Πρόοδος Πατησίων: Μία παρέα το 1939 γράφει αθλητική ιστορία
Η Πρόοδος ξεκίνησε τη λειτουργία της στο τέλος της δεκαετίας του 1930 συγκεκριμένα στα τέλη του 1939 και την δυναμική της πορεία ανέκοψε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Συνέχισε στη μεταπολεμική περίοδο και μάλιστα ανέδειξε το Δημήτρη (Τάκη) Χατζηιωάνογλου, τον οποίο προπονούσε στην Πρόοδο ο Λάκης Πετρόπουλος και στη συνέχεια πήγε στον Εθνικό Πειραιώς. Η δικτατορία του 1967-1974 που επέβαλε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, οδήγησε την Πρόοδο σε συγχώνευση με τον γειτονικό της στη Νέα Χαλκηδόνα, Χαλκηδονικό και μετονομάστηκε σε Πρόοδο Νέας Χαλκηδόνας, όνομα με το οποίο αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ μέχρι το 2001, όταν ο σύλλογος μετονομάστηκε πάλι σε Α.Ο.Π. Χαλκηδονικός και η Πρόοδος πέρασε στην ιστορία.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Αθλητική Φωνή στις 10 Αυγούστου 1953 ο πρόεδρος της Προόδου Πατησίων, Κ. Γκίκας αναφέρθηκε στο πώς δημιουργήθηκε η ομάδα αλλά και το γήπεδο «Ρεκόρ». Συγκεκριμένα είπε πως: «Η Πρόοδος εδημιουργήθηκε από μία ομάδα νεαρών πριν από πολλά χρόνια. Τότε τους έβλεπα κάθε μέρα σε ένα οικόπεδο να μαζεύωνται και να παίζουν μεταξύ τους. Τους συμπάθησα και πήρα την απόφασι να τους βοηθήσω. Κάτι μου έλεγε μέσα μου πως οι κόποι δεν θα πήγαιναν χαμένοι.
Έδωσα στην ομάδα το όνομα “Πρόοοδος” και προσπαθήσαμε να προσελκύσουμε και άλλους νέους από ομάδας της περιφερείας μας που είχαν διαλυθή. Το κατορθώσαμε και οι μεν μεγάλοι απετέλεσαν τον πυρήνα της πρώτης ομάδος, οι δε μικροί τους αναπληρωματικούς της. Τον Ιούνιο του 1939 η Πρόοδος έκανε το επίσημο ντεμπούτο της. Αντίπαλός ήταν ο Εθνικός Βοτανικού τον οποίον και ενίκησε με 4-1. Θυμούμαι μάλιστα από τον αγώνα εκείνο, το εξής περιστατικό. Χρέη διαιτητού εκτελούσε ένας νέος ονόματι Τσιμπουριάρης, ο οποίος έμεινε κατάπληκτος από το ωραίο παιχνίδι της Προόδου. Τόσο τον συγκίνησε η φιλότιμη προσπάθειά μας, που στο β’ ημίχρονο… γδύθηκε και έπαιξε τερματοφύλακας! Όλοι γελάσαμε τότε. Σε λίγο καιρό όμως, ο ενθουσιώδης εκείνος νέος έγινε ο λαμπρός Τσιμπουριάρης που τόσες δάφνες έδρεψε ως τερματοφύλαξ σε μεγάλα σωματεία της Α’ κατηγορίας».
Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Κατά τα μαύρα χρόνια της Κατοχής τις ενέργειές μας στρέψαμε στο Δήμαρχο κ. Άγγελο Γεωργάτο, ο οποίος διετέλεσε και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου μας και του ζητήσαμε να μας παραχωρηθή ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο “Ρεκόρ”. Και ο κ. Γεωργάτος, φυσικά με τη συγκατάθεσι των ιδιοκτητών του οικοπέδου αδελφών Ζάννου, μας το παρεχώρησε. Το μέρος ήταν χωράφι με λάκκους και ορύγματα που θύμιζαν περισσότερο…αεροπορικές επιδρομές παρά γήπεδο. Αλλά με την προσωπική εργασία μελών και αθλητών του δώσαμε τη σημερινή μορφή».
Από τους πρώτους μήνες ζωής και δράσης της Προόδου Πατησίων, αντιλαμβανόμαστε τη δίψα για αθλητισμό και τις προσπάθειες που έκανε η νεολαία που τη στελέχωσε και τα διοικητικά στελέχη που επωμίστηκαν τη λειτουργία της. Σίγουρα δεν ήταν η μόνη ομάδα στα Πατήσια, αφού ήδη έχουμε αναφερθεί και σε άλλες της εποχής, αυτό δείχνει όμως ότι υπήρχε ζωτικός χώρος για την ανάπτυξή τους, τόσο από τη θέληση της νεολαίας για αθλητισμό – ποιότητα ζωής, όσο και από ελεύθερους χώρους, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή.
Σταχυολογήσαμε χαρακτηριστικές αναφορές από τον Τύπο της εποχής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αθλητισμός» που στις 8-3-1940 παρουσιάζει το σωματείο, «Η Πρόοδος Πατησίων ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1939 από τον παλαίμαχο παίκτη Κ.Ν. Γκίκα, ο οποίος δια της ακαταβλήτου δραστηριότητας και δια του φλογερού ενθουσιασμού του, κατόρθωσε να φέρει την ομάδα εις αξιόλογον σημείον. Το Νοέμβριον του 1939 εξελέγη προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα διενεργήσει αρχαιρεσίας. Το προσωρινό συμβούλιο απαρτίζουν οι κ.κ. Κ. Κωνσταντινίδης, Β. Λογίζος, Τσιμπουριάρης, Κισκιρδής και Γκίκας. Η Πρόοδος εντός ελαχίστων μηνών κατώρθωσε να σημειώσει αξιόλογον δράσιν και λαμπράς νίκας, ανεγνωρίσθη δε εσχάτως υπό του Πρωτοδικείου δια της υπ’ αριθμόν 2230/1940 αποφάσεως».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται το έμψυχο υλικό της ομάδας.
Α’ ομάδα: Τσιμουριάδης, Λεμοντζόγλου, Θεοχάρης, Μπαρδής, Λεμοντζόγλου , Πετρίδης, Βάσσος, Κρητικός, Πρωτονοτάριος, Ζέρβας, Κουρούπης.
Α’ Αναπληρωματική: Στεργίου, Ζαμπέτας, Καρατζάς, Παπαλιάκος, Ματαράς, Παπακυριάκος, Αποστολόπουλος, Τσεσμελής, Δαρκαδάκης, Τσιμουριάρης, Στέφας.
Β’ Ομάδα: Aγγελής, Μπαρδής, Ραυτόπουλος, Σοφός, Τζουράς, Ζαμπέτας Β, Κωνσταντινίδης, Ντάκας, Βιτσιλαίος, Βάσσος Β, Λεμοντζόγλου ΙΙ.
Όταν βγήκε το αφιέρωμα, η ομάδα μετρούσε στη δράση της 25 αγώνες με υπέρ της 82 τέρματα και κατά 34, είχε 18 νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Η δεύτερη ομάδα είχε επτά νίκες, τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες σε 13 αγώνες.
Δημοσίευμα της 7-2-1940 και την «παρελθούσαν Κυριακήν» η Πρόοδoς με πολύ κόσμο να παρακολουθεί τον αγώνα, υποδέχτηκε την Πράσινη Θύελλα Λεύκας , την οποία κέρδισε με 7-2, με τρία γκολ του Πρωτονοτάριου, δύο του Κουρούπη και από ένα οι Κρητικός και Βάσσος. Η σύνθεσή της: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Γκούσκος, Λεμοντζόγλου Ι., Λεμοντζόγλου ΙΙ., Μπαρδής, Βάσσος, Κρητικός, Πρωτονοτάριος Ζέρβας, Κουρούπης (Πέππας).
Στις αρχές Απριλίου η Πρόοδος και πάλι με μεγάλη προσέλευση θεατών, υποδέχεται τον Ηρακλή Περιστερίου και τον κερδίζει με 5-3 (σκόραραν οι Πρωτονοτάριος-3, Θεοχάρης-1 και Βάσσος-1). Η σύνθεση της Προόδου: Τσιμπουριάρης, Θεοχάρης, Παναγιάρης Κούσκος, Λεμοντζόγλου, Μπαρδής, Βάσσος, Μπασσάς, Πρωτονοτάριος, Ζέρβας, Κουρούπης.
Επίσης στις 8-5-1940 (ημέρα του δημοσιεύματος και όχι των αγώνων) μαθαίνουμε ότι η Πρόοδος κέρδισε με 4-3 τα Πράσινα Πουλιά Σεπολίων στα οποία έπαιξαν και για ενίσχυση παίκτες του Άφοβου Σεπολίων. Η σύνθεση της Προόδου: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Γκούσκος, Πετρίδης, Λεμοντζόγλου Ι., Μπαρδής, Παναγιάρης, Γκιζώρης, Γεωργαντής, Ζέρβας, Κουρούπης.
Επίσης με επιστολή της η ομάδα, αναφέρει ότι πρόσφατα αγωνίστηκε με τον Εθνικό Περιστερίου και τον κέρδισε με 1-0.
«Πλεονασμός» η αναφορά της, γιατί η εφημερίδα «Αθλητισμός» στις 4-5-1940 είχε δώσει την είδηση (ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Προόδου) για την οποία αγωνίστηκαν οι: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Γκούσκος, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Παναζιώρης, Λεμοντζόγλου Ι., Βάσσος Ι., Δρούλιας, Μπασσάς, Ζέρβας, Κουρούπης.
Με τον Ευρώτα Πειραιά αγωνίστηκε η Πρόοδος και τον κέρδισε με 1-0 μετά από καλό παιχνίδι και από τις δύο πλευρές. Στις 5-6-1940 το δημοσίευμα που αναφέρει και τη σύνθεσή της: Τσιμπουριάδης, Θεοχάρης, Μπαρδής, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Γκούσκος, Λεμοντζόγλου Ι., Βάσσος Ι., Δρούλιας, Μπασάς, Ζέρβας, Κουρούπης.
Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση φιλάθλων στον εντός έδρας αγώνα της προόδου με τον Συγγρό Χαροκόπου που τον κέρδισε με 3-2. Σε δημοσίευμα της 12-7-1940 αναφέρεται η παρουσία χιλίων φιλάθλων. Η σύνθεση της Προόδου: Τσιμπουριάδης, Κερετζής, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Ρούσσος, Λεμοντζόγλου Ι., Μπαρδής, Βάσσος Ι., Στεργίου, Πρωτονοτάριος, Ζέρβας, Κουρούπης.
Μετράμε πια αντίστροφα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Κυριακή 21 Ιουλίου η Πρόοδος Πατησίων υποδέχτηκε τα Παναθήναια Καισαριανής, τα οποία και κέρδισε με 3-0. Η σύνθεσή της ήταν: Τσιμπουριάρης, Θεοχάρης, Λεμοντζόγλου ΙΙ., Γκούσκος, Ταράσης, Πετρίδης, Βάσσος Ι., Γιανακόπουλος (Μπασάς), Πρωτονοτάριος, Γεωργαντής, Κουρούπης.
28-5-1951 Aθλητική Ηχώ
Η μεταπολεμική περίοδος όπως προαναφέραμε, χαρακτηρίστηκε από την επανεκκίνηση του σωματείου, το οποίο έβαλαν στο γύψο οι δικτάτορες, χωρίς όμως να αναιρεί η κίνηση αυτή το γεγονός ότι η Πρόοδος δημιούργησε σε μια πυκνοκατοικημένη (τουλάχιστον μεταπολεμικά) περιοχή της Αθήνας, μία αξιόλογη αθλητική δραστηριότητα. Έδινε τους αγώνες της συνήθως στη Ριζούπολη και το γήπεδο της ΑΕΚ, ορισμένες φορές σε άλλα γήπεδα, ενώ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια είχε αγωνιστεί και στο γήπεδο «Ρεκόρ», στον Άγιο Νικόλαο επί της οδού Αχαρνών, που ακολούθως έδωσε τη θέση του σε πολυκατοικίες.
Έρευνα: Nάσος Μπράτσος
Το αφιέρωμα στην αθλητική ιστορία της περιοχής των Πατησίων θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου 2025.
Σχετικά θέματα – Πατήσια και αθλητισμός
Ένας «Κέρβερος» στα Πατήσια του 1924 – Μία παρέα γράφει αθλητική ιστορία
Αριστείδης Καμάρας: Οι αναμνήσεις μου από το γήπεδο «Ρεκόρ»
«Ένωσις Αλυσίδας»: Οι αθλητικοί «γείτονες» των Μικρασιατών προσφύγων
Γ.Σ.Πατησίων: Αθλητική διέξοδος και κοινωνικό έργο στην πυκνοκατοικημένη περιοχή
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More