ΠΟΥ: Διαπιστώνει αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά για βακτηριακές λοιμώξεις
Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με βάση δεδομένα από 87 χώρες, αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα αντοχής στα βακτήρια, που προκαλούν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του αίματος, καθώς και αυξανόμενη αντοχή στη θεραπεία σε πολλά βακτήρια που προκαλούν κοινές λοιμώξεις.
Η έκθεση δείχνει ότι υψηλά επίπεδα αντοχής που ξεπερνούν το 50%, εντοπίζονται σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος σε νοσοκομεία, όπως οι Klebsiella pneumoniae και Acinetobacter spp. Αυτές οι απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι carvapenemes. Ωστόσο, το 8% των λοιμώξεων της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλούνται από την Klebsiella pneumoniae αναφέρθηκαν ως ανθεκτικές στις carvapenemes, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου λόγω μη διαχειρίσιμων λοιμώξεων.
Κοινές βακτηριακές λοιμώξεις γίνονται ανθεκτικές στην θεραπεία
Επιπλέον οι κοινές βακτηριακές λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στις θεραπείες. Πάνω από το 60% των προϊόντων για την Neisseria gonorrhea, μιας κοινής σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, έχουν δείξει αντοχή σε ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα από του στόματος αντιβακτηριακά, τη σιπροφλοξασίνη. Πάνω από το 20% των απομονώσεων E.coli – το πιο κοινό παθογόνο στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, ήταν ανθεκτικά τόσο σε φάρμακα πρώτης γραμμής (αμπικιλλίνη και κοτριμοξαζόλη) όσο και σε θεραπείες δεύτερης γραμμής (φθοροκινολόνες).
«Η μικροβιακή αντοχή υπονομεύει τη σύγχρονη ιατρική και θέτει εκατομμύρια ζωές σε κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΤ Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας πως «για να κατανοήσουμε πραγματικά την έκταση της παγκόσμιας απειλής και να δώσουμε μια αποτελεσματική απάντηση της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να κλιμακώσουμε τις μικροβιολογικές δοκιμές και να παρέχουμε δεδομένα ποιότητας σε όλες τις χώρες, όχι μόνο στις πιο πλούσιες».
Αν και οι περισσότερες τάσεις αντίστασης παρέμειναν σταθερές τα τελευταία 4 χρόνια, οι λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος λόγω ανθεκτικών βακτηρίων όπως οι Escherichia coli και Salmonella spp. και οι λοιμώξεις από ανθεκτική γονόρροια αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με το 2017.
Η κατανάλωση αντιμικροβιακών
Όσον αφορά την κατανάλωση αντιμικροβιακών σε ανθρώπους, το 65% των 27 χωρών που αναφέρθηκαν εκπλήρωσαν τον στόχο του ΠΟΥ να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 60% των αντιμικροβιακών που καταναλώνονται προέρχονται από την ομάδα αντιβιοτικών «ACCESS», τα οποία, είναι αποτελεσματικά στην ένα ευρύ φάσμα κοινών λοιμώξεων και έχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο δημιουργίας αντίστασης.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά, που έκθεση του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης Αντιμικροβιακής Αντίστασης και Χρήσης, παρέχει αναλύσεις για τα ποσοστά μικροβιακής αντοχής, τις τάσεις από το 2017 και δεδομένα για την κατανάλωση αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ανθρώπους από 27 χώρες.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More