Πολιτικός διάλογος της Αθήνας με την Άγκυρα – Σταθερή στις «Κόκκινες γραμμές της η Ελλάδα
Το μήνυμα ότι «δεν είμαστε σε επιλογή έντασης» με την Τουρκία έστειλε από την Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία υποχώρηση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. «Η Ελλάδα προάγει τη φιλία και τη σταθερότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, ενώ την ανάγκη διασφάλισης της θετικής ατμόσφαιρας τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Αγκάθι» ωστόσο για τις δύο πλευρές, παραμένει το Κυπριακό.
Δύο εβδομάδες πριν το πρώτο μεγάλο ορόσημο του πολιτικού διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας, στη μετά τις συναντήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εποχή, η ελληνική πρωτεύουσα κρατάει εμφατικά στο προσκήνιο τις κόκκινες γραμμές της.
«Θέματα εθνικής κυριαρχίας δε βρίσκονται επάνω στο τραπέζι των συζητήσεων», διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή: «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε ότι η ειλικρίνεια θα πρέπει να αποδεικνύεται με συνέπεια. Είμαστε, σε κάθε περίπτωση έτοιμοι, να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κατάσταση»
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση της Αθήνας περί του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου: «Δε στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Προφανώς θα είναι αντικείμενο των συζητήσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου…», τόνισε.
Το δικό του μήνυμα προς τον εξ’ ανατολών γείτονα εξέπεμψε από τη Δράμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα προάγει τη φιλία και τη σταθερότητα. Προσλαμβάνει με θετικό τρόπο κάθε δήλωση αποκλιμάκωσης. Παραμένει, όμως, προσανατολισμένη στην προστασία της ανεξαρτησίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπό το κράτος του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Στη ρότα του θετικού momentum κινείται η ηγεσία της Άγκυρας.
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρανέφερε πως: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα δεν θα διαταραχθεί. Φυσικά θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε. Επίσης μας προσκαλεί, και θα δεχθούμε αυτήν την πρόσκληση».
Το Κυπριακό
Μεγάλο αγκάθι σε αυτή τη νέα πορεία των σχέσεων παραμένει το Κυπριακό, με την αδιαλλαξία της γείτονος να συμβαδίζει με τις ρητορικές εξάρσεις αξιωματούχων της Άγκυρας, που χρησιμοποιούν το δικό τους παραμορφωτικό φακό επιμένει η Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε: «Ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την παρουσία Τούρκων και Ελληνοκυπρίων. Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι εισβολείς που κατέκτησαν την Κυπριακή Δημοκρατία».
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Για το θέμα της Κύπρου δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών. Εμμένουμε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μέσω διαλόγου για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία. Αγαστή η συνεργασία με κυπριακή πλευρά υπάρχει συντονισμός, ώστε οι θέσεις της Κύπρου να περνούν μέσα από ελληνική εξωτερική πολιτική».
Ο Μπομπ Μενέντεζ επανέλαβε την πρόθεση του να μην παραιτηθεί κ να διατηρήσει την έδρα του Γερουσιαστή του Νιού Τζέρσει, στη διάρκεια γεύματος εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο.
Το στίγμα των προθέσεων του έναντι της Τουρκίας έδωσε ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι θα εξετάσει την πώληση των f-16 στην Τουρκία, αλλά η απόφασή του δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το αν θα δώσει η τουρκική Βουλή το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Μπεν Κάρντιν, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, τόνισε πως: «Ισχυρίζονται ότι αυτό θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα. Αν αληθεύει, τότε θα έχουμε επιλύσει το θέμα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πρόσθετα ζητήματα πέραν της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ που πρέπει να είναι μέρος των συζητήσεων μας στο εξής».
Σε αυτό το πλαίσιο και οι δηλώσεις γερουσιαστών και αξιωματούχων με επιρροή στην αμερικανική Βουλή.
Ο Γκρέγκορι Μικς, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Έχω ακριβώς τα ίδια ζητήματα που είχε και ο κ. Μενέντεζ. Όλα τους είναι πολύ σημαντικά για μένα».
Από την πλευρά του ο Γερουσιαστής Κρις Πάπας, ανέφερε: «Ανεξάρτητα από το ποιος είναι Πρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων στη Γερουσία, η ουσία είναι ότι το Κογκρέσο έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του σε αυτήν την πώληση».
Μάλιστα οι αναφορές στον Μπομπ Μενέντεζ, που ως Πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής της Γερουσίας είχε πρωτοστατήσει στο μπλόκο πώλησης των F-16 επί μήνες, προφανώς και αποτυπώνουν τη σημασία που εξακολουθεί να αποδίδει το Κογκρέσο στο θέμα του κράτους δικαίου στην Τουρκία και της συμπεριφοράς της ως νατοϊκού συμμάχου. Ο ίδιος ο Μενέντεζ για την ώρα επανέλαβε την πρόθεση του να μην παραιτηθεί κ να διατηρήσει την έδρα του Γερουσιαστή του Νιού Τζέρσει, στη διάρκεια γεύματος εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία εντύπωση, ούτε ενημέρωση για αλλαγή πλεύσης και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι πολύ βαθιές και πολύ ουσιαστικές και έχουν αντέξει στο χρόνο. Μια υπόθεση δικαστική είναι μια υπόθεση της Δικαιοσύνης κάθε κράτους. Εμείς δεν έχουμε καμία -προφανώς – δουλειά ούτε να σχολιάσουμε, ούτε να προδικάσουμε κάποια έκβαση. Αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή αίσθηση ότι αλλάζει η πολιτική».
Ο πολιτικός διάλογος Αθήνας-Άγκυρας θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More