ με την υποψία ότι επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα για να επιστρέψει στη Ρωσία, αφού νωρίτερα αυτόν τον χρόνο είχε ζητήσει άσυλο στη Νορβηγία.
Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία τον Ιανουάριο μέσω του συνόρου της Αρκτικής με τη Νορβηγία, είχε περιγράψει ότι έτρεχε ενώ οι Ρώσοι συνοριοφύλακες τον πυροβολούσαν. Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, ως μέλος της Βάγκνερ.
Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε ότι ένας άνδρας που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του τέθηκε υπό κράτηση επειδή επιχείρησε να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη Ρωσία, χωρίς να τον κατονομάσει. Η διέλευση των συνόρων προς τη Ρωσία επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.
Ο Νορβηγός δικηγόρος του Μεντβέντεφ, ο Μπρίνγιουλφ Ρίσνες, υποστήριξε ότι η σύλληψη του πελάτη του οφείλεται σε μια παρανόηση. «Βρισκόταν εκεί για να δει αν θα μπορούσε να εντοπίσει το σημείο από το οποίο πέρασε (στη Νορβηγία, τον Ιανουάριο). Τον σταμάτησαν ενώ επέβαινε σε ένα ταξί. Δεν βρέθηκε ποτέ κοντά στα σύνορα (…) Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να περάσει τα σύνορα», είπε ο Ρίσνες.
Ο Μεντβέντεφ ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία ισχυριζόμενος ότι φοβάται για τη ζωή του αφού έγινε μάρτυρας της κακομεταχείρισης και της εκτέλεσης Ρώσων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην Ουκρανία. Η διαφυγή του, τον Ιανουάριο, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο, ως ένα σπάνιο παράδειγμα κάποιου που αυτομόλησε σε χώρα της Δύσης και ισχυριζόταν ότι είχε πολεμήσει για τη Ρωσία ως μισθοφόρος. Ωστόσο τον Μάιο, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, ο ίδιος έλεγε ότι ήθελε να επιστρέψει στη Ρωσία, έστω και αν θα κινδύνευε η ζωή του. Ισχυριζόταν ότι αισθανόταν «σαν μικρό αγόρι» που μπλέχτηκε σε ένα «μεγάλο παιχνίδι» στο οποίο δεν ήθελε πλέον να συμμετέχει. Έναν μήνα νωρίτερα καταδικάστηκε στη Νορβηγία για ανάμιξη σε έναν καυγά σε μπαρ και για κατοχή αεροβόλου όπλου.
Ο Ρίσνες είπε ότι ο Μεντβέντεφ έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στη Ρωσία, εφόσον το θέλει, αλλά «θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές» ώστε η επιστροφή του να γίνει με ασφάλεια.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More