Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προώθηση του ιστορικού, στρατιωτικού  τουρισμού στην «Γραμμή Μεταξά»

Ακολουθώντας τα χνάρια του παρελθόντος οδηγούμαστε σε μονοπάτια όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Στον ίδιο δρόμο ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, με το ρεπορτάζ του κάνει γνωστό ένα νέο είδος τουρισμού.

Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένος ο ιστορικός τουρισμός, αλλά στην Ελλάδα είναι σχετικά άγνωστος, εξηγεί ο Παναγιώτης Σαββίδης, δημοσιογράφος-, μέλος  ΚΟΙΝΣΕΠ Άγκιστρο Δράση.

Με μια ολιγομελή ομάδα αποφάσισαν να προωθήσουν τον εναλλακτικό- φυσιολατρικό και ιστορικό τουρισμό στην περιοχή του Αγκίστρου, και γενικότερα κοντά στην συνοριογραμμή του νομού Σερρών, όπου κάθε σπιθαμή γης έχει να αφηγηθεί μια ιστορία.

Η ομάδα πραγματοποιεί οργανωμένες περιηγήσεις στο πεδίο μάχης του οχυρού Ρούπελ και σε παροπλισμένες οχυρώσεις του Β’ Π.Π. στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Κάτι λιγότερο από 200 μέτρα από τα σύνορα, το ίδιο το κτίσμα του Ρούπελ με τις οχυρώσεις, αποτελούν πόλο έλξεως, ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να μάθουν, αλλά δυσκολεύονται να το ανακαλύψουν.

Προσπαθούμε να πείσουμε την στρατιωτική υπηρεσία να επιτρέψει την επισκεψιμότητα στο κοινό, γιατί η περιοχή όπου βρίσκονται χαρακτηρίζεται ακόμη απαγορευμένη ζώνη. Αυτό είναι κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου, όταν το δόγμα των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας διάκειτο εχθρικά στους νότιους γείτονες.  

Όπως αναφέρει ο κ. Σαββίδης, άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και ειδικά η Γαλλία αξιοποίησαν στο έπακρο την κληρονομιά του Α΄ και του Β΄ΠΠ. Η περίφημη γραμμή Μαζιννό, μιλά για τις αδυναμίες του γαλλικού στρατηγείου που ζούσε στο πνεύμα της διάσκεψης του Λοκάρνο. Απέναντι η γερμανική γραμμή Ζίγκφριντ, με τα ατελείωτα τούνελ και τις χιλιάδες αμυντικές οχυρώσεις, σήμερα είναι ένα απομεινάρι της υπεροψίας των κατασκευαστών του.   

Αντίθετα η Γραμμή Μεταξά μήκους 200 χλμ. εντυπωσιάζει, αφού οι 950 υπερασπιστές της με ένα μόλις αντιαεροπορικό πυροβόλο άντεξαν απέναντι σε 6.500 βαριά οπλισμένους Γερμανούς και Βουλγάρους, που διέθεταν ισχυρή αεροπορική κάλυψη.

Είναι εκπληκτικό πως κατασκευάστηκαν τέτοια έργα μέσα σε τέσσερα χρόνια και το πόσο άντεξαν χάρη στο φρόνημα των υπερασπιστών τους, λέει ο κ. Σαββίδης.

Μια ιστορία που δείχνει πως το μέγεθος και ο πλούτος μιας χώρας σε έναν συμβατικό πόλεμο δεν είναι συγκρίσιμα με το πνεύμα των αγωνιζομένων. Οι γερμανοί έκαναν περίπατο διασχίζοντας τις Κάτω χώρες, φτάνοντας σε λίγες ημέρες στο Παρίσι, ενώ η ίδια στρατιά που διέλυσε την γραμμή Μαζινό και εστάλη στο Ρούπελ, παρά την συνδρομή των βομβαρδιστικών, απέτυχε να το υποτάξει. Εάν δεν είχε επέλθη η επίσημη παράδοση της χώρας οι άνδρες στο Ρούπελ θα είχαν ταλαιπωρήσει για μεγάλο διάστημα τον στρατάρχη Λίστ (Wilhelm List). Ο διοικητής των γερμανικών δυνάμεων θαύμασε την γενναιότητα και το θάρρος των Ελλήνων, δεν τους αιχμαλώτισε και δήλωσε ότι ο στρατός ήταν ελεύθερος να φύγει με τις πολεμικές του σημαίες, παραδίδοντας όμως τα όπλα και τις προμήθειες του.  Διέταξε μάλιστα τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του να χαιρετίσουν στρατιωτικά τους αποχωρούντες Έλληνες υπερασπιστές των οχυρών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More