Πολιτική Συμφωνία ΕΕ – Mercosur ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και οι ομόλογοί της από τέσσερις χώρες του Mercosur (ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι, ο Πρόεδρος της Παραγουάης Πένια και ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Λακαλέ Που) ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ-Mercosur.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως η συμφωνία θα προστατεύσει τα βιοποριστικά μέσα των αγροτών, θα ενισχύσει τις γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ, και θα διασφαλίσει τα υψηλά πρότυπα υγειονομικής ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
Η συμφωνία στοχεύει επίσης στη βιωσιμότητα, με δεσμεύσεις για την παύση της αποδάσωσης και τη συνεργασία σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η βιώσιμη ανάπτυξη. Περιλαμβάνει στήριξη ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δίκαιη μετάβαση των χωρών του Mercosur. Αφού ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες και οι μεταφράσεις, η συμφωνία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της ΕΕ για έγκριση.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Αυτή είναι μια συμφωνία που ωφελεί και τις δύο πλευρές, η οποία θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και από τις δύο πλευρές. Είμαστε επικεντρωμένοι στη δικαιοσύνη και το αμοιβαίο όφελος. Ακούσαμε τις ανησυχίες των αγροτών μας και ενεργήσαμε ανάλογα. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ισχυρές ρυθμίσεις για την προστασία των βιοποριστικών σας μέσων. Η ΕΕ-Mercosur είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ, όσον αφορά την προστασία των προϊόντων τροφίμων και ποτών της ΕΕ. Πάνω από 350 προϊόντα της ΕΕ προστατεύονται τώρα από γεωγραφική ένδειξη. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά πρότυπα υγείας και τροφίμων παραμένουν απαραβίαστα. Οι εξαγωγείς του Mercosur θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με αυτά τα πρότυπα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα μιας συμφωνίας που θα εξοικονομήσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δασμούς εξαγωγής ετησίως.»
Το πλαίσιο της συμφωνίας
Ενίσχυση των στρατηγικών εμπορικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ ομοϊδεατών και αξιόπιστων εταίρων.
Υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάνωση της ανθεκτικότητας και από τις δύο πλευρές, ανοίγοντας ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις και εξασφαλίζοντας βιώσιμη πρόσβαση και επεξεργασία πρώτων υλών.
Σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ισχυρές, συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις για την παύση της αποδάσωσης.
Η Κομισιόν υπερασπίζεται τη Συμφωνία EE- Mercosur
Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ, η Κομισιόν – ως το θεσμικό όργανο με αποκλειστικό δικαίωμα να διαπραγματεύεται με διεθνείς εταίρους – εκτιμά ότι αυτή η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού τομέα γεωργίας της ΕΕ.
Επίσης, η Κομισιόν εκτιμά ότι η συμφωνία με τις χώρες μέλη της Mercosur
θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, ενώ θα προστατεύσει ευαίσθητους τομείς,
ua διασφαλίζει τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων, αποτρέποντας την είσοδο επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά μας,
θα διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μας,
θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλα τα είδη επιχειρήσεων, αφαιρώντας συχνά απαγορευτικούς δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ προς το Mercosur,
θα εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δασμούς ετησίως για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις,
θα εξασφαλίσει προτιμήσεις εμπορίου σε στρατηγικούς τομείς βιομηχανίας μηδενικών εκπομπών, όπως οι τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών,
θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξάγουν περισσότερα μειώνοντας τη γραφειοκρατία,
θα διασφαλίσει μια αποτελεσματική, αξιόπιστη και βιώσιμη ροή πρώτων υλών που είναι κρίσιμη για τη παγκόσμια πράσινη μετάβαση.
Ποιες είναι οι χώρες της Mercosur
Η Mercosur ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την προώθηση του ελευθέρου εμπορίου και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της. Στην Μερκοσούρ (Mercosur) μετέχουν η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα. Ωστόσο, η εταιρική σχέση της Βενεζουέλας έχει ανασταλεί από την πλήρη συμμετοχή της στην Μερκοσούρ από το 2016 λόγω πολιτικών θεμάτων.
Επίσης, υπάρχουν χώρες που έχουν καθεστώς “συμμετοχής” ή “παρατηρητή”, όπως η Χιλή (συμμετείχε σε συνομιλίες για πιθανή ένταξη), το Περού (εξετάζει τη δυνατότητα συμμετοχής) και η Κολομβία (συμμετέχει σε διάφορες συνεργασίες). Η Mερκοσούρ ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την προώθηση του ελευθέρου εμπορίου και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Ποιες χώρες της ΕΕ διαφωνούν ανοιχτά με τη συμφωνία
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur, που στοχεύει στη δημιουργία μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη), έχει προκαλέσει ανησυχίες και αντιδράσεις από πολλές χώρες και πολιτικές ομάδες εντός της ΕΕ. Οι κυριότερες χώρες που εκφράζουν αντιρρήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία.
Η Γαλλία είναι μία από τις κύριες χώρες που έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη συμφωνία, κυρίως λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών προϊόντων που παράγονται με κατώτερα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Η Γερμανία έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη δυνατότητα προστασίας των Ευρωπαίων παραγωγών.
Η Ιρλανδία ανησυχεί σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η συμφωνία για τους αγρότες, ειδικά στην περίπτωση που οι εισαγωγές κρέατος από τη Νότια Αμερική αυξηθούν.
Η Αυστρία έχει κρατήσει επίσης μια κριτική στάση, επικεντρώνοντας την προσοχή στις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις της συμφωνίας.
Η Πολωνία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν σχετικά με τη γεωργία, έχουν επιφυλάξεις για τη συμφωνία λόγω των δικών τους συμφερόντων στην αγορά.
Σε γενικές γραμμές, οι αντιδράσεις και η κριτική γύρω από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur προκύπτουν κυρίως από ανησυχίες που σχετίζονται με τις επιπτώσεις στη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις συνθήκες εργασίας στις χώρες του Μερκοσούρ. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της συμφωνίας παίζει η ικανότητα της ΕΕ να διασφαλίσει τις απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και πρώτες ύλες.
Η επικύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει από το Συμβούλιο
Η προτεινόμενη συμφωνία ΕΕ – Mercosur αποτελείται από έναν πολιτικό και συνεργατικό πυλώνα και έναν εμπορικό πυλώνα. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων συνιστά το πρώτο βήμα στη διαδικασία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τα επίσημα έγγραφα θα δημοσιευτούν διαδικτυακά τις επόμενες ημέρες.
Μετά την τελική νομική επεξεργασία και από τις δύο πλευρές, το κείμενο θα μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έγκριση. Χωρίς τίποτε να προδικάζει ότι θα είναι μια εύκολη διαδικασία.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More