Προσεισμικός έλεγχος και πότε θα γίνεται ο επανέλεγχος
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων στη χώρα μας έχει ψηφιστεί και προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20.000.
Ο κ.Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ, ανέφερε σχετικά στην εκπομπή της ΕΡΤ3, «Μέρα με Χρώμα»: « Έχουμε μάθει να θεραπεύουμε παρά να προλαμβάνουμε, είναι καιρός με την ευκαιρία της ψήφισης αυτής να ασχοληθούμε με την πρόληψη».
Ο κ.Νίκος Θεοδουλίδης, σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ τόνισε: «Κύριος και καθοριστικός παράγοντας για τα κτήρια που ζούμε είναι η αντισεισμική δόμηση. Αυτό η πολιτεία τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες το κατανόησε, το ’85 μπήκαν πρόσθετες διατάξεις, στη συνέχεια έγινε ο νέος αντισεισμικός κανονισμός. Πριν το ’85 όμως και το 1959, με το παλιό κτηριακό απόθεμα, τέθηκε το ερώτημα, τι κάνουμε. Σε αυτό μπήκε ο προβληματισμός τι θα πρέπει να ελεγχθεί και πως εκεί που θα χρειαστεί θα πρέπει να αποκατασταθούν τα κτήρια».
Από την πλευρά του ο Σκορδύλης, συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη γήρανση των υλικών που υφίστανται τα κτήρια με το πέρασμα του χρόνου. Είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος για πολλούς λόγους. Θα πρέπει να εντοπιστούν τα κτήρια που έχουν προβλήματα».
Οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια θα είναι πλέον υποχρεωτικοί και ο κ. Θεοδουλίδης μίλησε επίσης και για τα στάδια των ελέγχων.
Παράλληλα οι δύο επιστήμονες στάθηκαν στο δομημένο σύστημα της Θεσσαλονίκης και στο κατά πόσο μπορεί να αντέξει ένα σεισμό, όπως του 1978.
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Λεκίδης, ομότιμος ερευνητής του ΙΤΣΑΚ στάθηκε στον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών και που μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες για να συλλέξουν πληροφορίες για την κατάσταση των κτηρίων όπου κατοικούν.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More