Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία του βιβλίου από την τεχνητή νοημοσύνη ζητούν από την Ε.Ε. οι ενώσεις συγγραφέων, εκδοτών και βιβλιοπωλών

Στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2023, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) και η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ): «Με την εν λόγω ανακοίνωση, καλούν τους ευρωπαίους νομοθέτες να αδράξουν την ευκαιρία της ψήφισης του νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης (AI Act) και να αναλάβουν δράση για την επιβολή της υποχρέωσης διαφάνειας στις εταιρίες που αναπτύσσουν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), καθιστώντας τις ασφαλέστερες για τους ευρωπαίους πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί με αδιαφανή τρόπο και αθέμιτα μέσα, κάνοντας παράνομα χρήση εκατομμυρίων βιβλίων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, χωρίς την άδεια των συγγραφέων ή των εκδοτών. Αυτό πρακτικά επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τους κατόχους δικαιωμάτων, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, διευκολύνοντας τη μαζική δημιουργία παραπλανητικού, μεροληπτικού, ακόμη και επικίνδυνου περιεχομένου, το οποίο απειλεί να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Συνεπώς, η διαφάνεια είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός δίκαιου και ασφαλούς οικοσυστήματος ΤΝ. Η ΕΕ έχει τώρα την ιδανική ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την προστασία των πολιτών της μέσω του νόμου για την ΤΝ».

Επίσης ο ΟΣΔΕΛ αναφέρει ότι: «Οι ενώσεις συγγραφέων, εκδοτών και βιβλιοπωλών στην ανακοίνωσή τους, διαπιστώνουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα καλό πρώτο βήμα προτείνοντας την υποχρέωση διαφάνειας για τα μοντέλα που εμφανίστηκαν πρώτα, όπως το ChatGPT ή το Bard, ώστε να διασφαλιστεί ότι παρέχουν λεπτομερή καταγραφή των έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή τους και επιπλέον ότι λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να αδράξουν αυτή τη σπάνια ευκαιρία, να βελτιώσουν την πρόταση και να βάλουν επιτέλους τέλος στις καταχρήσεις παράνομης οικειοποίησης και νομιμοποίησης δεδομένων από τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης. Η διαφάνεια όσον αφορά την προέλευση του περιεχομένου που χρησιμοποιείται από την ΤΝ είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η νομιμότητα των αποτελεσμάτων.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, οι ενώσεις καταλήγουν στη διαπίστωση ότι είναι εύκολο για τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται την ΤΝ να συμμορφωθούν με τη βασική υποχρέωση διαφάνειας, που επιτρέπει στον δικαιούχο να αξιολογήσει αν το έργο του χρησιμοποιήθηκε από τις τεχνολογίες. Είναι τεχνολογικά απλό να εφαρμοστεί η υποχρέωση διαφάνειας καθώς βασίζεται σε δεδομένα που οι προγραμματιστές ΤΝ ήδη συλλέγουν και οργανώνουν. Και η ανάγκη είναι πλέον επιτακτική, καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει, αφού τα υπάρχοντα μοντέλα δημιουργίας κειμένου χρησιμοποιούν έργα εδώ και χρόνια χωρίς τη συγκατάθεση, την αναγνώριση ή την αποζημίωση συγγραφέων και εκδοτών».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More