Πολιτική αποστάσεων με την Κίνα ανακοίνωσε ο Ρ. Σούνακ – «Η χρυσή εποχή τελείωσε στις σχέσεις των δύο χωρών»
Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βρετανία κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς κλιμακώθηκε η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, μετά από αναφορές ότι αστυνομικοί “συνέλαβαν” και “χτύπησαν” δημοσιογράφο του BBC στη Σανγκάη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, στο Φόρεϊν Όφις προκειμένου ο τελευταίος να εξηγήσει τη μεταχείριση του δημοσιογράφου Εντ Λόρενς που συνελήφθη ενώ κάλυπτε διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική μηδενικού Covid του Σι Τζινπίνγκ, η οποία περιλαμβάνει δρακόντειους περιορισμούς καραντίνας.
Ο Ρίσι Σούνακ στην κεντρική ομιλία του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του προχώρησε στην τοποθέτηση που σήμερα έγινε τίτλος ειδήσεων: “Η Χρυσή εποχή τελείωσε στις σχέσεις των δύο χωρών.”
“Μαζί με την αφελή ιδέα ότι η άνθιση του εμπορίου θα φέρει και κοινωνική και πολιτική αλλαγή.”
O Σούνακ έβαλε τη Ρωσία και την Κίνα δίπλα δίπλα λέγοντας ότι με τη Ρωσία “να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ”, και την Κίνα “να ανταγωνίζεται εμφανώς για παγκόσμια επιρροή χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας”, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ανταγωνιστικό αν όχι εχθρικό.
“Η Κίνα θέτει μια συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα μας”, είπε ο Σούνακ.
“Κινείται προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό και αντί να ακούει τις διαμαρτυρίες του λαού της, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε να καταστείλει περαιτέρω…συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε δημοσιογράφο του BBC.
Ο Κινέζος Πρέσβης Ζενγκ Ζεγκουάνγκ στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση αργά το βράδι της Δευτέρας για να διαψεύσει ότι ο δημοσιογράφος του BBC «συνελήφθη» και «ξυλοκοπήθηκε» από την κινεζική πλευρά. Ισχυρίστηκε ότι δεν αποκάλυψε την δημοσιογραφική του ιδιότητα και οδηγήθηκε στο τμήμα όπου εξακριβώθηκε η ταυτότητα του και αφέθηκε ελεύθερος.
Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ οδεύει προς αλλαγές που αφορούν νέες εξουσίες βάσει του Νόμου για την Εθνική Ασφάλεια και τις Επενδύσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να εμποδίσουν την πώληση του Newport Wafer Fab. Νωρίτερα η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Nexperia έλαβε εντολή να πουλήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της στο βρετανικό εργοστάσιο μικροτσίπ καθώς τίθεται «κίνδυνος εθνικής ασφάλειας»
Επίσης μπήκαν περιορισμοί στο 5G.
Επιπλέον η Βρετανία μπαίνει αρχής γενομένης από το ρωσικό αέριο σε απεξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα .
Επί του παρόντος προσανατολίζεται προς τον Ινδο-Ειρηνικό, με παράδειγμα την Ινδονησία που είναι η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία παγκοσμίως η οποία φιλοξένησε τους G20.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More