Προς συνεργασία για το μεταναστευτικό οδεύουν Μακρόν και Μελόνι
Ο Εμανουέλ Μακρόνκαι η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να “εργαστούν από κοινού” μετά τις “αντιπαραθέσεις”, κυρίως στο ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης το οποίο δυσχέρανε έως τώρα τις σχέσεις τους.
Στην πρώτη αυτή επίσκεψη στο Παρίσι της πρωθυπουργού της Ιταλίας, ο Γάλλος πρόεδρος επικαλέστηκε “αυτή την τόσο μοναδική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας”. “Η φιλία αυτή είναι που με ενδιαφέρει πρωτίστως”, “αυτή που επιτρέπει μερικές φορές τις αντιπαραθέσεις, τις διαφωνίες αλλά πάντα σε πλαίσιο σεβασμού, γιατί αποτελεί μέρος μιας ιστορίας μεγαλύτερης από εμάς, βαθύτερης, που έδωσε τροφή στη φαντασία μας, στους καλλιτέχνες μας, σε συλλογικές περιπέτειες”, πρόσθεσε ενώπιον δημοσιογράφων. Και τάχθηκε υπέρ ενός “ειλικρινούς, φιλόδοξου, απαιτητικού διαλόγου” μεταξύ Παρισιού και Ρώμης.
“Η Ιταλία και η Γαλλία είναι δύο έθνη που συνδέονται, δύο έθνη σημαντικά, κεντρικά, πρωταγωνιστές στην Ευρώπη που χρειάζονται τον διάλογο σε μια στιγμή όπως αυτή, καθώς τα κοινά μας συμφέροντα συγκλίνουν πολύ”, του απάντησε η Μελόνι. “Είμαι αισιόδοξη ότι από τον σημερινό διάλογο, θα μπορούμε να εργαστούμε ακόμη καλύτερα και ακόμη περισσότερο μαζί”.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για το μεταναστευτικό προκειμένου να δείξουν ότι είναι δυνατή η συνεργασία.
“Συνεχίζουμε να βιώνουμε δράματα στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Μακρόν. “Ο συντονισμός και η καλή δουλειά μεταξύ των δύο χωρών μας πρέπει να συνεχιστεί”, “πρέπει να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη μένοντας πιστοί στις αξίες μας”, πρόσθεσε ο Μακρόν στη συνομιλήτριά του, προσφωνώντας την “αγαπητή Τζόρτζια” .
Δίπλα του, η Μελόνι υποστήριξε τις πολύ σκληρές θέσεις της στο θέμα αυτό, επιμένοντας και αυτή στην ανάγκη να συνεχίσουν να “εργάζονται μαζί τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο”.
“Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τόσο η Μελόνι όσο και ο Μακρόν συνειδητοποιούν ότι η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να ενεργούν από κοινού. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα των δύο χωρών”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός Μαρκ Λαζάρ, καθηγητής στο Sciences-Po.
Σύμφωνα με τον Λαζάρ, “πραγματικές συγκλίσεις” υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.
Από τότε που ανήλθε στην εξουσία, η Μελόνι φάνηκε πράγματι πολύ προσηλωμένη στην υποστήριξη του Κιέβου και πολύ μετρημένη έναντι των Βρυξελλών.
Η από κοινού υποστήριξη της Ουκρανίας επιβεβαιώθηκε σήμερα, την επομένη της ανακοίνωσης από τον Μακρόν της ανάπτυξης επί του πεδίου ενός γαλλοϊταλικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος SAMP/T.
Από σήμερα και έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 “οι αντιπαραθέσεις δεν θα λείψουν μεταξύ της ιταλικής δεξιάς και του κόμματος του Μακρόν” καθώς οι δύο πλευρές έχουν “βαθιές διαφορές για το μέλλον της Ευρώπης”, κάτι το οποίο “κινδυνεύει να έχει αντίκτυπο στην εξομάλυνση των σχέσεων”, προειδοποιεί ωστόσο ο ιστορικός Μαρκ Λαζάρ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More