Πλαφόν κέρδους σε καυσόξυλα και πέλλετ
Η κυβέρνηση θέτει πλαφόν στις τιμές πώλησης των καυσόξυλων και του πέλλετ για να βοηθηθούν οι καταναλωτές εν μέσω ενεργειακής κρίσεως, αλλά οι εμπορευόμενοι τα είδη αυτά αντιδρούν γιατί βλέπουν μείωση κερδών ή των υπερκερδών τους.
Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για πέλλετ, καυσόξυλα και άλλα στέρεα καύσιμα, που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, θέτει η κυβέρνηση με τροπολογία που ψηφίζεται στην βουλή. Οι τιμές θα πρέπει να αντιστοιχούν σε ότι ίσχυε προ της 1ης Νοεμβρίου του 2021.
Ο λόγος είναι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρήθηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, και διακίνησης τέτοιων προϊόντων.
Ο Μάκης Νασιάδης επισκέφτηκε τον Πόρο Γρεβενών και συνομίλησε με τον Σπύρο Ζιώγα, παραγωγό πέλλετ, ο οποίος επικαλούμενος τον ανταγωνισμό αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία για τις τιμές πώλησης, αλλά εμμέσως παραδέχεται ότι τα φτηνά εισαγόμενα από τις γειτονικές χώρες, προσαρμόστηκαν από τους εγχώριους διακινητές προς τα πάνω.
Όσον αφορά το πλαφόν στο πέλετ, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, αλλά οι λιγοστές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσμετρούν και τις αποσβέσεις για να ορίσουν τις τιμές, σημειώνει ο κ. Ζιώγας.
Ουσιαστικά, εισάγεται περίπου το 80% – 90% του πέλλετ που διακινείται στην Ελλάδα. Από πέρυσι το κόστος του παραγόμενου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 25%, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα έχει τριπλασιαστεί.
Οι Έλληνες παραγωγοί ακολουθούν τις τιμές των εισαγόμενων πέλλετ. Το πλαφόν μας περιορίζει, γιατί δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους εξωχώριους παραγωγούς, όπου δεν υφίσταται πλαφόν, γιατί θα δημιουργήσει στενά περιθώρια κέρδους σε εμάς και εκείνοι δεν θα μπορούν να πουλούν. Εν ολίγοις, το πρόβλημα θα είναι για τους παραγωγούς στο εξωτερικό που δεν θα μπορούν να κατεβάσουν αντίστοιχα τις τιμές τους; Μια μικρή έρευνα αγοράς σε γειτονική χώρα της ΕΕ δείχνει ότι οι τιμές με ΦΠΑ είναι στο μισό από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα στο πέλλετ. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα παράγεται μόλις το 10-20% του διακινούμενου πέλλετ, και το αυξημένο κόστος ενέργειας αφορά ένα μικρό ποσοστό των παραγωγών, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι Έλληνες, που εμπορεύονται το φτηνότερο εισαγόμενο πέλλετ δεν θα έχουν τα υπερκέρδη που προσδοκούσαν;
Όπως είπε και ο κ. Ζιώγας ίσως το πλαφόν θα έπρεπε να είναι διαφορετικό μεταξύ παραγωγών και εμπόρων.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More