Πληροφορική: Ο κλάδος που εγγυάται απορρόφηση από την αγορά εργασίας – Πού οφείλεται η έλλειψη δυναμικού
Οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά εργασίας -και θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια- για στελεχιακό δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι πτυχιούχοι πληροφορικής θα έχουν εξασφαλίσει μια θέση εργασίας σε ένα δύσκολο εργασιακά περιβάλλον.
«Η έλλειψη δυναμικού οφείλεται σε πολλούς λόγους. Οφείλεται και στο γεγονός ότι δε βγαίνει ο απαραίτητος κόσμος που χρειάζεται πλέον, γιατί οι ψηφιακές δεξιότητες στον ευρύτερο πληθυσμό λείπουν γενικότερα, αλλά και οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες» λέει στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η ετήσια προσφορά ανέρχεται στους 8.000-8.500 εργαζομένους, όταν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον 15.000-16.000 ειδικούς του κλάδου κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος επταετίας πρέπει να βρεθούν επιπλέον 70.000-80.000 πτυχιούχοι πληροφορικής.
Ειδικότερα, το 2022 το ποσοστό των εργαζομένων στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας ως προς το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων, σύμφωνα με τη Eurostat, αγγίζει το 2,5% καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση στην Ε.Ε. Ακολουθούν η Ρουμανία με 2,8% και η Πολωνία με 3,6%.
Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων Πληροφορικής
Ελλάδα: 2,5%
Ρουμανία: 2,8%
Πολωνία: 3,6%
Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά στελεχών του κλάδου της πληροφορικής παρουσίασαν η Σουηδία με 8,6%, το Λουξεμβούργο με 7,7% και η Φινλανδία με 7,6%.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων Πληροφορικής
Σουηδία: 8,6%
Λουξεμβούργο: 7,7%
Φινλανδία: 7,6%
«Στην Ευρώπη λείπουν συνολικά περίπου 1,2 εκατ. επαγγελματίες του αντικειμένου της ψηφιακής τεχνολογίας» λεέι η κ. Παπαρίδου.
Να σημειωθεί ότι για να επιτευχθούν οι ψηφιακοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2030 θα πρέπει ο κλάδος της πληροφορικής πανευρωπαϊκά να έχει διπλασιάσει τους εργαζομένους της από τα 10 στα 20 εκατομμύρια.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More