Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλειστηριασμοί από funds: Κρίσιμο θέμα η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους – Δριμείς οι πολιτικές αντιδράσεις

Αντιμέτωποι με το «ηλεκτρονικό σφυρί» βρίσκονται χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες μετά την απόφαση Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ακίνητων τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά. Η απόφαση προκαλεί σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.

H απόφαση του Αρείου Πάγου ανέδειξε την κρισιμότητα του θέματος που αφορά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Φτάνει στα 256 δις ευρώ, με τα 115 δις. ευρώ να αφορούν σε οφειλές προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων και τα υπόλοιπα σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το βάρος θα πέσει στην ρύθμιση των οφειλών, είτε μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων των οφειλετών με τους servivcers, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ή αν θα δούμε αύξηση των πλειστηριασμών.

Τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών δείχνουν ότι το 2022 προγραμματίστηκαν 48.435 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 8.265 οδήγησαν σε εκποίηση περιουσιακού στοιχείου. Το 2021, λόγω και της πανδημίας τα νούμερα ήταν πολύ μικρότερα. Μέσω πλειστηριασμών «άλλαξαν χέρια» 2.725 ακίνητα ενώ προγραμματίστηκαν 21.959 πλειστηριασμοί.

Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του, θα ρίξει το βάρος στην αύξηση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται θα διευρυνθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα μπορούν να αιτηθούν ένταξης, ενώ θα μειωθεί το επιτόκιο και θα καταργηθούν οι ποινές προεξόφλησης.

Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό:

Ένταξη οφειλετών με μια οφειλή

Ένταξη οφειλών υπέρ τρίτων

Κατάργηση ποινής προεξόφλησης

Μείωση επιτοκίου ρύθμισης

Δριμείς αντιδράσεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς από funds

Την ώρα που το ανοδικό ράλι των επιτοκίων απειλεί να προκαλέσει νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ο κίνδυνος να βγουν στο «σφυρί» ακόμα περισσότερα ακίνητα είναι ορατός, ειδικά μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να δώσει στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων το πράσινο φως για πλειστηριασμούς.

«Οι δανειολήπτες προσπαθούσαν πάρα πολύ να κάνουνε ρυθμίσεις. Αλλά είχαμε πάρα, πάρα πολλά προβλήματα. Με υπερβολικές από την πλευρά των funds προκαταβολές που ζητούσαν, με δόσεις που δεν είχαν καμία σχέση με το εισόδημα του δανειολήπτη. Υπήρχε μια κουλτούρα πλειστηριασμών από την πλευρά τους», ανέφερε η Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα funds έχουν στα χέρια τους πάνω από 86 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, εκ των οποίων τα 32,3 δισ. είναι επιχειρηματικά, τα 12,2 δισ. ευρώ αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και τα 42,3 δισ. ευρώ ιδιώτες. Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 24 δισ. και τα καταναλωτικά ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ.

Λ. Κατσέλη για funds: Η απόφαση βγήκε σε χρόνο dt – 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό

Η οικονομολόγος και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ξεκινούν χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για μεσαία τάξη και ευάλωτα νοικοκυριά. 650 δις. ευρώ ιδιωτικό και δημόσιο χρέος. Στο 355% του ΑΕΠ το συνολικό χρέος».

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι προωθούνται μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. «Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Aλ. Τσίπρας: Γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών από τις επιλογές Μητσοτάκη

Πολιτική αντιπαράθεση

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου, εξαπολύει Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες».

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. Και δεσμεύομαι ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες», ρόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτεσυης.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, απαντά η κυβέρνηση», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Οικονόμου. Υπογράμμισε επίσης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ότι «η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός. Για αυτό στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και η Νέα Δημοκρατία κατάργησε εντελώς το πλαίσιο προστασίας, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Καλώ την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν και να ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αδύναμους δανειολήπτες, που δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια».

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου (…) ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία», σημείωσε το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Λύση θα ανατρέψει κάθε κατάσχεση σπιτιών Ελλήνων από funds, που νομοθέτησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Δικαιοσύνη είναι σαφές πως δεν είναι απλά τυφλή, αλλά ταξική», επισήμανε το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάκτηση οφειλών έχει γίνει μέσω ρυθμίσεων, ενώ περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος. Γωγώ Κατσέλη | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More