Πλούσια η φετινή συγκομιδή για τους καλλιεργητές του κουμ-κουάτ
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή του κερκυραϊκού θησαυρού, του κούμ- κουάτ.
Τα αρώματα του ώριμου καρπού καλύπτουν το νησί και προσκαλούν τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιάννη Ανδριώτη στην ξεχωριστή παρουσίαση του.
Ο Μάριος Κούστας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Νυμφών, παρατηρεί ότι η καλή σοδειά ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς φροντίδας, των καλών καιρικών συνθηκών και των συχνών ποτισμάτων των φυτών.
Η γνωστή διαδικασία της προσφοράς και της ζήτησης όπως σε όλα τα προϊόντα σε όλες τα εποχές έχει τις δυσκολίες της. Σύμφωνα με τον κ. Κούστα, η τιμή πώλησης ανέρχεται στο 1,2 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται διαρκώς. Αυτό σε συνδυασμό με τις μικρές σχετικά πωλήσεις καταλήγει προβληματικό.

Για έναν περίεργο λόγο το κούμ- κουάτ δεν σημειώνει τις πωλήσεις που θα ανέμεναν οι καλλιεργητές γιατί, όπως εκτιμούν, δεν υπάρχει η ανάλογη προώθηση του προϊόντος στην αγορά.
Ένα καλό μάρκετινγκ θα βοηθούσε στην προβολή και θα είχε σημαντικό αντίκτυπο και στιε τιμές που θα έδιναν οι έμποροι στους παραγωγούς. Σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν ιδιαίτερα προϊόντα ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνονται από τους τοπικούς φορείς και σημειώνονται σημαντικά αποτελέσματα.

Η ιδιαίτερη γεύση του κούμ- κουάτ μένει να ανακαλυφθεί από τους ειδικούς της γαστρονομίας και να συμπεριληφθεί στα πιάτα, τα οποία προς εντυπωσιασμό “στενάζουν” από υλικά ξένα στις γευστικές συνήθειες του πληθυσμού, ο οποίος αγκάλιασε τον γλυκόξινο καρπό από την στιγμή που εισήχθη στην Ευρώπη από την Κίνα τον 19ο αιώνα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More