Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτιά για την Ελλάδα στην παραγωγή ελαιολάδου

Με καλή καρπόδεση η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Χαλκιδική αναμένεται εξαιρετικά καλή. Χάρη στο κλίμα και την μορφολογία του εδάφους, ο νομός παράγει λάδι και ελιές που ξεχωρίζουν για την ποιότητά και  την ιδιαίτερη γεύση τους.

Ο δημοσιογράφος Tάσος Παντολέων κινητοποιήθηκε και μετέβη στην Χαλκιδική, προκειμένου να επιβεβαιώσει, το γεγονός.

Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν, ώστε η φετινή παραγωγή στην Χαλκιδική να υπολογίζεται σε πάνω από 100.000 τόνους,  με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα βόρεια του νομού που χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Το μήνυμα που έφτασε από την ΕΕ προβλέπει μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία, λόγω των καιρικών συνθηκών, των παρατεταμένων περιόδων καύσωνα και την ανομβρία. Έτσι, η Ελλάδα καθίσταται εκ των πραγμάτων, καίτοι προσωρινά, σχεδόν αποκλειστικός εξαγωγέας λαδιού από τον μεσογειακό νότο. Παραμένουν ως εξαγωγείς κάποιες χώρες παραγωγής στα δυτικά Βαλκάνια και παρά την Αδριατική, όπως το Μαυροβούνιο και η Βοζνία-Ερζεγοβίνη, αλλά με πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Ο Στυλιανός Κούτας, μεταποιητής, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η βρώσιμη ελιά καταλήγει στο ελαιοτριβείο και όχι στο τραπέζι. «Με τις βροχές του Αυγούστου και τις υψηλές θερμοκρασίες υπήρξε επιτάχυνση της ωρίμανσης και οι βρώσιμες ελιές κατέληξαν γρήγορα στο ελαιοτριβείο, χωρίς αυτό να μειώνει την ποιότητα του λαδιού, αλλά μειώνοντας το αναμενόμενο κέρδος». Το πρόβλημα της ελλείψεως εργατών γης δεν οφείλεται στα μεροκάματα, τα οποία όπως λέει, είναι υψηλά και υπολογίζονται ανάλογα με τα πόσα κιβώτια μαζεύει ένας εργάτης. Συχνά το ημερομίσθιο φτάνει τα 90 ευρώ αν υπολογιστεί ότι μια κλούβα δίνει τρία (3) ευρώ και κάθε εργάτης μπορεί να μαζέψει 25 έως 35 την ημέρα, δηλαδή από 75 έως και 105 Ευρώ. Η έλλειψη εργατικών χεριών οφείλεται σε στρεβλές νοοτροπίες.

Βεβαίως μπορεί κάποιος να μεμψιμοιρεί για όλα και να δημιουργεί εντυπώσεις. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο κ. Κούτας αν και το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 30% με 40%, εν τούτοις θα αντισταθμιστεί από τις πολύ υψηλές τιμές που θα λάβουν οι παραγωγοί, εξάγοντας το προϊόν, λόγω των ελλείψεων στην διεθνή αγορά που προκαλούνται από τις ζημίες στις άλλες μεσογειακές χώρες παραγωγούς.

Xρονιά ρεκόρ για την παραγωγή ελαιολάδου και στην Μεσσηνία, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Κώστας Γαζούλης.

Η ελαιοπαραγωγή αναμένεται πολύ καλή τονίζει ο Μενέλαος Κουτελάς, μέλος του ΔΣ επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Φέτος ο νομός θα απολαύσει την καλύτερη χρονιά και οι παραγωγοί θα απολαύσουν ένα πολύ καλό αγροτικό εισόδημα, που θα διαχυθεί στην κοινωνία, σημειώνει. «Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μας πήγε πίσω, αλλά φέτος θα έχουμε ρεκόρ στην εξαγωγή. Οπωσδήποτε το κόστος ανέβηκε, αλλά οι τιμές των πωλήσεων θα είναι επίσης αυξημένες κατά 30% με 40%».

Αναφορικά με το εργατικό δυναμικό, ο κ. Κουτελάς σημειώνει πως η έλλειψη χεριών παραμένει ως πρόβλημα, αλλά δεν θα προκαλέσει ζημίες. Απλώς θα επιμηκύνει τον χρόνο συγκομιδής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More