Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προϋπόθεση για λήξη του πολέμου η απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα λέει το Ισραήλ – Φωνές αντίδρασης και στο εσωτερικό της χώρας

UN Gaza Human Rights

Tραγική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους Παλαιστίνιους στα όρια του λιμού. Για περιορισμένη βοήθεια που έχει φτάσει στον παλαιστινιακό θύλακα, -η οποία δεν έχει διανεμηθεί έως τώρα- κάνει λόγο ο ΟΗΕ, ενώ οι διεθνείς πιέσεις προς το Τελ Αβίβ αυξάνονται, έτσι ώστε να σταματήσει τις επιχειρήσεις και να επιτρέψει την είσοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια.  Την ίδια ώρα, αμετακίνητος εμφανίζεται ο Νετανιάχου, που δηλώνει μεν ανοιχτός για μια προσωρινή εκεχειρία, επιμένει ωστόσο ότι ολόκληρη η Γάζα θα περιέλθει στον ισραηλινό έλεγχο, θέτοντας την εφαρμογή του σχεδίου του Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα ως “προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου“.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 82 ανθρώπους κατά το τελευταίο 24ωρο, απορρίπτοντας τις επικρίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που χαρακτρηρίζουν ως “τερατώδη” τον πόλεμο στον θύλακα.

Και καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα, βίαιη φάση, ένας αυξανόμενος αριθμός φωνών εντός της χώρας αρθρώνεται εναντίον του – και εναντίον του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται.

Ο Γιαιρ Γκολάν, αριστερός πολιτικός και πρώην αναπληρωτής διοικητής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), προκάλεσε οργή τη Δευτέρα προειδοποιώντας ότι: “Το Ισραήλ οδεύει προς το να γίνει ένα κράτος παρίας, όπως ήταν η Νότια Αφρική, αν δεν επιστρέψουμε στο να συμπεριφερόμαστε σαν μια λογική χώρα. Ένα υγιές κράτος δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων, δεν σκοτώνει μωρά ως χόμπι και δεν θέτει ως στόχο την ερήμωση του πληθυσμού“, δήλωσε σε δημοφιλή πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ισραηλινής δημόσιας ραδιοφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντεπιτέθηκε, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια ως “συκοφαντία”.

Αλλά την Τετάρτη, ένας πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και αρχηγός του γενικού επιτελείου των IDF – ο Μοσε Γιαλον- προχώρησε περαιτέρω. “Αυτό δεν είναι ένα ‘χόμπι’”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, “αλλά μια κυβερνητική πολιτική, της οποίας απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας. Και μας οδηγεί στην καταστροφή”.

Παρά το ότι στη Γάζα δεν έχουν μείνει παρά ερείπια, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέα στρατιωτική επίθεση και, παρόλο που συμφώνησε να άρει τον αποκλεισμό 11 εβδομάδων στην περιοχή, μόνο μια μικρή ποσότητα βοήθειας έχει εισέλθει μέχρι στιγμής.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ισραηλινού καναλιού 12 έδειξε ότι το 61% των Ισραηλινών θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι όμηροι. Μόλις το 25% υποστηρίζει την επέκταση των μαχών και την κατοχή της Γάζας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς και θα διασώσει τους υπόλοιπους ομήρους. Ο Νετανιάχου λέει ότι μπορεί να επιτύχει “ολοκληρωτική νίκη” – και διατηρεί έναν ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών.

Αλλά η ισραηλινή κοινωνία διακατέχεται από “μια διάθεση απελπισίας, τραύματος και έλλειψης της αίσθησης της ικανότητας να αλλάξει κάτι”, είπε στο BBC ο πρώην Ισραηλινός διαπραγματευτής ομήρων Γκερσον Μπασκιν.

“Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των οικογενειών των ομήρων πιστεύει ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία”, προσθέτει. “Μια μικρή μειοψηφία πιστεύει ότι ο πρωταρχικός στόχος να τελειώσει η Χαμάς είναι αυτό που πρέπει να γίνει, και τότε οι όμηροι θα απελευθερωθούν”.

Την Κυριακή, περίπου 500 διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια με την επιγραφή “Σταματήστε τη φρίκη στη Γάζα” και κρατούσαν φωτογραφίες μωρών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, επιχείρησαν να διαδηλώσουν από την πόλη Σντερότ προς τα σύνορα με τη Γάζα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα επίθεση του Ισραήλ.

Τους καθοδήγησε η οργάνωση Standing Together – μια μικρή αλλά αυξανόμενη αντιπολεμική ομάδα Εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ. Αφού προσπάθησαν να κλείσουν έναν δρόμο, ο αρχηγός της ομάδας Αλον-Λι Γκριν συνελήφθη, μαζί με άλλους οκτώ. Από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ο κ. Γκριν δήλωσε στο BBC: “Νομίζω ότι είναι προφανές ότι μπορεί να δει κανείς μια αφύπνιση μέσα στο ισραηλινό κοινό. Μπορείτε να δείτε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν θέση”.

Ένας άλλος ακτιβιστής του Standing Together, ο Ούρι Βελτμαν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η συνέχιση του πολέμου “δεν είναι μόνο επιβλαβής για τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας”.

Τον Απρίλιο, χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι -από όλους τους κλάδους του στρατού- υπέγραψαν επιστολές με τις οποίες ζητούσαν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει τις μάχες και να επικεντρωθεί αντ’ αυτού στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων.

Ωστόσο, πολλοί στο Ισραήλ έχουν διαφορετικές απόψεις. Στο πέρασμα Κερεμ Σαλομ προς τη Γάζα την Τετάρτη, το BBC μίλησε με τον Γεδεων Χασαβιτ, ο οποίος ήταν μέλος μιας ομάδας που διαμαρτυρόταν ενάντια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. “Δεν είναι αθώοι άνθρωποι”, είπε για όσους βρίσκονται στη Γάζα, “κάνουν την επιλογή τους, επέλεξαν μια τρομοκρατική οργάνωση”.

Στην πλέον δραστική κίνησή του μέχρι στιγμής, πάντως, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ και κάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας – με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λαμι να χαρακτηρίζει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα “ηθικά αδικαιολόγητη”.

Η ΕΕ δήλωσε ότι επανεξετάζει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, η οποία διέπει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις του – με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Καγια Κάλλας να δηλώνει ότι η “ισχυρή πλειοψηφία” των μελών τάσσεται υπέρ της επανεξέτασης της 25ετούς συμφωνίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τη Γαλλία και τον Καναδά υπέγραψαν μια αυστηρή κοινή δήλωση, καταδικάζοντας τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ και προειδοποιώντας για “περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες” εάν δεν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

“Το κλίμα αλλάζει”, λέει ο Βελτμαν, “ο άνεμος αρχίζει να φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση”.

Πηγή BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More